Μπορεί ο Καφές να Προστατεύσει από την Οξεία Νεφρική Βλάβη;

Μία κούπα καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οξείας νεφρικής βλάβης κατά 15%, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε στις 5 Μαΐου στο επιστημονικό περιοδικό Kidney International Reports. Μάλιστα, σε όσους πίνουν 2 ή 3 ποτήρια καφέ ο κίνδυνος ήταν ακόμα χαμηλότερος, όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι η τακτική κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για αρκετά χρόνια νοσήματα, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η καρδιαγγειακή νόσος και οι παθήσεις του ήπατος. Πλέον μπορούμε να προσθέσουμε και την οξεία νεφρική βλάβη στις νόσους που προλαμβάνονται από την κατανάλωση καφεΐνης», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η οξεία νεφρική βλάβη χαρακτηρίζεται από ένα αιφνίδιο επεισόδιο νεφρικής ανεπάρκειας ή νεφρικών βλαβών που εμφανίζονται εντός λίγων ωρών ή ημερών. Το γεγονός αυτό προκαλεί συσσώρευση αποβλήτων στο αίμα, με αποτέλεσμα οι νεφροί να μην μπορούν να διατηρήσουν την φυσιολογική ισορροπία υγρών στον οργανισμό.

Τα συμπτώματα της οξείας νεφρικής βλάβης μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το αίτιο της νόσου και μπορεί να περιλαμβάνουν ολιγουρία, οίδημα των κάτω άκρων, αίσθημα κόπωσης, δύσπνοια, σύγχυση, ναυτία, στηθάγχη ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, σπασμούς ή κώμα. Η νόσος επηρεάζει συχνότερα νοσηλευόμενους ασθενείς με επιβαρυμένους νεφρούς εξ’ αιτίας χειρουργικών επεμβάσεων ή φαρμάκων.

Χρησιμοποιώντας ως πηγή τη μελέτη Atherosclerosis Risk in Communities, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα για 14.207 ενήλικες που είχαν γραφτεί στη μελέτη από το 1987 μέχρι το 1989. Οι εθελοντές είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια 7 φορές σε ένα διάστημα 24 ετών, στα οποία ανέφεραν τον αριθμό των ποτηριών καφέ που έπιναν καθημερινά (κανένα, 1, 2-3, πάνω από 3). Κατά τη διάρκεια της έρευνας καταγράφηκαν συνολικά 1.694 περιστατικά οξείας νεφρικής βλάβης.

Μετά την προσαρμογή για δημογραφικά, κοινωνικά, οικονομικά χαρακτηριστικά, καθώς και άλλους παράγοντες από τη διατροφή και τον τρόπο ζωής, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι αυτοί που καταναλώνουν οποιαδήποτε ποσότητα καφέ έχουν περίπου 15% μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν οξεία νεφρική βλάβη σε σχέση με αυτούς που δεν πίνουν καφέ. Αναλύοντας εκ νέου τα αποτελέσματα, μετά την προσαρμογή για επιπλέον συννοσηρότητες, όπως η υπέρταση, ο δείκτης μάζας σώματος, το ιστορικό διαβήτη και η λήψη αντιϋπερτασικών φαρμάκων, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι αυτοί που έπιναν καφέ είχαν 11% μειωμένο κίνδυνο οξείας νεφρικής βλάβης.

«Τα οφέλη του καφέ στην πρόληψη της οξείας νεφρικής βλάβης αποδίδονται είτε στη δράση της καφεΐνης είτε στο συνδυασμό των επιδράσεων της ουσίας αυτής με άλλα βιολογικά ενεργά προϊόντα που βρίσκονται στον καφέ. Ένας πιθανός μηχανισμός είναι ότι οι ουσίες αυτές ενισχύουν την αιμάτωση και την οξυγόνωση των νεφρών», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Τόνισαν επίσης ότι θα πρέπει να γίνουν και νέες μελέτες οι οποίες θα ασχοληθούν με τα οφέλη του καφέ στους νεφρούς, ιδιαίτερα σε κυτταρικό επίπεδο.

«Η καφεΐνη αναστέλλει την παραγωγή μορίων που προκαλούν χημικές ανισορροπίες και υπερβολική κατανάλωση οξυγόνου στους νεφρούς. Η ουσία αυτή βοηθά τους νεφρούς να διατηρήσουν τη σταθερότητά τους», εξήγησε η επιστημονική ομάδα.

Καταλήγοντας, οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι τα διάφορα πρόσθετα του καφέ, όπως το γάλα, οι κρέμες, η ζάχαρη ή τα γλυκαντικά μπορεί επίσης να επηρεάζουν τον κίνδυνο νεφρικής βλάβης, ωστόσο αυτό θα πρέπει να εξερευνηθεί από μελλοντικές μελέτες.

Φωτογραφία: Anna Urlapova

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα