Μπορεί η Διατροφή να Βοηθήσει στην Αντιμετώπιση του Άγχους;

Οι συχνότερες συμβουλές για την αντιμετώπιση του άγχους περιλαμβάνουν την αύξηση της φυσικής άσκησης, καθώς και την ενασχόληση με ευχάριστες δραστηριότητες. Ωστόσο, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε μπορεί επίσης να επηρεάσουν τα επίπεδα του άγχους, όπως υποστηρίζει μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Από τα αποτελέσματα της μελέτης διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση φυτικών ινών και προϊόντων ζύμωσης καθημερινά για 4 εβδομάδες μπορεί να μειώσει σημαντικά το καθημερινό άγχος.

Την τελευταία δεκαετία, όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ψυχική υγεία. Συγκεκριμένα, μία υγιεινή δίαιτα μπορεί να περιορίσει σημαντικά τον κίνδυνο για αρκετές κοινές ψυχιατρικές παθήσεις.

Αν και ακόμα δεν έχουμε κατανοήσει πλήρως τους μηχανισμούς της παραπάνω σύνδεσης, αυτή τη στιγμή η επικρατέστερη θεωρία υποστηρίζει ότι το εντερικό μικροβίωμα μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου μέσω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου. Ο τελευταίος πρακτικά αναφέρεται στη συνεχή αλληλεπίδραση και επικοινωνία των δύο οργάνων, η οποία ρυθμίζει διάφορες λειτουργίες όπως η πέψη και η όρεξη.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η συμπεριφορά και το άγχος συνδέονται με το εντερικό μικροβίωμα, ωστόσο δεν ήταν σαφές αν η αλλαγή της διατροφής μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα του άγχους σε έναν ασθενή.

Στο παραπάνω ερώτημα προσπάθησε να απαντήσει η παρούσα μελέτη εξετάζοντας 45 υγιείς εθελοντές που έκαναν διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Οι εθελοντές είχαν ηλικίες 18-59.

Οι επιστήμονες χώρισαν του εθελοντές σε δύο ομάδες, καθεμιά από τις οποίες έκανε διαφορετική δίαιτα για τις 4 εβδομάδες της μελέτης.

Η πρώτη ομάδα έκανε μία δίαιτα που αναπτύχθηκε από τη διατροφολόγο Kirsten Berding. Η δίαιτα αυτή, γνωστή και ως «ψυχοβιοτική» δίαιτα, περιλαμβάνει αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων που έχουν συνδεθεί με καλύτερη ψυχική υγεία, όπως για παράδειγμα τα πρεβιοτικά και τα προϊόντα ζύμωσης.

Ο κάθε εθελοντής αυτής της ομάδας έκανε μία συνεδρία με διαιτολόγο στην αρχή της έρευνας και περίπου 2 εβδομάδες αργότερα.

Οι επιστήμονες είπαν στους εθελοντές να καταναλώνουν καθημερινά τουλάχιστον 6-8 μερίδες φρούτων και λαχανικών που περιέχουν πρεβιοτικές ίνες (κρεμμύδι, πράσο, λάχανο, μήλο, μπανάνα και βρώμη), 5-8 μερίδες σιτηρά καθημερινά και 3-4 μερίδες όσπρια την εβδομάδα.

Κάθε εθελοντής έπρεπε επίσης να καταναλώνει 2-3 μερίδες από προϊόντα ζύμωσης καθημερινά (όπως τα sauerkraut, kefir, kombucha).

Οι εθελοντές στην ομάδα ελέγχου έλαβαν γενικές οδηγίες υγιεινής διατροφής.

Λιγότερο Άγχος

Από την ανάλυση των δεδομένων μετά τις 4 εβδομάδες της έρευνας διαπιστώθηκε ότι οι εθελοντές στην ομάδα που έκανε την ψυχοβιοτική δίαιτα ανέφεραν λιγότερο άγχος σε σχέση με αυτούς της ομάδας ελέγχου.

Διαπιστώθηκε επίσης σύνδεση ανάμεσα στα ποσοστό συμμόρφωσης με τις οδηγίες της δίαιτας και τα επίπεδα του άγχους στους ασθενείς. Συγκεκριμένα, αυτοί που ακολουθούσαν περισσότερο τη δίαιτα είχαν ακόμα μεγαλύτερη μείωση του άγχους.

Μία άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση της έρευνας ήταν ότι και στις δύο ομάδες εθελοντών παρατηρήθηκε βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου, ωστόσο η βελτίωση ήταν μεγαλύτερηαυτούςτούς που ακολούθησαν την ψυχοβιοτική δίαιτα.

Στο παρελθόν, διάφορες μελέτες έχουν παρατηρήσει ότι τα μικρόβια του εντέρου μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο, γεγονός που εξηγεί πιθανώς τις παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι η ψυχοβιοτική δίαιτα προκάλεσε μικρές αλλαγές στη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος, ωστόσο επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις χημικές ουσίες που παράγουν τα βακτήρια.

Ορισμένες από τις παραπάνω χημικές ουσίες έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με την ψυχική υγεία, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει ίσως γιατί οι εθελοντές που ακολούθησαν τη δίαιτα αυτή παρουσίασαν περιορισμό του άγχους.

Από τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης είναι σαφές ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα του άγχους. Μάλιστα, δίαιτες όπως η ψυχοβιοτική μπορεί να προστατεύσουν την ψυχική μας υγεία μακροπρόθεσμα, καθώς στοχεύουν τα μικρόβια του εντέρου.

Ένας περιορισμός της παρούσας μελέτης ήταν ότι εξέτασε ένα σχετικά μικρό αριθμό εθελοντών. Επιπλέον, είχε μικρή διάρκεια επομένως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ποια διάρκεια έχουν τα οφέλη που παρατηρήθηκαν. Κατά συνέπεια, θα είναι απαραίτητο να γίνουν και νέες μελέτες οι οποίες θα εξετάσουν αυτό το τελικό σημείο.

Τέλος, καθώς οι εθελοντές ανέφεραν μόνοι τους την καθημερινή τους διατροφή, ενδεχομένως να υπάρχουν σφάλματα ή παραλείψεις σε αυτό το κομμάτι.

Καταλήγοντας, οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι έχουν ήδη ξεκινήσει νέες μελέτες στις οποίες εξετάζουν την αποτελεσματικότητα της δίαιτας σε ασθενείς που υποφέρουν από αγχώδεις διαταραχές ή κατάθλιψη.

Φωτογραφία: Kampus Production

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα