Αρκεί η Άσκηση το Σαββατοκύριακο για να Προστατεύσουμε την Καρδιακή Υγεία;

Σήμερα είναι γνωστό ότι η φυσική άσκηση προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας και ειδικότερα στην καρδιακή λειτουργία. Αυτός είναι και ο λόγος που, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, θα πρέπει να κάνουμε τουλάχιστον 75 λεπτά έντονης άσκησης ή 150 λεπτά μέτριας άσκησης κάθε εβδομάδα. Έχει όμως σημασία αν κάνουμε την άσκηση αυτή σε μικρά διαστήματα μέσα στην εβδομάδα ή συνεχόμενα τις ημέρες του Σαββατοκύριακου;

Μία νέα έρευνα που εξέτασε δεδομένα από τη βάση UK Biobank προσπάθησε να απαντήσει το παραπάνω ερώτημα. Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA και εξέτασε περίπου 90.000 άτομα μέσης ηλικίας που φόρεσαν επιταχυνσιόμετρα τα οποία παρακολουθούσαν την άσκησή τους.

Από την ανάλυση των δεδομένων για τους παραπάνω εθελοντές μετά από 6 χρόνια, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όσοι έκαναν φυσική άσκηση τακτικά είχαν μειωμένα ποσοστά εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος του μυοκαρδίου, καρδιακής ανεπάρκειας ή κολπικής μαρμαρυγής σε σχέση με αυτούς που έκαναν καθιστική ζωή.

Το παραπάνω γεγονός είχε παρατηρηθεί και από προηγούμενες μελέτες, ωστόσο η νέα έρευνα διαπίστωσε ότι δεν έχει σημασία πότε γίνεται η άσκηση, καθώς σε κάθε περίπτωση (ανεξαρτήτως κατανομής χρόνου) όσοι έκαναν 150 λεπτά μέτριας άσκησης είχαν τα παραπάνω οφέλη.

Οι επιστήμονες της μελέτης χρησιμοποίησαν τον όρο “weekend warriors” για να περιγράψουν τους εθελοντές που έκαναν πάνω από 150 λεπτά άσκησης το Σαββατοκύριακο. Συνολικά, περισσότεροι από 37.000 εθελοντές εντάχθηκαν σε αυτή την κατηγορία.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα επιταχυνσιόμετρα που φόρεσαν οι εθελοντές κατέγραφαν κάθε μορφή άσκησης, όπως για παράδειγμα το πλύσιμο των πιάτων, το σκούπισμα ή το περπάτημα. Κατά συνέπεια, ακόμα και αν οι εθελοντές δεν έκαναν ειδικά κάποια ειδική άσκηση μπορεί και πάλι να έπιαναν το όριο που είχε θέσει η ομάδα της έρευνας για τους weekend warriors.

Η παραπάνω πληροφορία είναι σημαντική καθώς μας βοηθά να μεταφράσουμε ευκολότερα τις παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης σε οδηγίες για τους ασθενείς. Προφανώς, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι το πλύσιμο των πιάτων είναι αρκετό για να καλύψουμε τις ανάγκες του οργανισμού σε φυσική άσκηση. Προκειμένου να δούμε πραγματικά οφέλη θα πρέπει να ιδρώσουμε.

Σε γενικές γραμμές, η σύνδεση ανάμεσα στη φυσική άσκηση και την καρδιακή υγεία είναι σχετικά απλή: όσο περισσότερο ασκούμαστε τόσο περισσότερα είναι τα οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Η παρούσα μελέτη έδειξε, ωστόσο, ότι οποιαδήποτε ποσότητα άσκησης είναι προτιμότερη από την καθιστική ζωή, ανεξαρτήτως της ώρας και της ημέρας που ασκούμαστε.

Καταλήγοντας, οι συγγραφείς της μελέτης τόνισαν ότι το μήνυμα της έρευνάς τους δεν είναι ότι μπορούμε να κάνουμε καθιστική ζωή όλη την εβδομάδα και να ασκούμαστε μόνο το Σαββατοκύριακο. Προφανώς, αν μπορούμε να ασκηθούμε περισσότερο θα πρέπει να το κάνουμε, καθώς έτσι θα ωφελήσουμε περισσότερο την υγεία μας.

Φωτογραφία: Andrea Piacquadio

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα