Τα αντιβιοτικά αυξάνουν τον κίνδυνο νεφρολιθίασης

Πέντε κατηγορίες αντιβιοτικών σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο νεφρολιθίασης, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μία νέας έρευνας. Ο κίνδυνος αυτός ήταν ιδιαίτερα αυξημένος για τα παιδιά και τους εφήβους και αφορούσε κυρίως τις σουλφοναμίδες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Society of Nephrology.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η έκθεση σε ορισμένα από του στόματος αντιβιοτικά αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη νεφρολιθίαση, ο οποίος όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί για το 30% των ασθενών που λαμβάνουν αντιβιοτικά χωρίς να τα χρειάζονται», είπε ο Gregory Tasian, ένας παιδίατρος-ουρολόγος από το Children’s Hospital of Philadelphia. «Η έρευνα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για την παθογένεια της νόσου και τη συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα της νεφρολιθίασης, ιδιαίτερα στα παιδιά», συμπλήρωσε.

Η συχνότητα της νεφρολιθίασης έχει αυξηθεί κατά 70% τα τελευταία 30 χρόνια και η αύξηση αυτή είναι αντίστοιχη με την αύξηση στη χρήση των αντιβιοτικών. Το 2011, 262 εκατομμύρια αντιβιοτικά χορηγήθηκαν στις ΗΠΑ, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να σημειώνονται στις γυναίκες και τα παιδιά κάτω των 10 ετών.

Στο παρελθόν η νεφρολιθίαση ήταν σπάνια στα παιδιά. «Οι λόγοι για την αύξηση αυτή είναι άγνωστοι, ωστόσο τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα από του στόματος αντιβιοτικά συμβάλουν στο πρόβλημα αυτό, ιδιαίτερα λόγω των μεγάλων ποσοστών χορήγησής τους στα παιδιά», είπε η Michelle Denburg, μία από τους συγγραφείς της έρευνας.

Για να εκτιμήσουν την πιθανή επίδραση των αντιβιοτικών στον κίνδυνο νεφρολιθίασης, ο Tasian και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα από το The Health Improvement Network, μία βάση δεδομένων με 13.8 εκατομμύρια ασθενείς που επισκέφθηκαν συνολικά 641 ιατρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1994 έως το 2015. Από αυτούς εξέτασαν 25.981 ασθενείς με νεφρολιθίαση και 259.797 υγιείς εθελοντές της ομάδας ελέγχου, τους οποίους παρακολούθησαν για 5.4 χρόνια κατά μέσο όρο. Περίπου το 35% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες και η μέση ηλικία στην οποία εμφανίστηκε ο πρώτος λίθος ήταν τα 51.6 χρόνια. Ο μέσος Δείκτης Μάζας Σώματος και στις δύο ομάδες ήταν πάνω από 27 kg/m2.

Οι περισσότερες συνταγές για χορήγηση αντιβιοτικών αφορούσαν ανακούφιση από βήχα και αμυγδαλίτιδα, καθώς και λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού ή ουρολοιμώξεις.

Οι ερευνητές εξέτασαν 12 διαφορές κατηγορίες αντιβιοτικών και παρατήρησαν συσχέτιση της νεφρολιθίασης με 5 από αυτές. Η αυξημένη συχνότητα ήταν από 27% για την ευρέος φάσματος πενικιλλίνη μέχρι 133% για τις σουλφοναμίδες.

Αυξημένος κίνδυνος από τη χρήση αντιβιοτικών, ανά κατηγορία

Κατηγορία αντιβιοτικών
Αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης
Σουλφοναμίδες 2.33
Κεφαλοσπορίνες 1.88
Φθοριοκινολόνες 1.67
Νιτροφουραντοΐνη/Μεθεναμίνη 1.70
Ευρέως φάσματος πενικιλλίνη 1.27

 

Ο υψηλότερος κίνδυνος σχετίστηκε με χρήση αντιβιοτικών σε μικρότερες ηλικίες. Ο κίνδυνος νεφρολιθίασης για όλες τις κατηγορίες αντιβιοτικών παρέμεινε στατιστικά σημαντικός για 3-5 χρόνια μετά την έκθεση.

Το 2016, μία έρευνα από τον Tasian έδειξε 16% αύξηση στην ετήσια συχνότητα της νεφρολιθίασης  στη Νότια Καρολίνα από το 1997 μέχρι το 2012, με το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης να σημειώνεται στους εφήβους, τις γυναίκες και τους αφροαμερικάνους.

Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι οι επιδράσεις των αντιβιοτικών στο εντερικό μικροβίωμα ενοχοποιούνται για την αύξηση της νεφρολιθίασης. Η έκθεση στα αντιβιοτικά έχει σχετιστεί με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και των πνευμόνων. Στους ασθενείς με άσθμα και νεφρολιθίαση, επίσης, το εντερικό μικροβίωμα έχει μειωμένη ποικιλομορφία.

Αν και αρκετές διαταραχές του εντερικού και ουρικού μικροβιώματος έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με τη νεφρολιθίαση, καμία έρευνα δεν έχει συνδυάσει την τελευταία ειδικά με τη χρήση αντιβιοτικών.

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα