Αντιμετωπίζοντας την Παχυσαρκία με 1 Κούπα Καφέ

Το φαιό ή καφέ λίπος, το οποίο συχνά αναφέρεται και ως «καλό» λίπος, βοηθά τον οργανισμό να μετατρέψει τις θρεπτικές ουσίες σε ενέργεια και να παράξει θερμότητα. Αντίθετα με το φαιό, ένα άλλο είδος λίπους που λέγεται λευκό ή κίτρινο, σχηματίζεται ως αποτέλεσμα της υπερβολικής πρόσληψης θερμίδων.

Οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν ότι το λευκό λίπος σχετίζεται με την παχυσαρκία και τις μεταβολικές διαταραχές όπως ο διαβήτης, ενώ το φαιό λίπος βοηθά στη διατήρηση του σωματικού βάρους.

Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μετατροπή του λευκού λίπους σε φαιό μπορεί να αποτελεί ένα τρόπο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και αρκετές μελέτες έχουν εστιάσει σε συγκεκριμένες οδούς που μπορούν να διευκολύνουν την παραπάνω διαδικασία.

Το φαιό λίπος μεταβολίζει τα τρόφιμα σε ενέργεια, ενεργοποιώντας την πρωτεΐνη UCP1, η οποία βρίσκεται στα μιτοχόνδρια του φαιού λιπώδους ιστού.

Προηγούμενες έρευνες είχαν συνδέσει την κατανάλωση καφέ με απώλεια βάρους και υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Κανείς ωστόσο δεν είχε εξερευνήσει τη σύνδεση ανάμεσα στον καφέ και την ενεργοποίηση της UCP1, κάτι που έκανε μία ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Νόττιγχαμ.

Επικεφαλής της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, ήταν ο Μάικλ Σάιμοντς, ένας καθηγητής του Πανεπιστημίου του Νόττιγχαμ.

Πώς Επηρεάζεται το Φαιό Λίπος από 1 Κούπα Καφέ;

Ο Σάιμοντς και η ομάδα του έκαναν in vitro και in vivo πειράματα για να διαπιστώσουν ποιες είναι οι επιδράσεις της καφεΐνης στη θερμογένεση, δηλαδή την πραγωγή θερμότητας από τα φαιά λιπώδη κύτταρα.

Αρχικά, εξέθεσαν τα λιποκύτταρα σε καφεΐνη και παρατήρησαν ότι η τελευταία αύξησε τα επίπεδα της UCP1 και ενίσχυσε το μεταβολισμό των κυττάρων.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές θέλησαν να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους σε ανθρώπους. Χρησιμοποιώντας μία τεχνική θερμικής απεικόνισης, εντόπισαν τις αποθήκες φαιού λίπους στον οργανισμό και εκτίμησαν την ικανότητά τους να παράγουν θερμότητα.

«Από προηγούμενες έρευνές μας», είπε ο Σάιμοντς, «γνωρίζαμε ότι το φαιό λίπος βρίσκεται κυρίως στην περιοχή του λαιμού, επομένως κάναμε απεικόνιση αμέσως μετά την κατανάλωση καφέ για να διαπιστώσουμε αν ανέβηκε η θερμοκρασία του φαιού λίπους».

Οι ερευνητές συνέκριναν τις επιδράσεις ενός ποτηριού καφέ με ένα ποτήρι νερό και διαπίστωσαν ότι μόνο ο καφές ανεβάζει τη θερμοκρασία της περιοχής του οργανισμού όπου βρίσκονται οι εναποθέσεις του φαιού λίπους.

«Τα αποτελέσματα ήταν θετικά», όπως αναφέρει ο Σάιμοντς, «και πλέον πρέπει να εξετάσουμε αν η καφεΐνη είναι η ουσία που έχει αυτή τη δράση ή αν κάποιο άλλο συστατικό του καφέ συμβάλλει στην ενεργοποίηση του φαιού λίπους. Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε συμπληρώματα καφεΐνης για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν αντίστοιχες επιδράσεις».

«Αν καταφέρουμε να ταυτοποιήσουμε το συστατικό του καφέ που ευθύνεται για τις παραπάνω δράσεις, αυτό θα μπορεί ίσως να χρησιμοποιηθεί ως σκεύασμα για την απώλεια βάρους ή ως κομμάτι ενός προγράμματος ρύθμισης της γλυκόζης για την πρόληψη του διαβήτη».

«Η αύξηση της δραστηριότητας του φαιού λίπους βελτιώνει τη ρύθμιση της γλυκόζης αίματος καθώς και τα επίπεδα των λιπιδίων αίματος, ενώ οι επιπλέον θερμίδες που καίγονται βοηθούν στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν έχει βρεθεί κάποιος τρόπος για να ενισχυθεί η δραστηριότητα αυτή στους ανθρώπους», είπε ο Σάιμοντς.

«Αυτή είναι η πρώτη έρευνα σε ανθρώπους που δείχνει ότι ένα ποτήρι καφέ μπορεί να έχει άμεση επίδραση στη λειτουργία του φαιού λίπους. Καθώς η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας σήμερα, τα αποτελέσματα της έρευνάς μας είναι ιδιαίτερα σημαντικά και δείχνουν ότι το φαιό λίπος και ο καφές μπορεί να αποτελούν πιθανώς μέρος της λύσης», κατέληξε ο Σάιμοντς.

Φωτογραφία: jacinta lluch valero (CC BY-SA 2.0) 

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα