Ανεπάρκεια Βιταμίνης Ε: Σημεία και Συμπτώματα

Η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για τον οργανισμό. Αποτελεί μία λιποδιαλυτή πρωτεΐνη, δηλαδή χρειάζεται λίπος στη διατροφή για να μπορεί να απορροφηθεί επαρκώς. Αποθηκεύεται κυρίως στο ήπαρ από το οποίο και απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος.

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Ε είναι σχετικά σπάνια και είναι συνήθως αποτέλεσμα κάποιας υποκειμένης νόσου. Ορισμένα πρόωρα βρέφη έχουν επίσης χαμηλά επίπεδα.

Η βιταμίνη Ε έχει 8 χημικές μορφές. Με τις εξετάσεις αίματος, ο γιατρός μπορεί να διαπιστώσει τα επίπεδα μίας από αυτές τις μορφές, της α-τοκοφερόλης. Από τα επίπεδα της ουσίας αυτής διαπιστώνεται η ανεπάρκεια βιταμίνης Ε.

Τα φυσιολογικά επίπεδα είναι συνήθως στο εύρος 5.5-17mg/L, ωστόσο το εύρος αυτό μπορεί να διαφοροποιείται για τα πρόωρα νεογνά και τα παιδιά κάτω των 17 ετών.

Οι ενήλικες με επίπεδα βιταμίνης Ε κάτω από 4mg/L χρειάζονται συνήθως συμπληρώματα.

Σημεία και Συμπτώματα της Ανεπάρκειας

Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης Ε μπορεί να προκαλέσουν:

  • Μυϊκή Αδυναμία: Η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για το κεντρικό νευρικό σύστημα. Αποτελεί ένα από τα κύρια αντιοξειδωτικά του οργανισμού και η ανεπάρκειά της οδηγεί σε οξειδωτικό στρες, το οποίο ευθύνεται για τη μυϊκή αδυναμία.
  • Συντονισμός και Δυσκολία στο Περπάτημα: Η ανεπάρκεια της βιταμίνης μπορεί να προκαλέσει διάσπαση των νευρώνων Purkinje, επηρεάζοντας την ικανότητά τους να μεταφέρουν σήματα.
  • Μούδιασμα και Μυρμήκιασμα: Οι βλάβες στις νευρικές ίνες μπορεί να επηρεάσουν τη μετάδοση των σημάτων, γεγονός που οδηγεί στην εμφάνιση των αισθήσεων αυτών, κατάσταση γνωστή και ως περιφερική νευροπάθεια.
  • Έκπτωση της Όρασης: Η ανεπάρκεια βιταμίνης Ε μπορεί να επηρεάσει τους φωτοϋποδοχείς στον αμφιβληστροειδή και τα άλλα κύτταρα του οφθαλμού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έκπτωση της όρασης μακροπρόθεσμα.
  • Προβλήματα στο Ανοσοποιητικό Σύστημα: Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Ε μπορεί να επηρεάσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη δράση αυτή.

Η μυϊκή αδυναμία και η διαταραχές του συντονισμού είναι νευρολογικά συμπτώματα που αποτελούν ένδειξη βλαβών στο κεντρικό και το περιφερικό νευρικό σύστημα.

Το περιφερικό σύστημα είναι το δίκτυο των νεύρων που βρίσκονται στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό και μεταφέρουν τα σήματα στον υπόλοιπο οργανισμό. Το κεντρικό νευρικό σύστημα σχετίζεται με την επικοινωνία του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

Η επικάλυψη των νευρώνων αποτελείται κυρίως από λίπη. Όταν ο οργανισμός έχει μικρές ποσότητες βιταμίνης Ε, οι ποσότητες αντιοξειδωτικών που προστατεύουν τα λίπη αυτά είναι επίσης περιορισμένες με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Αίτια Ανεπάρκειας Βιταμίνης Ε

Κληρονομικότητα

Η ανεπάρκεια βιταμίνη Ε είναι συνήθως κληρονομική. Το οικογενειακό ιστορικό βοηθά ιδιαίτερα στη διάγνωση σπανίων και κληρονομικών νόσων. Δύο από αυτές, η συγγενής αβηταλιποπρωτεϊναιμία και η οικογενή ανεπάρκειας βιταμίνης Ε, είναι χρόνιες και οδηγούν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Ε.

Νόσοι

Η ανεπάρκεια βιταμίνη Ε μπορεί να είναι επίσης αποτέλεσμα παθήσεων που επηρεάζουν σημαντικά την απορρόφηση λιπών. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός χρειάζεται λίπος για να απορροφήσει τη βιταμίνη Ε.

Ορισμένες από τις παθήσεις αυτές περιλαμβάνουν:

  • Χρόνια Παγκρεατίτιδα
  • Κοιλιοκάκη
  • Χολοστατική Ηπατική Νόσος
  • Κυστική Ίνωση

Η ανεπάρκεια είναι συχνή σε νεογέννητα και βρέφη που έχουν γεννηθεί πρόωρα με χαμηλό βάρος γέννησης και περιορισμένο λίπος. Τα παιδιά αυτά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καθώς ο ανώριμος γαστρεντερικός σωλήνας μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση λίπους και βιταμίνης Ε. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Ε στα παιδιά αυτά μπορεί να προκαλέσει επίσης σε αιμολυτική αναιμία, η οποία οδηγεί σε καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Πότε Πρέπει να Επισκεφθείτε τον Γιατρό;

Αν κάποιος δεν έχει ιστορικό κληρονομικών νόσων, αλλά παρουσιάζει συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης Ε, πρέπει να επισκεφθεί τον γιατρό. Τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Ε στο αίμα μπορεί να αποτελούν ένδειξη κάποιας υποκείμενης νόσου. Ο περαιτέρω έλεγχος βοηθά στη διερεύνηση των αιτίων και τον προσδιορισμό των θεραπευτικών επιλογών.

Θεραπεία

Τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε είναι συνήθως αποτελεσματικά.

Νεογέννητα και Πρόωρα Βρέφη

Η βιταμίνη Ε χορηγείται στα νεογέννητα παρεντερικά ή ενδοφλεβίως, όπου κρίνεται απαραίτητο. Αν και συνήθως μία δόση αρκεί για να αυξηθούν τα επίπεδα της βιταμίνης Ε, σπανιότερα μπορεί να χρειαστούν περισσότερες.

Παιδιά και Ενήλικες

Τα παιδιά και οι ενήλικες με ανεπάρκεια βιταμίνης Ε ως αποτέλεσμα κληρονομικών νόσων χρειάζονται συμπληρώματα με υψηλές δόσεις βιταμίνης Ε. Τα συμπληρώματα επιβραδύνουν την πορεία της νόσου. Όταν η ανεπάρκεια ανιχνεύεται νωρίς, είναι δυνατό να προληφθούν τα νευρολογικά συμπτώματα.

Η Βιταμίνη Ε στη Διατροφή

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Ε είναι συνήθως αποτέλεσμα κάποιας υποκείμενης χρόνιας νόσου, μίας γενετικής νόσου ή μίας διατροφής με εξαιρετικά χαμηλή πρόσληψη λιπών. Η βιταμίνη Ε βρίσκεται σε πάρα πολλά τρόφιμα. Ο οργανισμός δεν μπορεί να την παράξει, επομένως πρέπει να λαμβάνεται από τη διατροφή ή από συμπληρώματα.

Τα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη Ε περιλαμβάνουν:

  • Φυτικά έλαια
  • Ξηροί καρποί, σπόροι
  • Τρόφιμα ολικής αλέσεως
  • Γάλα
  • Τα περισσότερα λαχανικά

Επιπλοκές

Η αυξημένη κατανάλωση συμπληρωμάτων με λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη D, η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη Κ, πρέπει να αποφεύγεται.

Τα υψηλά επίπεδα της βιταμίνη Ε μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία, μυαλγίες, διάρροια και έμετο. Η αιμορραγία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και πρωίμου θανάτου.

Οι υψηλές ποσότητες βιταμίνης Ε μπορεί να επηρεάσουν επίσης τη δράση των αντιπηκτικών φαρμάκων, όπως η βαρφαρίνη, καθώς των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων.

Ενημερώνετε πάντοτε τον γιατρό σας για τα συμπληρώματα και τις βιταμίνες που παίρνετε και μην υπερβαίνετε ποτέ τη συνιστώμενη δόση χωρίς την έγκριση του γιατρού σας.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα