Αναμμένο Φως κατά τον Ύπνο: Πώς Επηρεάζει το Σωματικό Βάρος;

Ο ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία μας για αρκετούς λόγους. Κατά τη διάρκειά του ο οργανισμός παράγει ορμόνες που βοηθούν την ανάπτυξή του, την αύξηση της μυϊκής μάζας, την αντιμετώπιση διαφόρων νόσων και την επιδιόρθωση διαφόρων βλαβών. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, την υγεία, το σωματικό βάρος, καθώς και την ικανότητά μας να επιτελούμε καθημερινές δραστηριότητες.

Ο καθημερινός κύκλος του οργανισμού είναι ευρύτερα γνωστός ως ‘κιρκαδικός ρυθμός’. Ο τελευταίος, ανταποκρίνεται κυρίως στην εναλλαγή φωτός και σκοταδιού. Ο ύπνος κατά τη διάρκεια της νύχτας και η αφύπνιση με το φως του ήλιου αποτελούν ένα παράδειγμα της σύνδεσης του κιρκαδικού ρυθμού με την εναλλαγή του ηλιακού φωτός.

Οι άνθρωποι εκτίθενται στο φως κατά τη διάρκεια της νύχτας με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα από την τηλεόραση, τα κινητά τηλέφωνα, τα φώτα του δρόμου ή άλλες πηγές. Θέλοντας να διερευνήσουν αν το φως κατά τη διάρκεια της νύχτας συνδέεται με αύξηση του σωματικού βάρους, μία ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Δρ Ντέιλ Σάντλερ από το NIEHS των ΗΠΑ χρησιμοποίησε δεδομένα από 43.000 γυναίκες ηλικίας 35-74 ετών που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Sister Study. Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine.

Οι γυναίκες ερωτήθηκαν αν πήγαιναν για ύπνο με φως, με ένα μικρό φως νύχτας, με φως έξω από το δωμάτιο ή με φως ή τηλεόραση μέσα στο υπνοδωμάτιο. Οι ερευνητές συνέλεξαν μία σειρά από άλλες πληροφορίες στην αρχή της έρευνας αλλά και μετά από μία διάρκεια περίπου 5.7 ετών, όπως για παράδειγμα το βάρος, το ύψος, την περιφέρεια μέσης και το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν ανοιχτό φως ή τηλεόραση κατά τη διάρκεια του ύπνου είχαν αυξημένη πιθανότητα να είναι παχύσαρκες στην αρχή της έρευνας. Είχαν επίσης 17% αυξημένη πιθανότητα να πάρουν περίπου 5.5 κιλά κατά τη διάρκεια των 5.7 ετών της έρευνας. Η συνδεση ανάμεσα στο φως με προέλευση εκτός του υπνοδωματίου ήταν λιγότερο ισχυρή. Το μικρό φωτάκι για τη νύχτα δεν σχετίστηκε με αυξημένο σωματικό βάρος σε σχέση με την απουσία φωτός.

«Αν και η κακή ποιότητα του ύπνου έχει συνδεθεί στο παρελθόν με παχυσαρκία και αύξηση του σωματικού βάρους, δεν αρκεί για να εξηγήσει τη σύνδεση ανάμεσα στο τεχνητό φως κατά τον ύπνο και το αυξημένο σωματικό βάρος», είπε ο Σάντλερ.

Οι ερευνητές δεν κατάφεραν να αποκλείσουν όλους τους άλλους παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με το τεχνητό φως κατά τη διάρκεια της νύχτας και την αύξηση του σωματικού βάρους, ωστόσο, τα ευρήματά τους δεν διαφοροποιήθηκαν όταν έκαναν προσαρμογή για την ηλικία, το φυλή, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, τον τόπο διαμονής, τις θερμίδες, τα σνακ κατά τη διάρκεια της νύχτας, τη φυσική άσκηση, καθώς και την ποιότητα ή διάρκεια του ύπνου.

«Η ανθυγιεινή διατροφή με υψηλές θερμίδες και η καθιστική ζωή είναι οι παράγοντες που ενοχοποιούνται περισσότερο για την αύξηση στα ποσοστά παχυσαρκίας», είπε ο Δρ Γιόνγκ-Μουν Παρκ, ένας επιστήμονας που είχε λάβει μέρος στην έρευνα. «Η έρευνά μας προσφέρει στις γυναίκες που κοιμούνται με φως ή τηλεόραση ένα νέο τρόπο για να βελτιώσουν την υγεία τους».

Βιβλιογραφία: NIH

Φωτογραφία: catherine (CC BY 2.0)

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα