Ανακαλύφθηκε Ορμόνη που έχει Προγνωστική Ισχύ για την Εμφάνιση Αρκετών Χρονίων Νόσων στους Άνδρες

Μία ορμόνη η οποία εμφανίζεται στους άνδρες κατά την εφηβική ηλικία έχει προγνωστική ισχύ για την εμφάνιση αρκετών χρονίων νόσων πολλά χρόνια αργότερα. Η ορμόνη αυτή, η οποία λέγεται INSL3, αποτελεί σημαντικό βιοδείκτη που μπορεί να μας βοηθήσει να αποτρέψουμε την εμφάνιση των παραπάνω παθήσεων, εφόσον εφαρμόσουμε κατάλληλα μέτρα πρόληψης.

Στα παραπάνω συμπεράσματα κατέληξε μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Nottingham η οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό Frontiers in Endocrinology.

Η ορμόνη INSL3 παράγεται από τα ίδια κύτταρα που εκκρίνουν και την τεστοστερόνη, ωστόσο αντίθετα με την τελευταία παραμένει σταθερή στη διάρκεια ζωής του άνδρα μετά την εφηβεία, ενώ περιορίζεται ελαφρώς στην τρίτη ηλικία. Το γεγονός αυτό καθιστά την ορμόνη καλύτερο βιοδείκτη για τον κίνδυνο θανάτου συγκριτικά με άλλους δείκτες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν επίσης ότι τα επίπεδα της INSL3 στο αίμα συνδέονται με αρκετά χρόνια νοσήματα που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η οστεοπόρωση, η στυτική δυσλειτουργία, ο διαβήτης και η καρδιαγγειακή νόσος.

Η παρατήρηση ότι η ορμόνη αυτή παραμένει σταθερή στο σύνολο της διάρκειας ζωής ενός άνδρα έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς πρακτικά δείχνει ότι αν ένας άνδρας έχει χαμηλά επίπεδα της ορμόνης στην εφηβική ηλικία, αυτό σημαίνει ότι θα έχει χαμηλή INSL3 και αργότερα. Τα χαμηλά επίπεδα της ορμόνης αυτής έχουν συνδεθεί με μία σειρά χρόνια νοσήματα, επομένως αυτό σημαίνει ότι θα μπορούμε να γνωρίζουμε από πολύ μικρή ηλικία αν ένας ασθενής έχει αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσει συγκεκριμένα χρόνια νοσήματα.

«Ο τελικός στόχος κάθε έρευνας που ασχολείται με τη διαδικασία της γήρανσης είναι να προβλέψει από νωρίς τον κίνδυνο ενός ασθενούς να παρουσιάσει διάφορα χρόνια νοσήματα. Αν γνωρίζουμε ότι ένας ασθενής έχει αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσει κάποιο συγκεκριμένο χρόνιο νόσημα, τότε θα μπορούμε να συστήσουμε από νωρίς τις κατάλληλες προσεγγίσεις πρόληψης για την ελαχιστοποίηση του παραπάνω κινδύνου. Η ανακάλυψη της μελέτης μας για την ορμόνη INSL3 είναι ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη του παραπάνω στόχου», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα αίματος από 3.000 άνδρες Ευρωπαϊκής καταγωγής. Οι παραπάνω εθελοντές έδωσαν δύο δείγματα αίματος με διαφορά 4 ετών. Από τις αναλύσεις που έκαναν, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα επίπεδα της INSL3 παραμένουν σταθερά, αντίθετα με τα επίπεδα της τεστοστερόνης.

«Τώρα που γνωρίζουμε πλέον το σημαντικό ρόλο της παραπάνω πρωτεΐνης, το επόμενο βήμα είναι να εξετάσουμε ποιοι παράγοντες επηρεάζουν περισσότερο τα επίπεδά της στο αίμα. Πρώιμα δεδομένα δείχνουν ότι η διατροφή στις νεαρές ηλικίες είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες, ωστόσο πιθανώς η ορμόνη επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα και η έκθεση σε ορισμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Artem Podrez

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα