6 Συμβουλές για να Προστατευτείτε από τον Καύσωνα

Φέτος το καλοκαίρι θα βρεθούμε και πάλι αντιμέτωποι με υψηλές θερμοκρασίες, καθώς όπως όλα δείχνουν αρκετές ημέρες ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ο καύσωνας μπορεί να προκαλέσει μία σειρά προβλήματα για την υγεία μας, επομένως είναι απαραίτητο να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες.

Στο παρόν άρθρο θα αναφέρουμε 6 απλές προσεγγίσεις που θα σας βοηθήσουν να προστατεύσετε την υγεία σας από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Κατανοήστε Πως Επηρεάζεται η Υγεία σας από τη Ζέστη

Η θερμοκρασία του σώματος επηρεάζεται τόσο από τον καιρό όσο και από μία σειρά μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού. Η άνοδος της θερμοκρασίας του σώματος μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό και τη ροή του αίματος στο δέρμα, καθώς τα αγγεία διαστέλλονται με σκοπό να αυξηθεί η έκκριση ιδρώτα.

Ωστόσο, η έκκριση ιδρώτα η οποία γίνεται με σκοπό να μειωθεί η θερμοκρασία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Κατά συνέπεια, αν παραμείνουμε στον ήλιο για μεγάλη διάρκεια θα χάσουμε υγρά μέσω του ιδρώτα με αποτέλεσμα να επιταχυνθεί η εμφάνιση αφυδάτωσης.

Επιπλέον, σε καταστάσεις όπου ο οργανισμός δεν μπορεί να επαναφέρει τη θερμοκρασία σε υγιή επίπεδα μπορεί να παρουσιαστούν και άλλα προβλήματα όπως θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία.

Προετοιμαστείτε για την Έκθεση στη Ζέστη

Αν γνωρίζετε ότι κάποια στιγμή θα εκτεθείτε σε έντονη ζέστη, τότε θα πρέπει να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για να προστατευτείτε από τον καύσωνα.

Αρχικά παρακολουθήστε το δελτίο καιρού προκειμένου να γνωρίζετε ποια θα είναι η θερμοκρασία την ώρα που θα εκτεθείτε στον ήλιο. Επιπλέον, προσπαθήσετε να περιορίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο τη διάρκεια που θα εκτεθείτε στον ήλιο σχεδιάζοντας εκ των προτέρων τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε. Τέλος, προσπαθήστε να παραμείνετε στην σκιά όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αποφύγετε τον Ήλιο και Προτιμήστε τη Σκιά

Αν πρέπει να βγείτε εκτός σπιτιού σε μία ημέρα με έντονο καύσωνα, βεβαιωθείτε ότι θα παραμείνετε στη σκιά όσο το δυνατόν περισσότερο. Αν διαπιστώσετε ότι η ζέστη αρχίζει να προκαλεί έντονη δυσφορία μπείτε σε ένα κτίριο με κλιματισμό.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η σκιά μπορεί να προέρχεται και από ένα καπέλο ή μία ομπρέλα.

Αναφορικά με τα ρούχα, ιδανικά θα πρέπει να φοράτε ανοιχτόχρωμα, καθώς τα σκουρόχρωμα ρούχα συγκεντρώνουν μεγαλύτερο ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείτε αντηλιακό στις περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο.

Πίνετε Αρκετά Υγρά

Είναι σημαντικό να πίνετε συχνά νερό σε ημέρες με έντονη ζέστη, καθώς έτσι αναπληρώνετε τα υγρά που χάνονται μέσω του ιδρώτα. Τα αναψυκτικά με ηλεκτρολύτες μπορεί επίσης να περιορίσουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης.

Τις ημέρες με έντονο καύσωνα είναι σημαντικό ακόμη να αποφεύγεται η κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ, καθώς τα παραπάνω αυξάνουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης.

Ασκηθείτε με Προσοχή

Αν αποφασίσετε να ασκηθείτε σε ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες προσπαθήστε να πίνετε νερό πριν την άσκηση, αλλά και σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της τελευταίας.

Όταν η διάρκεια άσκησης είναι μικρότερη της μίας ώρας αρκεί το νερό, ωστόσο για άσκηση μεγαλύτερης διάρκειας θα πρέπει ίσως να καταναλώσετε αναψυκτικά με υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες.

Πριν την έκθεση στον ήλιο, ιδανικά θα πρέπει να έχετε κάνει προθέρμανση σε ένα περιβάλλον με κλιματισμό.

Τέλος, αποφύγετε την άσκηση κατά τις ώρες 10 π.μ. έως 4 μ.μ., δηλαδή όταν οι θερμοκρασίες φτάνουν την υψηλότερη τιμή τους.

Αναγνωρίστε τα Σημεία της Θερμικής Εξάντλησης και της Θερμοπληξίας

Η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία είναι δύο επικίνδυνες καταστάσεις που συνδέονται με την έκθεση στις υψηλές θερμοκρασίες.

Η θερμική εξάντληση εμφανίζεται όταν ο οργανισμός έχει χάσει υψηλές ποσότητες νερού και άλατος, κυρίως εξ’ αιτίας της έντονης εφίδρωσης.

Η θερμοπληξία εμφανίζεται όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του μέσω της εφίδρωσης.

Τα συχνότερα σημεία της θερμοπληξίας περιλαμβάνουν:

 • Θερμοκρασία του σώματος πάνω από 39 °C
 • Ερυθρότητα του δέρματος
 • Ταχυκαρδία
 • Κεφαλαλγία
 • Ίλιγγος
 • Ναυτία
 • Σύγχυση
 • Λιποθυμία

Τα συχνότερα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης είναι:

 • Έντονη εφίδρωση
 • Ωχρότητα του δέρματος
 • Ταχυκαρδία
 • Ναυτία ή έμετος
 • Μυικές κράμπες
 • Αίσθημα αδυναμίας
 • Κεφαλαλγία
 • Λιποθυμία

Αν παρουσιάστε σοβαρά συμπτώματα από τη ζέστη είναι σημαντικό να μπείτε το ταχύτερο δυνατό σε ένα κτίριο και να καλέσετε το 166.

Φωτογραφία: Oleksandr Pidvalnyi

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα