6 Συμβουλές για τη Διατήρηση της Υγείας του Εντέρου

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα παρουσιάσουν συμπτώματα που σχετίζονται με το γαστρεντερικό σύστημα κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ο μετεωρισμός, οι καούρες, η δυσκοιλιότητα, η διάρροια και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αποτελούν παραδείγματα των παραπάνω συμπτωμάτων.

Αν και τα περισσότερα από αυτά είναι γενικά ακίνδυνα, μπορεί να επηρεάσουν προσωρινά την υγεία μας και να προκαλέσουν δυσφορία.

Η τακτική εμφάνιση των παραπάνω συμπτωμάτων αποτελεί συνήθως ένδειξη ενός γαστρεντερικού συστήματος που δεν λειτουργεί φυσιολογικά. Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε 6 απλές προσεγγίσεις για τη βελτίωση της υγείας του συστήματος αυτού.

Βελτιώστε τη Διατροφή σας

Αρκετοί άνθρωποι κάνουν διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα τα οποία περιέχουν trans λιπαρά και επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Η διατροφή αυτή αυξάνει τον κίνδυνο παθήσεων του γαστρεντερικού καθώς ενισχύει τη φλεγμονή του εντέρου, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις ορισμένων ερευνών. Τα trans λιπαρά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, καθώς η κατανάλωσή τους συνοδεύεται από αρκετούς κινδύνους για την καρδιαγγειακή υγεία.

Προτιμήστε γενικά τα τρόφιμα ολικής αλέσεως και αποφύγετε να τρώτε έξω. Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι οι θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται στα παραπάνω, μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου. Οι χορτοφαγικές δίαιτες είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για την υγεία καθώς περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες οι οποίες βελτιώνουν την ποιότητα των κοπράνων, «καθαρίζοντας» παράλληλα το γαστρεντερικό σωλήνα.

Δεν πρέπει επίσης να αποφύγετε τα υγιεινά λίπη, καθώς βελτιώνουν την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών και επιταχύνουν το αίσθημα κορεσμού. Ορισμένα υγιεινά λίπη, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα.

Πίνετε Αρκετό Νερό

Γνωρίζουμε ήδη ότι για τη διατήρηση της υγείας μας είναι σημαντικό να πίνουμε αρκετό νερό. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για το έντερό μας, καθώς η ανεπαρκής κατανάλωση υγρών μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα.

Ο μέσος άνθρωπος πρέπει να πίνει τουλάχιστον 2 λίτρα νερού καθημερινά, ενώ αυτοί που ζουν σε περιοχές με θερμότερο κλίμα ή ασκούνται τακτικά πρέπει να πίνουν ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες.

Περιορίστε το ‘Αγχος και το Στρες

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει άμεση σύνδεση του εντέρου και του εγκεφάλου, επομένως οι καταστάσεις που επηρεάζουν τον εγκέφαλο, συχνά προκαλούν συμπτώματα και στο γαστρεντερικό σύστημα.

Ο κάθε άνθρωπος έχει δικούς του μηχανισμούς για τη διαχείριση του στρες, ωστόσο οι βαθιές αναπνοές, ο διαλογισμός και η γιόγκα αποτελούν καλές μεθόδους για τον περιορισμό των ορμονών που σχετίζονται με το στρες. Δοκιμάστε διάφορες μεθόδους για να δείτε ποια είναι αυτή που είναι πιο αποτελεσματική για εσάς.

Διορθώστε τις Κακές Συνήθειες που Σχετίζονται με το Φαγητό

Γνωρίζουμε ήδη ότι χρειάζεται κάποιος χρόνος για να μεταφερθεί το μήνυμα της πλήρωσης του στομάχου στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το αίσθημα του κορεσμού. Επιπλέον, η ανεπαρκής μάσηση της τροφής μπορεί να προκαλέσει μετεωρισμό και περιορισμένη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

Επομένως, είναι σημαντικό να τρώμε αργά για να αποφύγουμε τα συχνότερα προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος.

Αποφύγετε επίσης τα γεύματα αργά τη νύχτα, ιδιαίτερα πριν τον ύπνο, καθώς η συνήθεια αυτή μπορεί να προκαλέσει καούρες και δυσπεψία.

Ασκηθείτε Περισσότερο

Η τακτική άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του εντέρου καθώς αυξάνει το χρόνο που χρειάζεται η τροφή για να ταξιδέψει διαμέσου του γαστερντερικού συστήματος.

Μία έρευνα έδειξε επίσης ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της φλεγμονής, περιορίζοντας παράλληλα τα συμπτώματα των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου.

Σταματήστε το Κάπνισμα και Περιορίστε την Κατανάλωση Αλκοόλ

Το κάπνισμα επιδεινώνει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης πεπτικών ελκών και καρκίνου.

Το αλκοόλ, αντίστοιχα, μπορεί να αυξήσει την παραγωγή γαστρικού υγρού στο στόμαχο, γεγονός που αυξάνει τις καούρες, επάγει τη φλεγμονή και μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα