5 Πληροφορίες για τον Καφέ που Πρέπει να Γνωρίζουμε

Οι περισσότεροι από εμάς δεν σκεφτόμαστε ποιες είναι οι επιδράσεις που μπορεί να έχει ο καφές που πίνουμε κάθε πρωί, πέρα από το γεγονός ότι μας βοηθά να ξυπνήσουμε. Ωστόσο, το κοινό αυτό ρόφημα προσφέρει αρκετά άλλα οφέλη. Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine εξέτασε τις επιδράσεις του καφέ στην υγεία και κατέληξε σε μερικά πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Ο Καφές Ωφελεί την Καρδιακή Υγεία

Η έρευνα διαπίστωσε ότι ο καφές όχι μόνο δεν είναι επιβλαβής για την καρδιά, αλλά μπορεί να προσφέρει μία σειρά σημαντικά οφέλη. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες, η κατανάλωση μέχρι και 5 ποτηριών καφέ την ημέρα, δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Αντίθετα, καθώς ο καφές έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Ο Καφές Περιέχει Αρκετά Υγιεινά Φυτοχημικά, Καθώς και Βιταμίνες

Μπορεί η γεύση του καφέ να μην μοιάζει καθόλου με αυτή της σαλάτας, ωστόσο προσφέρει επίσης αρκετά παρόμοια οφέλη για την υγεία. Ο καφές περιέχει μία σειρά βιολογικά ενεργά φυτοχημικά (συστατικά των φυτών που επηρεάζουν τη γεύση, την οσμή και το χρώμα τους). Σε αυτά περιλαμβάνονται το χλωρογενικό οξύ, οι λιγάνες, η τριγονελλίνη και οι μελανοϊδίνες. Αν και οι παραπάνω όροι δεν είναι γνωστοί στους περισσότερους από εμάς, αποτελούν ουσίες που έχουν συνδεθεί με μία σειρά οφέλη, όπως η ενίσχυση των ωφελίμων βακτηρίων του εντέρου και η βελτίωση του μεταβολισμού των σακχάρων και των λιπών. Ο καφές μπορεί επίσης να μειώσει το οξειδωτικό στρες αδρανοποιώντας τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα κύτταρα. Περιέχει επίσης ορισμένες σημαντικές θρεπτικές ουσίες, όπως το μαγνήσιο, το κάλιο και η βιταμίνη Β3.

Ο Καφές Φίλτρου είναι Προτιμότερος

Ο καφές που δεν έχει φιλτραριστεί περιέχει μία ουσία που λέγεται καφεστόλη η οποία μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης, όπως διαπίστωσε η έρευνα. Η ουσία αυτή βρίσκεται επίσης σε μικρότερες ποσότητες στον espresso.

Αντιθέτως, ο καφές φίλτρου περιέχει αμελητέες ποσότητες της παραπάνω ουσίας. Το γεγονός ότι αρκετά είδη καφέ αυξάνουν τα επίπεδα της LDL δεν αποτελεί κάτι νέο, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες της έρευνας, αυτό έχει παρατηρηθεί και από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες στο παρελθόν. Τα επίπεδα της LDL στους εθελοντές που έπιναν μεγάλες ποσότητες μη φιλτραρισμένου καφές (3-6 ποτήρια τη μέρα) ήταν περίπου 18 mg/dl σε σχέση με αυτούς που έπιναν καφέ φίλτρου. Τα παραπάνω αυξημένα επίπεδα συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της έρευνας, αν καταναλώνετε άλλα είδη καφέ, θα ήταν προτιμότερο να τα αντικαταστήσετε με καφέ φίλτρου. Ιδιαίτερα αν έχετε ήδη υψηλή χοληστερόλη ή αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, θα πρέπει να αποφεύγετε τον espresso.

Τα Συστατικά που Προσθέτουμε στον Καφέ Επηρεάζουν επίσης την Υγεία

Αν και ο καφές είναι γενικά ωφέλιμος για την υγεία, οι ουσίες που προσθέτουμε σε αυτόν μπορεί να περιορίσουν τα οφέλη που προσφέρει. Για παράδειγμα, υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε ένα ποτήρι σκέτο καφέ και ένα ποτήρι καφέ με κρέμα και πολλή ζάχαρη. Η προσθήκη των παραπάνω ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Ο Καφές ΔΕΝ Αυξάνει τον Κίνδυνο Καρκίνου

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι ο καφές δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ή θανάτου από καρκίνο, με ορισμένες έρευνες να δείχνουν μάλιστα ότι η συχνή κατανάλωση καφές συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του ήπατος και ο καρκίνος του ενδομητρίου.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα