22 Λεπτά Άσκησης την Ημέρα Αναιρούν τις Αρνητικές Επιδράσεις της Καθιστικής Ζωής

Μόλις 20-25 λεπτά φυσικής άσκησης καθημερινά αρκούν για να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας από τους κινδύνους της καθιστικής ζωής, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο περιοδικό British Journal of Sports Medicine.

Μάλιστα, όσο περισσότερο αυξάνουμε το διάστημα της άσκησης, τόσο περισσότερα είναι τα οφέλη για την υγεία μας, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες της μελέτης.

Στις ανεπτυγμένες χώρες, ο μέσος ενήλικας περνάει περίπου 9-10 ώρες την ημέρα σε καθιστική θέση, κυρίως κατά τις ώρες της εργασίας του. Σήμερα, είναι γνωστό ότι η καθιστική ζωή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από διάφορα αίτια.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες της μελέτης, αρκετές από τις προηγούμενες μελέτες είχαν βασιστεί σε υποκειμενικούς δείκτες εκτίμησης της διάρκειας καθιστικής ζωής, επομένως δεν ήταν δυνατό να καταλήξουν σε σαφή αποτελέσματα.

Προκειμένου να ξεπεράσουν το παραπάνω πρόβλημα, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης εξέτασαν αποκλειστικά εθελοντές που φορούσαν επιταχυνσιόμετρα, τα οποία παρακολουθούσαν τη διάρκεια άσκησής τους. Οι εθελοντές αυτοί είχαν προέλθει από 4 διαφορετικές μελέτες και συγκεκριμένα τις Norwegian Tromsø Study, Swedish Healthy Ageing Initiative (HAI), Norwegian National Physical Activity Survey (NNPAS) και US National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES).

Στην τελική ανάλυση των δεδομένων εξετάστηκαν συνολικά περίπου 12.000 εθελοντές ηλικίας άνω των 50 ετών, για τους οποίους υπήρχαν και άλλες πληροφορίες εκτός από τα δεδομένα που αντλήθηκαν από τα επιταχυνσιόμετρα.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, οι 6.042 από τους παραπάνω εθελοντές έκαναν περισσότερες από 10.5 ώρες καθιστική ζωή καθημερινά, ενώ στους υπόλοιπους 5.943 η διάρκεια αυτή ήταν κάτω από 10.5 ώρες.

Στο διάστημα των 5 ετών που εξέτασε η ομάδα 805 εθελοντές κατέληξαν, εκ των οποίων οι 357 ήταν στην ομάδα που έκανε καθιστική ζωή κάτω από 10.5 ώρες την ημέρα, ενώ οι υπόλοιποι 448 ήταν στην ομάδα που καθόταν για περισσότερες από 10.5 ώρες.

Αναλύοντας τα δεδομένα από τα επιταχυνσιόμετρα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η καθιστική ζωή για περισσότερο από 12 ώρες την ημέρα συνδέεται με 38% αυξημένο κίνδυνο θανάτου (σε σχέση με τις 8 ώρες), μόνο όμως για αυτούς που είχαν διάρκεια άσκησης κάτω από 22 λεπτά την ημέρα.

Η μεγαλύτερη διάρκεια μέτριας ή έντονης άσκησης συνδέθηκε με ακόμα χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, όπως ανέφεραν οι συγγραφείς.

Συγκεκριμένα, κάθε επιπλέον 10 λεπτά άσκησης την ημέρα συνδέθηκαν με 15% μειωμένο κίνδυνο θανάτου σε όσους έκαναν καθιστική ζωή για λιγότερο από 10.5 ώρες και 35% μειωμένο κίνδυνο στην ομάδα που έκανε καθιστική ζωή για μεγαλύτερη διάρκεια.

Όπως υποστήριξαν οι συγγραφείς, οι παραπάνω παρατηρήσεις δεν είναι δυνατό να στοιχειοθετήσουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στη φυσική άσκηση, την καθιστική ζωή και τον κίνδυνο θανάτου, καθώς προέρχονται από μία μελέτη παρατήρησης.

Επίσης, δεν αποκλείεται άλλοι παράγοντες, όπως η διατροφή, η γενικότερη υγεία των εθελοντών, καθώς και το είδος της άσκησης που έκαναν, να επηρέασαν τα αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση, οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι τα 22 λεπτά άσκησης την ημέρα είναι αρκετά για να αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιδράσεις της καθιστικής ζωής στην υγεία μας. Επομένως, αν ψάχνουμε ποια είναι η διάρκεια άσκησης από την οποία θα πρέπει να ξεκινήσουμε, αυτή είναι μία καλή αρχή.

Φωτογραφία: CoWomen

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα