10 Μεγάλες Ιατρικές Ανακαλύψεις του 2017

Η χρήση του μικροβιώματος για την πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων

Τα μικρόβια που βρίσκονται στο σώμα μας (και οι χημικές ουσίες που αυτά εκκρίνουν) παρεμβαίνουν με την πέψη της τροφής, την απορρόφηση των φαρμάκων και την πορεία αρκετών νόσων.

Οι μεγάλες εταιρίες βιοτεχνολογίας στο παρελθόν είχαν εστιάσει στις γενετικές θεραπείες, ωστόσο σήμερα επικεντρώνονται στο μικροβίωμα και την πιθανή χρήση του για αρκετές παθήσεις. Ο σκοπός είναι να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη αρκετών νόσων. Αρκετά προβιοτικά αναπτύσσονται επίσης για να αντιμετωπιστούν οι ανισορροπίες αρκετών μικροβιακών στελεχών.

Φάρμακα για το διαβήτη που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου

Το 50% των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 θα καταλήξει από επιπλοκές που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή νόσο. Η πιθανότητα αυτή ξεπερνά το 70% μετά την ηλικία των 65 ετών.

Δύο νέα φάρμακα ξεκίνησαν να προσφέρουν μεγάλα οφέλη στον τομέα αυτό. Η εμπαγκλιφλοζίνη μέσω των νεφρών περιορίζει την πορεία της καρδιακής νόσου, ενώ η λιραγλουτίδη έχει προστατευτική δράση σε πολλά όργανα.

Το 2017 τα 2 αυτά φάρμακα έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται ευρέως στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2.

Κυτταρική ανοσοθεραπεία για την αντιμετώπιση της λευχαιμίας και των λεμφωμάτων

Το 2017 κυκλοφόρηση η πρώτη κυτταρική ανοσοθεραπεία για τη λευχαιμία και το non-Hodgkin λέμφωμα. Οι θεραπείες των υποδοχέων του χιμαιρικού αντιγόνου με Τ-κύτταρα είναι ένα είδος ανοσοθεραπείας κατά την οποία τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος τροποποιούνται γενετικά για να στοχεύουν και να καταστρέφουν καρκινικά κύτταρα.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Κάποιες έρευνες έδειξαν ότι η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία υποχώρησε σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 90%.

Η κυτταρική ανοσοθεραπεία μπορεί μία μέρα να αντικαταστήσει πλήρως τη χημειοθεραεία και τις ανεπιθύμητες ενέργειες που τη συνοδεύουν.

Υγρή βιοψία για την ανίχνευση νεοπλασματικού DNA στην κυκλοφορία του αίματος

Μία νέα εξέταση γνωστή ως υγρή βιοψία μπορεί να ανιχνεύσει τμήματα DNA που προέρχονται από καρκινικά κύτταρα και βρίσκονται στην κυκλοφορία του αίματος. Το είδος αυτό του DNA (ctDNA) εμφανίζεται σε 100 φορές μεγαλύτερη πυκνότητα στο αίμα σε σχέση με τα καρκινικά κύτταρα.

Η υγρή βιοψία αναμένεται να προσφέρει επανάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Είναι ζήτημα χρόνου μέχρι η διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου να είναι κάτι τόσο απλό όσο το ετήσιο τσεκ-απ.

Μέτρα ασφαλείας για τα αυτοκίνητα και αυτοκίνητα χωρίς οδηγό

Τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας. Νέα αυτόματα μέτρα ασφαλείας υπόσχονται να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο αυτό. Ήδη χρησιμοποιούνται νέα συστήματα που προειδοποιούν για ένα τρακάρισμα, ανιχνεύουν τη ζαλάδα του οδηγού και ορισμένες φορές προσφέρουν πολύ καλύτερη πλοήγηση. Ιδιαίτερα, το τελευταίο, δηλαδή η εφεύρεση αυτοκινήτων που δεν χρειάζονται οδηγό, φαίνεται ότι θα απασχολήσει πολύ την επιστημονική κοινότητα το 2018.

Νέα μέσα για το διαμοιρασμό ιστορικού και φακέλων μεταξύ νοσοκομείων

Σήμερα, αρκετές φορές είναι πολύ δύσκολο να μεταφερθούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα τα ιατρικά στοιχεία ενός ασθενούς από το ένα νοσκομείο στο άλλο. Νέα ηλεκτρονικά συστήματα ανακαλύπτονται συνεχώς, ωστόσο δεν υπάρχει κάποιο που χρησιμοποιείται ακόμα ευρέως.

Ένα νέο σύστημα που δοκιμάστηκε το 2017 βοηθά στη μεταφορά στοιχείων μεταξύ νοσοκομείων ή γιατρών και εστιάζει στα κλινικά δεδομένα, όπως ακτινογραφίες και φάρμακα καθώς και σε άλλα δεδομένα με σκοπό να δώσει στατιστικά στοιχεία.

Κεταμίνη για τη θεραπεία της ανθεκτικής κατάθλιψης

Για το 1/3 των ασθενών με κατάθλιψη, τα τυπικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα δεν έχουν αποτέλεσμα. Καθώς τα ποσοστά αυτοκτονιών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, η ανάγκη για αποτελεσματικές θεραπείες παραμένει.

Το 2013, η κεταμίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως ως αναισθητικό εξετάστηκε για τη δράση της στην αναστολή των NMDA υποδοχέων των νευρικών κυττάρων. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Αρκετές έρευνες έδειξαν ότι το 70% των ασθενών με ανθεκτική κατάθλιψη παρουσίασε βελτίωση των συμπτωμάτων μέσα σε 24 ώρες από τη χορήγηση της κεταμίνης. Για πρώτη φορά, υπήρχε θεραπεία για τη βαριά κατάθλιψη.

Η κεταμίνη αναμένεται το 2018 να αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρέως για την κατάθλιψη.

Απεικονίσεις 3D και βελτιώσεις στην χειρουργική απεικόνιση

Οι χειρουργοί σήμερα χρησιμοποιούν μικροσκόπια και άλλα συστήματα απεικόνισης στο χειρουργείο. Ωστόσο, συχνά πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη δική τους όραση για τις πιο λεπτές επεμβάσεις.

Τον τελευταίο χρόνο, δύο από τους πλέον απαιτητικούς τομείς της χειρουργικής, η νευροχειρουργική και η μικροχειρουργική του αμφιβληστροειδούς, ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν τεχνολογίες που κρατούν το κεφάλι του γιατρού σε όρθια θέση προσφέροντας παράλληλα απεικονίσεις υψηλής ανάλυσης του ασθενούς. Τα ίδια συστήματα χρησιμοποιούν δεδομένα για να προσφέρουν οδηγούς για την εκτέλεση συγκεκριμένων χειρουργικών πράξεων.

Αυτο-χορηγούμενη εξέταση HPV

Οι περισσότερες σεξουαλικώς ενεργές γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή τους θα μολυνθούν με τον ιό HPV. Ορισμένα στελέχη του HPV ευθύνονται για το 99% των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου.

Παρά τη μεγάλη πρόοδο στην πρόληψη και τη θεραπεία του HPV, τα οφέλη αυτά περιορίζονται μόνο στις γυναίκες που κάνουν συχνά εξετάσεις για τον ιό.

Αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται μία νέα εξέταση κατά την οποία η γυναίκα μπορεί να λάβει στο σπίτι της δείγμα με τη χρήση ενός ειδικού kit και στη συνέχεια να το αποστείλει σε εργαστήριο προκειμένου να εξεταστεί και να λάβει τα αποτελέσματα στο σπίτι. Η μέθοδος αυτή αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ευρέως στο μέλλον.

Βιοαπορροφώμενα stent

Κάθε χρόνο, μεταλλικά stent τοποθετούνται σε πάνω από 600.000 ασθενείς . Τις περισσότερες φορές, το stent παραμένει εκεί εφ’όρου ζωής, παρά το γεγονός ότι έχει επιτελέσει το σκοπό του. Τα stent, ωστόσο αποκλείουν τον ασθενή από ορισμένες απεικονιστικές εξετάσεις ή χειρουργικές επεμβάσεις και μπορεί να προκαλέσουν άλλες επιπλοκές, όπως αιματικούς θρόμβους.

Τον περασμένο Ιούλιο, το πρώτο βιοαπορροφώμενο stent εγκρίθηκε για χρήση στις ΗΠΑ. Το stent αυτό, παράγεται από ένα πολυμερές που λύεται φυσιολογικά. Το stent διευρύνει την αρτηρία για 2 χρόνια και στη συνέχεια απορροφάται από τον οργανισμό αντίστοιχα με τα ράμματα. Τα stent αυτά αναμένεται να αντικαταστήσουν αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα