Δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά ή σε υδατάνθρακες; Ποια είναι προτιμότερη;

Μία πρόσφατη μελέτη εξέτασε δύο διαφορετικές δίαιτες και τις επιδράσεις τους ως προς την απώλεια βάρους σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς. Οι δίαιτες που συγκρίθηκαν ήταν η δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά και η δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες.

Οι επιστήμονες προσπάθησαν να διερευνήσουν ποια από τις δύο είναι καλύτερη: μία υγιεινή διατροφή χαμηλή σε λιπαρά ή μία υγιεινή διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες. Μελέτησαν τις επιδράσεις που είχε καθεμιά από αυτές τις δίαιτες σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα σε διάρκεια ενός έτους. Μελετήθηκε επίσης η επίδραση που είχε κάθε δίαιτα στην αντίσταση στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη που βοηθά τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη και τα σάκχαρα που καταναλώνουμε με τη διατροφή. Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μία κατάσταση κατά την οποία η ινσουλίνη που παράγεται από τον οργανισμό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του. Το φαινόμενο αυτό είναι συχνό σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η διατροφή και η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες. Είναι γνωστό ότι η σωστή διατροφή βοηθά τόσο στην απώλεια βάρους όσο και στην πρόληψη του διαβήτη, ωστόσο οι ερευνητές ήθελαν να διαπιστώσουν ποια δίαιτα προσφέρει τα περισσότερα οφέλη για το σκοπό αυτό.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 609 υπέρβαροι ενήλικες με Δείκτη Μάζας Σώματος 28-40 και ηλικία 18-50 ετών των οποίων το σωματικό βάρος καταγράφηκε για 1 έτος. Εξετάστηκαν επίσης τρία γονίδια αναφορικά με την έκκριση ινσουλίνης τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να διαπιστωθεί αν υπάρχει αντίσταση στην ινσουλίνη. 305 από τους εθελοντές έκαναν διατροφή χαμηλή σε λιπαρά ενώ 304 έκαναν διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες. Η μέση έκκριση ινσουλίνης στην αρχή της έρευνας ήταν 93 μIU/mL.

Μετά από ένα χρόνο, αυτοί που έκαναν διατροφή χαμηλή σε λιπαρά είχαν χάσει κατά μέσο όρο 5.3 κιλά ενώ αυτοί που έκαναν διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες είχαν χάσει 6 κιλά. Φαίνεται, έτσι, ότι δεν υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στις δύο δίαιτες σαν σύνολο. Στους εθελοντές είχε γίνει επίσης γενετικός έλεγχος και είχε υπολογιστεί η αντίστασή τους στιν ινσουλίνη στην αρχή της έρευνας. Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι κανένας από τους παραπάνω δύο παράγοντες δεν επηρεάσε την απώλεια βάρους από τις δίαιτες. Η χοληστερίνη αίματος και ιδιαίτερα η LDL χοληστερόλη ήταν σημαντικά μειωμένη σε αυτούς που έκαναν διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, ενώ τα τριγλυκερίδια είχαν χαμηλότερες τιμές σε όλους τους εθελοντές.Η HDL χοληστερόλη (η «καλή» χοληστερόλη) ήταν αυξημένη μόνο στην ομάδα που έκανε διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι δεν υπάρχει σημαντική διαφορά αναφορικά με την απώλεια βάρους ανάμεσα στις δύο δίαιτες τις οποίες θεώρησαν εξίσου αποτελεσματικές.

Βιβλιογραφία: JAMA

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα