Τα Νιτρικά Άλατα στη Διατροφή Αυξάνουν τον Κίνδυνο Διαβήτη

Η υψηλή κατανάλωση νιτρικών αλάτων από τη διατροφή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, όπως έδειξε μία νέα έρευνα από τη Γαλλία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Medicine.

Συγκριτικά με αυτούς που έκαναν τη χαμηλότερη πρόσληψη νιτρικών αλάτων (3.3 mg/ημέρα), οι εθελοντές της έρευνας που κατανάλωναν τα περισσότερα νιτρικά άλατα (8.6 mg/ημέρα) είχαν 27% αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου 2.

Εξετάζοντας την κατανάλωση νιτρικών αλάτων που προέρχονται από πρόσθετα τροφίμων οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι οι εθελοντές που έκαναν την υψηλότερη κατανάλωση (0.56 mg/ημέρα) είχαν 53% αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με διαβήτη τύπου 2 συγκριτικά με αυτούς που έκαναν τη χαμηλότερη κατανάλωση (0.14 mg/ημέρα).

Μάλιστα, όπως υποστήριξε η ομάδα της μελέτης, η ισχυρότερη σύνδεση παρατηρήθηκε για το νιτρικό νάτριο e250, μία χρωστική ουσία που χρησιμοποιείται σε διάφορα τρόφιμα. Η ομάδα εθελοντών που έκανε την υψηλότερη κατανάλωση αυτής της ουσίας είχε 54% αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστεί με διαβήτη, όπως εξήγησαν οι συγγραφείς.

«Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης μάς βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τις επιδράσεις των νιτρικών αλάτων στον οργανισμό. Όπως φαίνεται, ιδιαίτερα οι εταιρείες που παρασκευάζουν επεξεργασμένα κρέατα, θα πρέπει να περιορίσουν τη χρήση των παραπάνω προσθέτων», υποστήριξε η ομάδα της μελέτης.

«Ήδη, αρκετοί φορείς υγείας παγκοσμίως συνιστούν ότι θα πρέπει ίσως προληπτικά να περιορίσουμε την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν συγκεκριμένα πρόσθετα, μεταξύ των οποίων και το νιτρικό νάτριο», πρόσθεσαν οι συγγραφείς.

Τα νιτρικά άλατα βρίσκονται σήμερα σε αρκετά προσυσκευασμένα τρόφιμα. Για παράδειγμα, στη Γαλλία πάνω από 15.000 τρόφιμα της παραπάνω κατηγορίας περιέχουν τις συγκεκριμένες ουσίες.

«Τα νιτρικά άλατα χρησιμοποιούνται συνήθως ως συντηρητικά ή για να βελτιώσουν το χρώμα των τροφίμων. Για παράδειγμα, μπορεί να προστίθενται στο ζαμπόν ή άλλα κρέατα έτσι ώστε να του δώσουν το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα», εξήγησε η επιστημονική ομάδα της μελέτης.

Τα νιτρικά άλατα αποτελούν επίσης φυσικό συστατικών ορισμένων λαχανικών, όπως για παράδειγμα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα ραδίκια.

Σήμερα, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια μελέτη που να δείχνει ότι τα λαχανικά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Στην παρούσα ανάλυση οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από 104.168 ενήλικες στη μελέτη NutriNet-Sante. Στη μελέτη αυτή το 80% των εθελοντών είναι γυναίκες και η μέση ηλικία είναι τα 43 χρόνια. Η κατανάλωση νιτρικών αλάτων εκτιμήθηκε με τη χρήση ερωτηματολογίων διατροφής τα οποία συμπλήρωσαν οι εθελοντές.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια της έρευνας καταγράφηκαν 969 νέα περιστατικά διαβήτη τύπου 2.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι η μελέτη τους, ως έρευνα παρατήρησης δεν μπορεί να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στην κατανάλωση νιτρικών αλάτων και τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Φωτογραφία: Torsten Dettlaff

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα