Ψυχική Υγεία: Πώς Επηρεάζει τις Προσπάθειες για τη Ρύθμιση του Διαβήτη στην Τρίτη Ηλικία;

Οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών μπορούν να διαχειριστούν μία διάγνωση διαβήτη τύπου 2 βελτιώνοντας τον τρόπο ζωής, καθώς και τη διάθεσή τους. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία νέα μελέτη από τις ΗΠΑ η οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο Journal of the American Geriatrics Society.

Από τα αποτελέσματα της μελέτης φαίνεται ότι η ψυχική υγεία είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την ικανοποιητική ρύθμιση του διαβήτη. Συγκεκριμένα, αυτοί που αντιμετώπισαν καλύτερα τη διάγνωση του διαβήτη είχαν γενικά μειωμένο δείκτη μάζας σώματος, λιγότερες νοσηλείες και καλύτερη λειτουργικότητα, όπως αναφέρει η ομάδα της μελέτης.

Οι ασθενείς αυτοί είχαν επίσης μειωμένη αναπηρία, καλύτερη ποιότητα ζωής, μεγαλύτερη μυϊκή δύναμη, μειωμένο κίνδυνο αδυναμίας, λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και γενικά καλύτερη ψυχολογική κατάσταση.

Οι εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν κατά πλειοψηφία γυναίκες, ενώ η μέση ηλικία του δείγματος που εξετάστηκε ήταν τα 72 χρόνια. Στη μελέτη γράφτηκαν συνολικά 5.145 εθελοντές, ωστόσο μόνο 3.199 ολοκλήρωσαν τελικά την έρευνα.

«Η καλή ψυχική υγεία συνδέεται με καλύτερη λειτουργικότητα καθώς και καλύτερη ποιότητα ζωής στην τρίτη ηλικία. Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να αντιλαμβανόμαστε την τρίτη ηλικία ως ‘έκπτωση της λειτουργικότητας γενικότερα’ και να επικεντρωθούμε περισσότερο στις προσεγγίσεις που μπορούμε να εφαρμόσουμε για να διασφαλίσουμε μία υγιή γήρανση», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Ρύθμιση του Διαβήτη Τύπου 2

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της μελέτης, η ρύθμιση του διαβήτη τύπου 2 είναι δυνατή σε κάθε ηλικία, ωστόσο στους ηλικιωμένους, η επίτευξη του παραπάνω στόχου δεν είναι εξίσου εύκολη.

Προφανώς, η υγιεινή διατροφή και η φυσική άσκηση είναι δύο προσεγγίσεις που μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο διαβήτη σε κάθε ηλικία. Ιδιαίτερα στην τρίτη ηλικία, ωστόσο, η φυσική άσκηση μπορεί να προστατεύσει από την αύξηση του σωματικού βάρους, γεγονός που βοηθά στη διατήρηση της λειτουργικότητας.

Από την παρούσα μελέτη είναι σαφές ότι και η διάθεση παίζει σημαντικό ρόλο για τη ρύθμιση του διαβήτη στην τρίτη ηλικία. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της έρευνας οι ασθενείς θα πρέπει να θέλουν να βελτιώσουν την υγεία τους, καθώς μόνο έτσι θα ακολουθήσουν τις οδηγίες που θα προτείνει ο γιατρός για την αντιμετώπιση του διαβήτη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, αντίθετα με τους ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1, οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 δεν χρειάζονται ινσουλίνη, γεγονός που διευκολύνει τη διαχείριση της νόσου. Η υγιεινή διατροφή, η φυσική άσκηση και η λήψη φαρμάκων, όπου κρίνεται απαραίτητο, μπορεί να αναιρέσει τις βλάβες που προκαλεί ο διαβήτης τύπου 2 στο πάγκρεας, τονίζει η ομάδα.

Τι Μπορούμε να Κάνουμε Τώρα

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της έρευνας, καθώς ο πληθυσμός των ηλικιωμένων αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, είναι σημαντικό να γίνουν άμεσα έρευνες οι οποίες θα εξετάσουν προσεγγίσεις για τη βελτίωση της υγείας στην τρίτη ηλικία.

Η ψυχική υγεία είναι ένας παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση αρκετών παθήσεων στις ηλικίες άνω των 65, όπως υποστηρίζουν οι συγγραφείς.

Η ομάδα επικεντρώθηκε επίσης σε μία σημαντική παράλειψη των νέων ερευνών και συγκεκριμένα στο γεγονός ότι δεν εξετάζουν αρκετούς ηλικιωμένους ασθενείς στα δείγματα που εξετάζουν. Το γεγονός αυτό καθιστά δυσκολότερη τη διαχείριση αρκετών χρονίων νόσων σε αυτό τον πληθυσμό.

Καταλήγοντας, οι συγγραφείς αναφέρθηκαν για ακόμα μία φορά στη σημαντικότητα της φυσικής άσκησης στη ρύθμιση του διαβήτη και την απώλεια βάρους.

«Η φυσική άσκηση μπορεί να βελτιώσει την παραγωγή ινσουλίνης και να μειώσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, ενισχύοντας παράλληλα τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να περιορίσει τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος, εφόσον είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, υγιεινά λίπη, φασόλια και φακές», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Nataliya Vaitkevich

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα