Νέα Έρευνα: Προτιμότερη η Άσκηση το Απόγευμα για τη Ρύθμιση του Διαβήτη

Σήμερα, ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού στο Δυτικό κόσμο πάσχει από διαβήτη και το 90-95% των παραπάνω ασθενών έχουν διαβήτη τύπου 2. Όπως γνωρίζουμε, η ρύθμιση της νόσου απαιτεί σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, μεταξύ των οποίων η βελτίωση της διατροφής και η φυσική άσκηση.

Μία νέα έρευνα από τις ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes Care, χρησιμοποίησε δεδομένα από τη μελέτη Look AHEAD με σκοπό να εξετάσει αν η φυσική άσκηση σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας προσφέρει περισσότερα οφέλη σε σχέση με άλλες ώρες. Από τα αποτελέσματα της έρευνας διαπιστώθηκε ότι αυτοί που έκαναν φυσική άσκηση το απόγευμα ήταν αυτοί που σημείωσαν τη μεγαλύτερη βελτίωση.

«Στην έρευνά μας δείξαμε ότι οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 μπορούσαν να ρυθμίσουν καλύτερα τα επίπεδα της γλυκόζης αν έκαναν φυσική άσκηση το απόγευμα. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η άσκηση οποιαδήποτε ώρα μπορεί να προσφέρει οφέλη στη ρύθμιση του διαβήτη, ωστόσο στη μελέτη μας δείξαμε ότι η άσκηση το απόγευμα βοηθά περισσότερο στην επίτευξη του παραπάνω στόχου», υποστήριξαν οι συγγραφείς.

Αρκετοί γιατροί συνιστούν στους διαβητικούς ασθενείς τους να ασκούνται τακτικά, καθώς η συνήθεια αυτή μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της γλυκόζης αίματος. Η υψηλή γλυκόζη αίματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, διαταραχών της όρασης, καθώς και νεφρικής νόσου.

Η επιστημονική ομάδα της έρευνας εξέτασε δεδομένα από το 1ο και 4ο έτος της μελέτης Look AHEAD για περίπου 2.400 εθελοντές. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι εθελοντές φορούσαν ένα επιταχυνσιόμετρο το οποίο κατέγραφε την καθημερινή τους άσκηση.

Όταν η επιστημονική ομάδα ανέλυσε τα δεδομένα για τους παραπάνω εθελοντές, παρατήρησε ότι αυτοί που έκαναν άσκηση το απόγευμα ήταν αυτοί που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στα επίπεδα της γλυκόζης αίματος. Η ίδια ομάδα περιόρισε επίσης περισσότερο τη λήψη φαρμάκων για τη ρύθμιση του διαβήτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένας περιορισμός της μελέτης τους ήταν ότι ως έρευνα παρατήρησης δεν μπορεί να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Επίσης δεν ήταν ικανό να εκτιμηθεί η επίδραση άλλων παραγόντων που ενδεχομένως επηρέασαν τα αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα η διάρκεια του ύπνου και η διατροφή.

Στις μελλοντικές μελέτες τους οι επιστήμονες σκοπεύουν να εξερευνήσουν σε ποιους μηχανισμούς αποδίδονται τα οφέλη της φυσικής άσκησης κατά τις απογευματινές ώρες. Ο τελικός στόχος είναι να μπορούμε να προσφέρουμε τις καλύτερες οδηγίες για τους ασθενείς, κατέληξε η ομάδα.

Φωτογραφία: Dom Gould

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα