Νέα Έρευνα: 1 στους 5 “Υγιείς” Ενήλικες έχουν Διαταραχές στο Μεταβολισμό της Γλυκόζης

Το 1/5 των ενηλίκων που θεωρούνται μεταβολικά «υγιείς» στην πραγματικότητα έχουν διαταραχές στην ομοιόσταση της γλυκόζης, μία κατάσταση που θεωρείται πρόδρομη μορφή του προδιαβήτη, όπως υποστηρίζει μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Mayo Clinic Proceedings: Digital Health. Η επιστημονική ομάδα της παραπάνω μελέτης ανέπτυξε μία νέα προσέγγιση η οποία μπορεί να ανιχνεύσει την παραπάνω κατάσταση με σκοπό να προληφθεί η εμφάνιση διαβήτη ή προδιαβήτη.

Στην έρευνα που έκανε η ομάδα συμμετείχαν συνολικά 384 εθελοντές που φορούσαν συσκευές συνεχούς παρακολούθησης της γλυκόζης για δύο εβδομάδες. Οι εθελοντές αυτοί χωρίστηκαν αρχικά σε 3 ομάδες (διαβητικοί, ασθενείς με προδιαβήτη, υγιείς) ανάλογα με τις οδηγίες του American Diabetes Association σχετικά με τη διάγνωση του διαβήτη. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες εφάρμοσαν ένα μαθηματικό μοντέλο στα δεδομένα με το οποίο διαχώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες: αυτούς που είχαν φυσιολογική ομοιόσταση της γλυκόζης και αυτούς που είχαν διαταραχές στην ομοιόσταση της γλυκόζης.

Προς έκπληξή τους, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το 20% των εθελοντών που είχαν ταξινομηθεί αρχικά ως υγιείς, είχαν τελικά διαταραχές στην ομοιόσταση της γλυκόζης. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι πιθανώς η προσεγγίσεις που εφαρμόζονται σήμερα για την πρόληψη του διαβήτη θα πρέπει ίσως να γίνουν πιο επιθετικές.

Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης αποτελούν ένα μεγάλο βήμα για την πρόληψη και τη ρύθμιση του διαβήτη. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου έχουν ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστούμε πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός των ασθενών που πάσχουν από διαβήτη παγκοσμίως.

Σήμερα, είναι γνωστό ότι η έγκαιρη αντιμετώπιση των διαταραχών στην ομοιόσταση της γλυκόζης μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση προδιαβήτη και να περιορίσει τον κίνδυνο επιπλοκών όπως η καρδιαγγειακή νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι βλάβες στους νεφρούς, καθώς και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Για την αποτελεσματική πρόληψη ή αντιμετώπιση τόσο του προδιαβήτη όσο και του διαβήτη χρειάζονται ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής οι οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν βελτίωση της διατροφής, φυσική άσκηση, βελτίωση του ύπνου και μείωση του άγχους.

Καταλήγοντας, η ομάδα της έρευνας υποστήριξε ότι οι συσκευές για τη συνεχή παρακολούθηση των επιπέδων της γλυκόζης, αν και είναι σημαντικές για κάποιους ασθενείς, δεν είναι απαραίτητες για όλους όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για το διαβήτη. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής συνήθως αρκούν τόσο για να αποτρέψουν την εμφάνιση της νόσου όσο και για τη ρύθμισή της στους ασθενείς που έχουν ήδη διαγνωστεί με διαβήτη.

Φωτογραφία: Nataliya Vaitkevich

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα