Κετωνική ή Μεσογειακή Δίαιτα; Ποια Προσφέρει Περισσότερα Οφέλη στην Αντιμετώπιση του Διαβήτη;

Τόσο η κετωνική όσο και η Μεσογειακή δίαιτα μειώνουν τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος στους ασθενείς με προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μικρής τυχαιοποιημένης μελέτης.

Εξετάζοντας 33 εθελοντές, οι επιστήμονες της έρευνας διαπίστωσαν ότι η κετωνική δίαιτα WFKD μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης κατά 9% σε 12 εβδομάδες, ενώ η Μεσογειακή δίαιτα Med-Plus κατά 7% στο ίδιο διάστημα.

Και οι δύο δίαιτες βοήθησαν επίσης τους εθελοντές να περιορίσουν το σωματικό τους βάρος κατά 8% και 7%, αντίστοιχα, όπως αναφέρει η ομάδα στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.

Και οι δύο παραπάνω δίαιτες θεωρούνται δίαιτες «χαμηλών θερμίδων» και βασίζονται στον περιορισμό της κατανάλωσης σακχάρων και επεξεργασμένων υδατανθράκων, με παράλληλη αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών. Η κετωνική δίαιτα WFKD, ωστόσο, απαγορεύει τα όσπρια, τα φρούτα και τα τρόφιμα ολικής αλέσεως, τα οποία επιτρέπονται στη δίαιτα Med-Plus.

«Αυτό που είναι σαφές από τα αποτελέσματα της μελέτης μας είναι ότι ο περιορισμός των σακχάρων και των επεξεργασμένων υδατανθράκων από τη διατροφή προσφέρει σημαντικά οφέλη», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Η κετωνική δίαιτα είναι γενικά δύσκολη. Αρκετοί ασθενείς αναφέρουν ότι σταμάτησαν να την ακολουθούν καθώς περιλαμβάνει πάρα πολλούς περιορισμούς», πρόσθεσαν.

Αναφορικά με άλλους καρδιομεταβολικούς δείκτες, οι ασθενείς που έκαναν τη δίαιτα WFKD παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση των τριγλυκεριδίων σε σχέση με αυτούς που ακολούθησαν τη Med-Plus (16% έναντι 5%). Τα επίπεδα της LDL αυξήθηκαν κατά 10% στην ομάδα της WFKD και μειώθηκαν κατά 5% στην ομάδα της Med-Plus, ενώ τα επίπεδα της HDL παρουσίασαν αύξηση και στις δύο ομάδες (11% και 7% αντίστοιχα).

Μία σημαντική παρατήρηση της έρευνας ήταν ότι οι εθελοντές στην ομάδα της κετωνικής δίαιτας WKFD παρουσίασαν ανεπάρκειες σε διάφορες θρεπτικές ουσίες, όπως για παράδειγμα η θειαμίνη, ο φώσφορος και οι βιταμίνες Β6, C, D και E. Μόνο τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 ήταν υψηλότερα στην ομάδα της κετωνικής δίαιτας.

«Όσο περισσότερο μειώνεται ο αριθμός των θερμίδων, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος να αφαιρεθούν από τη δίαιτα διάφορες κατηγορίες τροφίμων που θεωρούνται πλούσιες σε θρεπτικές ουσίες. Ο στόχος θα πρέπει να είναι ο περιορισμός των σακχάρων και των επεξεργασμένων υδατανθράκων. Δεν υπάρχει λόγος να αποκλείουμε από τη διατροφή μας υγιεινούς υδατάνθρακες», τόνισε η επιστημονική ομάδα.

Στην έρευνα, η οποία διεξήχθη στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, συμμετείχαν ενήλικες με προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2. Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες εκ των οποίων η μία ακολούθησε την κετωνική δίαιτα WFKD, ενώ η άλλη τη Μεσογειακή δίαιτα Med-Plus για 12 εβδομάδες.

Οι επιστήμονες δεν έδωσαν στους εθελοντές κάποιο όριο θερμίδων ούτε συνέστησαν απώλεια βάρους. Ωστόσο, η κατανάλωση θερμίδων ήταν περίπου 250-300 θερμίδες χαμηλότερη συγκριτικά με το μέσο όρο του γενικού πληθυσμού.

Στους εθελοντές που έκαναν τη δίαιτα WFKD οι επιστήμονες συνέστησαν να διατηρήσουν τη διατροφική κέτωση, περιορίζοντας την κατανάλωση υδατανθράκων σε 20-50γρ την ημέρα και των πρωτεϊνών σε 1.5γρ/kg σωματικού βάρους. Οι εθελοντές κάλυπταν τις υπόλοιπες διατροφικές τους ανάγκες καταναλώνοντας λιπαρά.

Οι εθελοντές που έκαναν τη δίαιτα Med-Plus περιόρισαν την κατανάλωση σακχάρων και επεξεργασμένων υδατανθράκων. Η διατροφή τους ήταν κυρίως φυτική με αρκετά φρούτα και λαχανικά.

Φωτογραφία: Mareefe

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα