Γιαούρτι: Μέσω ποιου Μηχανισμού Μειώνει τον Κίνδυνο Διαβήτη;

Εδώ και αρκετά χρόνια γνωρίζουμε ότι το γιαούρτι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη, ωστόσο οι μηχανισμοί της παραπάνω σύνδεσης δεν είχαν αποσαφηνιστεί. Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications έδειξε ότι οι προστατευτικές επιδράσεις του γιαουρτιού αποδίδονται εν μέρει στο μικροβίωμα του εντέρου καθώς και σε ορισμένους μεταβολίτες που παράγονται από τα βακτήρια που βρίσκονται στο γιαούρτι.

«Οι μεταβολίτες αυτοί λέγονται BCHA (branched chain hydroxy acids) και δημιουργούνται από τις επιδράσεις των βακτηρίων του γιαουρτιού στα αμινοξέα που βρίσκονται φυσιολογικά στο γάλα», εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας André Marette, καθηγητής στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Laval και ερευνητής στο Québec Heart and Lung Institute.

Η παραπάνω ανακάλυψη έγινε από τους επιστήμονες όταν αποφάσισαν να εξετάσουν τις επιδράσεις του γιαουρτιού σε πειραματόζωα (ποντίκια) που είχαν κάνει διατροφή πλούσια σε σάκχαρα και λίπη. Τα ποντίκια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία έλαβε το αντίστοιχο 2 μερίδων γιαουρτιού για τον άνθρωπο. Με την ολοκλήρωση της έρευνας η οποία είχε διάρκεια 12 εβδομάδων, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα ποντίκια στην ομάδα που είχε καταναλώσει γιαούρτι, παρουσίασαν καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης, μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη και καλύτερη ηπατική λειτουργία σε σχέση με τα ποντίκια της ομάδας ελέγχου. Ακολούθως οι επιστήμονες εξέτασαν όλους τους μεταβολίτες στο ήπαρ των ποντικών και έτσι διαπίστωσαν τις μεταβολές στα επίπεδα των BCHA.

«Στην ομάδα ελέγχου (που δεν είχε καταναλώσει γιαούρτι) η ποσότητα των παραπάνω μεταβολιτών παρουσίαζε μείωση αντίστοιχα με την αύξηση του σωματικού βάρους. Αντίθετα, στα ποντίκια που έτρωγαν γιαούρτι τα επίπεδα των μεταβολιτών αυτών παρέμεναν σταθερά. Διαπιστώσαμε επίσης ότι τα υψηλότερα επίπεδα των BCHA στο ήπαρ συνδέονται με βελτίωση τόσο της γλυκόζης νηστείας, όσο και των ηπατικών τριγλυκεριδίων», εξήγησε ο Marette.

«Τα BCHA βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα ζύμωσης και ιδιαίτερα στο γιαούρτι. Ο οργανισμός μας παράγει φυσιολογικά BCHA, ωστόσο η αύξηση του σωματικού βάρους φαίνεται ότι επηρεάζει τον παραπάνω μηχανισμό», υποστήριξε η Dr Hana Koutnikova, εκ των συγγραφέων της έρευνας. Το επόμενο βήμα της έρευνας είναι να εξερευνηθεί αν η αύξηση των επιπέδων BCHA μέσω της διατροφής μπορεί να αντισταθμίσει τη μείωσή τους από την αύξηση του σωματικού βάρους στους παχύσαρκους ασθενείς, βοηθώντας έτσι να επανέλθει η φυσιολογική μεταβολική λειτουργία.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα