Αμφισβητούνται τα Οφέλη του Πρωινού στην Απώλεια Βάρους

Σε αντίθεση με όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα, το πρωινό φαίνεται ότι δεν έχει σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία μετα-ανάλυση η οποία διαπίστωσε ότι όσοι τρώνε πρωινό δεν έχουν μειωμένη πρόσληψη θερμίδων συνολικά ούτε χαμηλότερο σωματικό βάρος σε σχέση με αυτούς που παραλείπουν το συγκεκριμένο γεύμα.

«Το πρωινό από το 1917 θεωρείται το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι τα δεδομένα που δείχνουν ότι το καλό πρωινό βοηθά στην απώλεια βάρους είναι ιδιαίτερα φτωχά», είπαν οι ερευνητές.

«Η συστηματική μας μελέτη περιέλαβε τυχαιοποιημένες έρευνες που είχαν εξετάσει τις αλλαγές του σωματικού βάρους σε ενήλικες ανάλογα με το αν έτρωγαν πρωινό ή όχι. Καμία από τις έρευνες αυτές δεν παρατήρησε ότι το πρωινό βοηθά στην απώλεια βάρους ή ότι όσοι δεν τρώνε πρωινό τελικά αυξάνουν το σωματικό τους βάρος», πρόσθεσαν.

Στην μετα-ανάλυσή τους, η Κάθριν Σίβερτ και οι συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο του Μόνας στην Αυστραλία, εξέτασαν δεδομένα 13 τυχαιοποιημένων, ελεγχομένων ερευνών. Από τις έρευνες αυτές, 7 είχαν εξετάσει την επίδραση του πρωινού στην απώλεια βάρους και 10 είχαν εξετάσει τις επιδράσεις στην πρόσληψη ενέργειας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε σήμερα στο BMJ.

Αν και γενικά οι έρευνες είχαν κάποιους περιορισμούς, συνολικά παρατηρήθηκε πολύ μικρή διαφορά στο βάρος, το οποία μάλιστα ήταν ελαφρώς χαμηλότερο σε αυτούς που δεν έτρωγαν πρωινό.

Αντίστοιχα, όσοι έτρωγαν πρωινό είχαν υψηλότερη πρόσληψη ενέργειας σε σχέση με αυτούς που δεν έτρωγαν, αντίθετα με τις θεωρίες που υποστηρίζουν ότι η παράλειψη του πρωινού οδηγεί σε αυξημένη κατανάλωση ενέργειας αργότερα την ίδια ημέρα.

«Δεν υπάρχουν δεδομένα ότι η παράλειψη του πρωινού σχετίζεται με αυξημένη πρόσληψη θερμίδων την υπόλοιπη ημέρα», είπε η Σίβερτ και οι συνεργάτες της.

Σε ένα άρθρο που σχολίασε τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Τιμ Σπέκτορ, καθηγητής γενετικής επιδημιολογίας στο Λονδίνο, σημείωσε ότι πλέον  «έχει αποδειχθεί από αρκετές έρευνες ότι η παράλειψη του πρωινού δεν έχει αρνητικές συνέπειες», κάτι το οποίο φάνηκε και από την παρούσα ανάλυση.

Τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια με αυτά άλλων αναλύσεων που έγιναν προσφάτως . «Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η παράλειψη του πρωινού συνδέεται με αυξημένο σωματικό βάρος ή επηρεάζει αρνητικά το μεταβολικό ρυθμό».

Σημαντικότερα, τα δεδομένα δείχνουν ότι ο μεταβολισμός είναι κάτι πιο εξατομικευμένο και είναι λανθασμένο να χρησιμοποιούμε τις ίδιες οδηγίες καθολικά.

Τα Δεδομένα Πρέπει να Ερμηνευθούν με Προσοχή

Στο άρθρο τους, η Σίβερτ και οι συνεργάτες της εξηγούν ότι αρκετές από τις προηγούμενες έρευνες που είχαν συνδέσει το πρωινό με ένα υγιές σωματικό βάρος, ήταν έρευνες παρατήρησης, γεγονός που μπορεί να μην έλαβε υπόψη τον τρόπο ζωής των εθελοντών.

«Υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι τα αποτελέσματα σχετικά με το πρωινό από τις έρευνες παρατήρησης παραπέμπουν σε ένα γενικότερο τρόπο ζωής, καθώς τα άτομα που ενδιαφέρονται περισσότερο για την υγεία τους έχουν καλύτερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση και τρώνε συχνότερα πρωινό», εξηγούν οι ερευνητές.

Οι έρευνες της παρούσας ανάλυσης είχαν επίσης αρκετούς περιορισμούς, μεταξύ των οποίων το γεγονός ότι δεν ήταν δυνατό να εξαλειφθεί τελείως ο παράγοντας μεροληψία. Η διάρκειά τους επίσης ήταν σχετικά μικρή (7 εβδομάδες για το βάρος και 2 εβδομάδες για την ενέργεια).

«Καθώς η ποιότητα των ερευνών ήταν γενικά χαμηλή, τα ευρήματα πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή», είπαν οι ερευνητές.

Επιπλέον, καθώς η ανάλυση εστίασε περισσότερο σε θέματα διαχείρισης του σωματικού βάρους, δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα σχετικά με τα υπόλοιπα οφέλη που προσφέρει το πρωινό.

«Αν και το πρωινό μπορεί να έχει άλλα οφέλη για την υγεία, όπως η καλύτερη συγκέντρωση και τα επίπεδα προσοχής στην παιδική ηλικία, στο μέλλον θα πρέπει να είμαστε πιο σκεπτικοί όταν συνιστούμε πρωινό ως κομμάτι της διατροφής για απώλεια βάρους στους ενήλικες, καθώς μπορεί να έχουμε μη επιθυμητά αποτελέσματα».

Μπορεί να Παίζει Ρόλο το Εντερικό Μικροβίωμα;

Στο άρθρο του, ο Σπέκτορ τόνισε επίσης ότι όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως που τονίζουν τα οφέλη από τις μεγάλες περιόδους νηστείας.

Μπορεί επίσης να υπάρχει σύνδεση μεταξύ εντερικού μικροβιώματος και χρόνου που γίνονται τα γεύματα, πρόσθεσε. «Η κοινότητα των 100 τρισεκατομμυρίων εντερικών μικροβίων έχουν επίσης κιρκαδικό ρυθμό και ο πληθυσμός τους μεταβάλλεται ανάλογα με το αν έχουμε φάει ή όχι», εξήγησε.

«Αν και αυτό είναι ακόμα ένα νέο πεδίο της έρευνας, ορισμένα δεδομένα δείχνουν ότι οι μικροβιακές κοινότητες μπορούν να ωφεληθούν από μικρές περιόδους νηστείας. Καθώς ακόμα δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν το πρωινό προσφέρει οφέλη ή όχι στην απώλεια βάρους, δοκιμάστε μόνοι σας τι επιδράσεις έχει σε εσάς η παράλειψη του πρωινού», κατέληξε.

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα