Σύνδρομο Ευερεθίστου Εντέρου και Εντερικό Μικροβίωμα: Τι Έδειξε Νέα Μελέτη

Η πορεία του συνδρόμου ευερεθίστου εντέρου συνδέεται άμεσα με τα διάφορα είδη των βακτηρίων που βρίσκονται στο έντερο, δηλαδή το εντερικό μικροβίωμα, όπως υποστηρίζει μία νέα μελέτη από την Κορέα.

Σήμερα είναι γνωστό ότι το εντερικό μικροβίωμα παίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού, όπως για παράδειγμα ο μεταβολισμός, η πέψη και η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μάλιστα, οι διαταραχές της ισορροπίας του μικροβιώματος έχουν συνδεθεί με διάφορες παθήσεις του γαστρεντερικού, όπως η κοιλιοκάκη, η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn.

Η νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Microbiology Spectrum, δείχνει ότι οι διαταραχές του μικροβιώματος μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα στους ασθενείς που πάσχουν από σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου.

Προηγούμενες μελέτες είχαν παρατηρήσει ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο εντερικό μικροβίωμα και το σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν ήταν σαφές ποιοι είναι οι μηχανισμοί της σύνδεσης των παραπάνω.

Ορισμένες έρευνες είχαν δείξει ότι το εντερικό μικροβίωμα των ασθενών με το σύνδρομο διαφέρει από αυτό εθελοντών χωρίς τη νόσο, ωστόσο δεν είχαν καταφέρει να εξηγήσουν το παραπάνω φαινόμενο.

Σύνδρομο Ευερεθίστου Εντέρου και Παθολογικά Επίπεδα Εντερικών Μικροβίων

Η επιστημονική ομάδα της μελέτης αρχικά συνέκρινε το εντερικό μικροβίωμα 19 παιδιών με σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου με αυτό 24 παιδιών χωρίς τη νόσο.

Στο επόμενο κομμάτι της μελέτης τους, επανέλαβαν το ίδιο πείραμα σε 567 ενήλικες ασθενείς και 487 υγιείς εθελοντές που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Από την ανάλυση των δεδομένων, η επιστημονική ομάδα παρατήρησε ότι οι ασθενείς που έπασχαν από σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου είχαν πολύ χαμηλότερη ποικιλομορφία του μικροβιώματος σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες παρατήρησαν διαφορές σε 21 είδη βακτηρίων.

Όπως υποστήριξε η ομάδα, αν και από την παρούσα μελέτη προκύπτει ότι σίγουρα υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις διαταραχές του εντερικού μικροβιώματος και το σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου, αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε ακόμα να προσδιορίσουμε την κατεύθυνση της σύνδεσης αυτής ούτε είναι δυνατό να γνωρίζουμε αν πράγματι οι διαταραχές του μικροβιώματος αποτελούν αιτιολογικό παράγοντα για την εμφάνιση του συνδρόμου.

Εντερικό Μικροβίωμα και Παθήσεις του Εντέρου

Σήμερα, γνωρίζουμε ότι το εντερικό μικροβίωμα συνδέεται με αρκετές παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, ωστόσο δεν είναι σαφές αν οι διαταραχές του μικροβιώματος οδηγούν στην εμφάνιση των νόσων αυτών ή αν οι τελευταίες επηρεάζουν τα επίπεδα των βακτηρίων του εντέρου.

Το γαστρεντερικό σύστημα είναι ένα ιδιαίτερα σύνθετο οικοσύστημα που επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η διατροφή, η γενετική, τα υποκείμενα νοσήματα και τα φάρμακα που λαμβάνουμε. Όταν ένα κομμάτι του οικοσυστήματος αυτούς διαταράσσεται, τότε μπορεί να επηρεαστούν και άλλα κομμάτια, με αποτέλεσμα την εμφάνιση διαφόρων νόσων.

Αυτή τη στιγμή τα αίτια του συνδρόμου ευερεθίστου εντέρου δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμα, ωστόσο σε αρκετούς ασθενείς μία λοίμωξη του γαστρεντερικού προηγείται συχνά της εμφάνισης του συνδρόμου. Αυτό σημαίνει ότι πιθανώς η λοίμωξη διατάραξε το οικοσύστημα του εντέρου με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί φλεγμονή και διαταραχή της ισορροπίας του μικροβιώματος.

Σε άλλους ασθενείς, ωστόσο, δεν υπάρχει αυτό το ιστορικό και επομένως η νόσος μάλλον αποδίδεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Το Εντερικό Μικροβίωμα Πρέπει να έχει Μεγάλη Ποικιλομορφία

Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει τη μεγαλύτερη ποικιλομορφία του μικροβιώματος με καλύτερη υγεία. Αντιθέτως, διάφορες παθήσεις έχουν συνδεθεί με διαταραχές της ισορροπίας του μικροβιώματος.

Το θετικό είναι ότι μπορούμε να τροποποιήσουμε τη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος με φάρμακα, συμπληρώματα ή συγκεκριμένα τρόφιμα.

«Σήμερα δεν μπορούμε να πούμε ακόμα ποια είναι η ακριβής σύνθεση ενός εντερικού μικροβιώματος που θεωρείται υγιές, ωστόσο γνωρίζουμε ότι γενικά όσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλομορφία των βακτηρίων, τόσο πιο υγιές είναι το μικροβίωμα», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Φωτογραφία: Edward Jenner

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα