Πολλαπλή Σκλήρυνση: Η Έλλειψη Ύπνου στην Εφηβική Ηλικία Αυξάνει τον Κίνδυνο της Νόσου

Η έλλειψη ύπνου στην εφηβική ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης αργότερα, όπως υποστηρίζει μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες.

Συγκεκριμένα, η ομάδα της έρευνας παρατήρησε ότι ο κίνδυνος της νόσου ήταν 40% αυξημένος σε όσους ανέφεραν ότι η διάρκεια ύπνου ήταν κάτω από 7 ώρες στις ηλικίες 15-19 ετών συγκριτικά με αυτούς που είχαν διάρκεια ύπνου 7-9 ώρες καθημερινά σε αυτές τις ηλικίες.

Η ομάδα παρατήρησε επίσης σύνδεση και με την ποιότητα του ύπνου. Οι εθελοντές που ανέφεραν χειρότερη ποιότητα ύπνου στην εφηβική ηλικία είχαν 50% αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν πολλαπλή σκλήρυνση αργότερα.

«Η περιορισμένη διάρκεια και ποιότητα του ύπνου στην εφηβική ηλικία φαίνεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης αργότερα. Ο ύπνος ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και επομένως μπορεί να προστατεύσει από την πολλαπλής σκλήρυνση», τόνισαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η Σημαντικότητα του Τρόπου Ζωής για τον Κίνδυνο Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 2.075 ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση και 3.164 εθελοντές χωρίς ιστορικό της νόσου. Η μέση ηλικία διάγνωσης για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση ήταν τα 34 χρόνια.

Οι εθελοντές με διάρκεια ύπνου πάνω από 9 ώρες τη μέρα δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν πολλαπλή σκλήρυνση.

Κατά την ανάλυση των δεδομένων οι επιστήμονες έκαναν προσαρμογή για διάφορους παράγοντες, όπως για παράδειγμα το ιστορικό καπνίσματος, η παχυσαρκία, το ιστορικό λοιμώδους μονοπυρήνωσης, καθώς και η ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Σήμερα είναι γνωστό ότι ο τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάσει την πιθανότητα διάγνωσης με πολλαπλή σκλήρυνση. Για παράδειγμα, μία άλλη μελέτη είχε δείξει ότι οι άνθρωποι που δουλεύουν νύχτα έχουν υψηλότερα ποσοστά πολλαπλής σκλήρυνσης σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Αυτό δείχνει ότι οι διαταραχές του κιρκαδικού ρυθμού αποτελούν πιθανώς παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου.

Ποιότητα του Ύπνου και Γενικότερη Υγεία

Ένα από τα ισχυρά σημεία της παρούσας μελέτης ήταν ότι εξέτασε ένα σχετικά μεγάλο δείγμα, ενώ υπήρχε και ομάδα ελέγχου.

Ωστόσο, ως έρευνα παρατήρησης δεν μπορεί να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στην έλλειψη ύπνου και την εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης.

Σήμερα είναι γνωστό ότι ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία. Η μειωμένη διάρκεια ύπνου για παρατεταμένα διαστήματα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και να αυξήσει την ευαισθησία του οργανισμού στις λοιμώξεις και τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες της μελέτης υποστήριξαν ότι είναι σημαντικό να προσέχουμε τον ύπνο μας, ακόμα και στην εφηβική ηλικία, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να κοιμόμαστε τουλάχιστον 8 ώρες κάθε βράδυ.

Φωτογραφία: John-Mark Smith

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα