Ο Ρόλος του Ανοσοποιητικού Συστήματος για την Παχυσαρκία στους Άνδρες

Μία ομάδα ερευνητών από τη Μελβούρνη ανακάλυψε σημαντικές διαφορές ανάμεσα στο ανοσοποιητικό σύστημα των ανδρών και των γυναικών, γεγονός που μπορεί πιθανώς να εξηγήσει γιατί οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από την παχυσαρκία και τα μεταβολικά νοσήματα, όπως ο διαβήτης.

Γνωρίζουμε εδώ και αρκετά χρόνια ότι οι άνδρες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με τις γυναίκες να παρουσιάσουν παχυσαρκία και τα σχετιζόμενα με αυτή μεταβολικά νοσήματα, ενώ οι γυναίκες παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά συγκεκριμένων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως η αρθρίτιδα. Τα παραπάνω δείχνουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των ανδρών διαφέρει από αυτό των γυναικών, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε ακριβώς που εντοπίζονται οι παραπάνω διαφορές.

Οι επιστήμονες από το Doherty Institute και το Walter and Eliza Hall Institute εξέτασαν λιπώδη ιστό από άνδρες και γυναίκες και ανακάλυψαν σημαντικές διαφορές στο μέγεθος και τη λειτουργία ενός πληθυσμού ανοσιακών κυττάρων που λέγονται Τ ρυθμιστικά κύτταρα ή Treg, ανάμεσα στα δύο φύλα.

Τα Τ ρυθμιστικά κύτταρα παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταστολή της φλεγμονής και της αυτοανοσίας, ενώ εμπλέκονται και στη διατήρηση της υγείας αρκετών ιστών, μεταξύ των οποίων και ο λιπώδης ιστός.

Ο λιπώδης ιστός δεν αποτελεί μόνο αποθήκη ενέργειας, αλλά δρα ως ενδοκρινικό όργανο που παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού, της όρεξης και της φλεγμονής. Παράγει επίσης ένα μεγάλο εύρος διαφορετικών ορμονών.

Στην έρευνά τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, οι επιστήμονες εξέτασαν κάθε είδος κυττάρου στο λιπώδη ιστό και ακανάλυψαν ένα νέο είδος στρωματικού ή συνδετικού κυττάρου που επικοινωνεί με τα Τ ρυθμιστικά κύτταρα και βρίσκεται μόνο στους άνδρες. Τα στρωματικά αυτά κύτταρα μπορούν να επηρεάσουν τον αριθμό των Τ ρυθμιστικών κυττάρων που προσέρχονται στο λιπώδη ιστό καθώς και τον τρόπο ενεργοποίησής τους.

Ο Dr Ajithukumar Vasanthakumar, επικεφαλής της έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης είπε ότι η ανακάλυψη των παραπάνω διαφορών ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει να διαπιστώσουν κάποια διαφορά ανάμεσα στο ανοσοποιητικό σύστημα των ανδρών με αυτό των γυναικών.

«Ανακαλύψαμε διαφορές στα Τ ρυθμιστικά κύτταρα, αλλά και ένα νέο είδος στρωματικών κυττάρων που ανταποκρίνονται άμεσα στην τεστοστερόνη, επομένως είναι ειδικά για τους άνδρες», είπε ο Dr Vasanthakumar.

«Τα στρωματικά αυτά κύτταρα παράγουν ένα σηματοδοτικό μόριο, το IL-33, από το οποίο επηρεάζονται τα Τ ρυθμιστικά κύτταρα. Επομένως, έχουμε ένα εντελώς νέο μηχανισμό που ρυθμίζεται διαφορετικά στα δύο φύλα», συμπλήρωσε.

Καθώς τα ποσοστά παχυσαρκίας και μεταβολικών νόσων αυξάνονται παγκοσμίως, ο Axel Kallies, ένας από τους επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα έχουν μεγάλη σημασία καθώς ανοίγουν το δρόμο για νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας πρόκλησης.

«Έχουμε αρχίσει ήδη να εξερευνούμε αν υπάρχουν αντίστοιχοι μηχανισμοί στις αυτοάνοσες παθήσεις και τον καρκίνο», είπε ο Kallies.

«Για αρκετά χρόνια, εξετάζαμε μόνο άνδρες εθελοντές στις έρευνες, επομένως το ανοσοποιητικό σύστημα του άνδρα είχε θεωρηθεί ως βάση στις κλινικές μελέτες. Η δουλειά μας δείχνει, ωστόσο, ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα. Αυτό σημαίνει ότι οι θεραπείες για την αντιμετώπιση αρκετών παθήσεων θα πρέπει ίσως να διαφοροποιηθούν για τους άνδρες και τις γυναίκες», κατέληξε.

Φωτογραφία: NIAID

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα