Νέα Μελέτη: Το Υψηλό Επίπεδο Εκπαίδευσης Προστατεύει από τις Παθήσεις του Εντέρου

Τα τελευταία χρόνια διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι το επίπεδο εκπαίδευσης είναι ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης αρκετών παθήσεων. Σε αυτές ανήκουν και ορισμένες παθήσεις του εντέρου, όπως υποστηρίζει μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Molecular Sciences.

Μία προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι υπάρχει γενετική σύνδεση ανάμεσα στην υγεία του εντέρου και τη νόσο Alzheimer, ωστόσο η επιστημονική ομάδα της μελέτης αυτής δεν είχε καταφέρει να προσδιορίσει τη φορά της παραπάνω σύνδεσης.

Η νέα έρευνα απαντά στο παραπάνω ερώτημα, ωστόσο, καθώς δείχνει ότι το υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης μπορεί να προστατεύσει από τις παθήσεις του γαστρεντερικού. Οι παρατηρήσεις της έρευνας ενισχύουν, μάλιστα, τις θεωρίες σχετικά με τη σύνδεση του εγκεφάλου με το έντερο, η οποία περιγράφεται από τον όρο «άξονας εντέρου-εγκεφάλου».

Η επιστημονική ομάδα της μελέτης εξέτασε γενετικά δεδομένα για περισσότερους από 766.000 εθελοντές εστιάζοντας περισσότερο στη νόσο Alzheimer και τις γνωστικές λειτουργίες και τη σύνδεση των τελευταίων με διάφορες παθήσεις του γαστρεντερικού, όπως για παράδειγμα το πεπτικό έλκος, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, το σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου, η εκκολπωματίτιδα και οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου.

Από την ανάλυση των δεδομένων, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης συνδέεται με καλύτερες γνωστικές λειτουργίες και μειωμένο κίνδυνο για όλες τις παραπάνω διαταραχές του εντέρου.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η παρατήρηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς δείχνει ότι η εκπαίδευση είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου που μπορεί να περιορίσει τα ποσοστά των παθήσεων του γαστρεντερικού. Κατά συνέπεια, θα πρέπει ίσως να γίνουν προσπάθειες να ενισχυθεί το επίπεδο εκπαίδευσης του πληθυσμού, όπως τόνισαν.

Αμφίδρομη Σχέση

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι και το έντερο μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση παρουσίασαν έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών η οποία ήταν εμφανής σε μία σειρά εξετάσεων που έγιναν στη μελέτη.

«Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αποτελεί πιθανώς παράγοντα κινδύνου για την έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών, επομένως είναι σημαντικό για τους γιατρούς να παραπέμπουν τους ασθενείς τους σε εξετάσεις γνωστικών λειτουργιών αν πάσχουν από την παραπάνω νόσο», υποστήριξαν οι συγγραφείς.

Όπως εξήγησαν, η προσέγγιση αυτή θα μας βοηθήσει να διαγνώσουμε εγκαίρως την έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών και να εφαρμόσουμε τις κατάλληλες παρεμβάσεις. Τόνισαν επίσης ότι προφανώς θα πρέπει να γίνουν άμεσα και μελέτες οι οποίες θα εξετάσουν αν η αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης μπορεί να αναιρέσει τις αρνητικές επιδράσεις της νόσου στις γνωστικές λειτουργίες.

Τι Ισχύει για τις Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου

Αν και η έρευνα διαπίστωσε ότι συνολικά το υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης μειώνει τον κίνδυνο για παθήσεις του γαστρνετερικού, η σύνδεση αυτή δεν ήταν τόσο ισχυρή για τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.

Περαιτέρω αναλύσεις που έκανε η ομάδα έδειξαν ότι οι περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με τις παραπάνω νόσους είναι διαφορετικές σε σχέση με αυτές που επηρεάζει η νόσος Alzheimer.

Η παρατήρηση αυτή μπορεί να εξηγήσει γιατί τόσο η παρούσα όσο και προηγούμενες μελέτες δεν είχαν παρατηρήσει σύνδεση ανάμεσα στη νόσο Alzheimer και τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.

Φωτογραφία: lil artsy

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα