Μπορεί η Ινομυαλγία να Προκαλέσει Μυϊκούς Σπασμούς;

Συχνά ένας μυς μπορεί να παρουσιάσει «σφίξιμο» και να μην χαλαρώνει ό,τι κι αν κάνουμε. Το φαινόμενο αυτό λέγεται μυϊκός σπασμός και εμφανίζεται σε αρκετούς ασθενείς που υποφέρουν από ινομυαλγία. Σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς, οι μυϊκοί σπασμοί αποτελούν σημαντική πηγή άλγους στην ινομυαλγία.

Οι μυϊκοί σπασμοί διαφέρουν από τις μυϊκές συσπάσεις, οι οποίες έχουν συνήθως βραχεία διάρκεια και δεν προκαλούν άλγος. Αντιθέτως, στους μυϊκούς σπασμούς το σφίξιμο δεν υποχωρεί άμεσα.

Οι μυϊκοί σπασμοί είναι επώδυνοι για όλους τους ασθενείς, ωστόσο είναι εντονότεροι στους ασθενείς που υποφέρουν από ινομυαλγία, εξ’αιτίας της υπεραλγησίας, ενός συμπτώματος που περιγράφει την ενίσχυση των σημάτων του πόνου από το νευρικό σύστημα.

Τι Προκαλεί τους Μυϊκούς Σπασμούς;

Δεν γνωρίζουμε ακόμα γιατί εμφανίζονται μυϊκοί σπασμοί στην ινομυαλγία. Ωστόσο, ορισμένες έρευνες έδειξαν ότι οι σπασμοί προκαλούνται από τα μυοπεριτονιακά σημεία ευαισθησίας.

Τα μυοπεριτονιακά σημεία ευαισθησίας (TrPs) είναι σχοινοειδείς ζώνες ιστών που σχηματίζονται μετά από τραυματισμούς του μαλακού ιστού που δεν επουλώνονται φυσιολογικά. Στους ασθενείς με αρκετά TrPs μπορεί να εμφανιστεί το γνωστό και ως «σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου» (MPS). Το σύνδρομο αυτό είναι αρκετά συχνό στους ασθενείς με ινομυαλγία.

Τα TrPs μοιάζουν σαν σκληρά οζίδια που βρίσκονται κάτω από δέρμα και έχουν συνήθως μέγεθος γόμας, ενώ είναι επώδυνα κατά την πίεση. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό των TrPs, ωστόσο, είναι ότι μπορούν να προκαλέσουν ανακλαστικό άλγος, δηλαδή άλγος σε ένα άλλο σημείο του σώματος. Για παράδειγμα, ένα TrP στους μύες του αυχένα μπορεί να προκαλέσει άλγος στην κορυφή της κεφαλής ή στα ιγμόρεια κάτω από τους οφθαλμούς.

Σε μία έρευνα από τους Ge et al., οι επιστήμονες κατάφεραν να αναπαράξουν το μυϊκό άλγος της ινομυαλγίας μέσω ερεθισμού των TrPs. Όπως διαπίστωσαν, τα TrPs μπορούν να προκαλέσουν μυϊκούς σπασμούς οι οποίοι ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το άλγος της ινομυαλγίας.

Φυσικά, μία έρευνα δεν αρκεί για να καταλήξουμε σε αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα. Οι μυϊκοί σπασμοί μπορεί να αποδίδονται σε άλλα αίτια, όπως για παράδειγμα στην υπερβολική ευαισθησία των νεύρων, σε διατροφικές ανεπάρκειας ή σε μία σειρά άλλους παράγοντες.

Θεραπεία των Μυϊκών Σπασμών

Οι μυϊκοί σπασμοί συχνά είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, επομένως είναι θετικό το γεγονός ότι έχουμε αρκετές διαθέσιμες θεραπείες γι’αυτούς.

Ορισμένες προσεγγίσεις που μπορείτε να ακολουθήσετε στο σπίτι περιλαμβάνουν:

 • Θερμές ή ψυχρές κομπρέσες ή εναλλαγή των δύο
 • Τοπικά αναλγητικά
 • Τεχνικές χαλάρωσης
 • Χαλαρές διατάσεις
 • Ξεκούραση

Αρκετά τρόφιμα έχουν επίσης χρησιμότητα στην αντιμετώπιση των μυαλγιών. Αν και δεν έχουν εξεταστεί ειδικά για την ινομυαλγία, τρόφιμα και συμπληρώματα τα οποία μπορεί να προσφέρουν οφέλη περιλαμβάνουν:

 • Μαγνήσιο και Μηλικό Οξύ
 • Τρόφιμα πλούσια σε κάλιο, όπως οι μπανάνες, τα βερίκοκα, τα φασόλια, ο αρακάς, οι πατάτες, τα ψάρια και το συκώτι του μοσχαριού
 • Ασβέστιο (καθώς τα κύτταρα χρειάζονται διπλάσια ποσότητα για να χαλαρώσουν ένα μυ σε σχέση με αυτή που χρειάζεται για τη σύσπασή του)
 • Βιταμίνη D

Οι γιατροί έχουν στη διάθεσή τους και άλλες θεραπείες οι οποίες βοηθούν στην αντιμετώπιση της τάσης των μυών, οι οποίες περιλαμβάνουν:

 • Εγχύσεις στα σημεία ευαισθησίας
 • Φυσιοθεραπεία
 • Ισχυρά αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά

Μία έρευνα του 2002 έδειξε ότι η θεραπεία με laser χαμηλού επιπέδου μπορεί να περιορίσει τους μυϊκούς σπασμούς και το άλγος που σχετίζεται με αυτούς, στους ασθενείς με ινομυαλγία. Ορισμένες άλλες έρευνες σχετικά με τη θεραπεία αυτή κατέληξαν επίσης σε θετικά αποτελέσματα, αν και δεν εξέτασαν ειδικά την επίδραση στους μυϊκούς σπασμούς.

Αλλαγές στον Τρόπο Ζωής

Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσουν επίσης στην αντιμετώπιση των μυϊκών σπασμών, όπως για παράδειγμα η βελτίωση της στάσης του σώματος και του τρόπου που καθόμαστε, η χρήση ειδικού μαξιλαριού και παπουτσιών με κατάλληλη σόλα.

Είναι σημαντικό να εξετάσετε τις συνήθειές σας και να διαπιστώσετε τι προκαλεί και τι ανακουφίζει το άλγος από τους μυϊκούς σπασμούς. Αν χρειάζετε βοήθεια για να βελτιώσετε τη στάση του σώματος, επισκεφθείτε ένα φυσιοθεραπευτή.

Φωτογραφία: Nathan Cowley

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα