Η Ενεργοποίηση των Γλοιακών Κυττάρων Προκαλεί Φλεγμονή στον Εγκέφαλο των Ασθενών με Ινομυαλγία

Τα αίτια της ινομυλαγίας δυστυχώς είναι ακόμα άγνωστα. Μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Karolinska και το Πανεπιστήμιο του Harvard, ωστόσο, χρησιμοποιώντας την απεικονιστική εξέταση του εγκεφάλου γνωστή ως PET scan, κατάφερε να δείξει ότι τα γλοιακά κύτταρα, δηλαδή τα ανοσιακά κύτταρα του κεντρικού νευρικού συστήματος, ενεργοποιούνται στους εγκεφάλους των ασθενών με ινομυαλγία. Το εύρημα αυτό ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Η ινομυαλγία είναι ένα σύνδρομο χρονίου πόνου που προκαλεί έντονο άλγος στους μύες και τις αρθρώσεις, αίσθημα σοβαρής κόπωσης και γνωστικές διαταραχές. Η υψηλή ευαισθησία στο άλγος που χαρακτηρίζει τη νόσο έχει σχετιστεί με τη δομή και λειτουργία των δομών του εγκεφάλου που σχετίζονται με την αντίληψη του πόνου.

Το 2012, η ερευνητική ομάδα της Έβα Κόσεκ στο Πανεπιστήμιο Karolinska έδειξε ότι οι ασθενείς με ινομυαλγία έχουν αυξημένα επίπεδα ορισμένων φλεγμονωδών ουσιών (των κυτοκινών) στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, γεγονός που αποτελεί ένδειξη φλεγμονής στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Το παραπάνω εύρημα στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από άλλους ερευνητές, ωστόσο η πηγή της φλεγμονής παρέμενε άγνωστη.

Χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη εξέταση απεικόνισης του εγκεφάλου PET, η ομάδα της Έβα Κόσεκ κατάφερε να δείξει ότι τα κύτταρα του κεντρικού νευρικού συστήματος που είναι γνωστά ως γλοιακά κύτταρα, είναι αυτά που ενεργοποιούνται και επομένως εκκινούν τη φλεγμονή στον εγκέφαλο.

«Απ’ όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη φορά που φαίνεται ότι τα νευρογλοία εμπλέκονται στην παθογένεια της ινομυαλγίας», είπε η Κόσεκ, καθηγήτρια στο τμήμα της κλινικής νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Καρολίνσκα.

Η έρευνα εξέτασε Σουηδούς και Αμερικανούς εθελοντές με ινομυαλγία και έδειξε ότι τα νευρογλοιακά κύτταρα είναι ενεργοποιημένα σε μεγάλα τμήματα του εγκεφαλικού φλοιού. Ο βαθμός ενεργοποίησης σχετιζόταν με το αίσθημα κόπωσης που ένιωθε ο ασθενής.

«Τα ευρήματά μας ανοίγουν το δρόμο για την ανάπτυξη νέων και εντελώς διαφορετικών θεραπειών για αυτή τη δύσκολη στην αντιμετώπιση νόσο», είπε η Κόσεκ. «Το γεγονός ότι η επιστημονική έρευνα έχει καταφέρει να αναδείξει αντικειμενικές ανωμαλίες στους εγκεφάλους των ασθενών με ινομυαλγία, ελπίζουμε ότι θα περιορίσει το σκεπτικισμό με τον οποίο αντιμετωπίζονται συχνά οι ασθενείς που πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο».

Σήμερα, ένας μεγάλος αριθμός ασθενών, κυρίως γυναίκες, υποφέρουν από ινομυαλγία. Οι εγκέφαλοι των ασθενών που πάσουν από τη νόσο έχουν μειωμένη ικανότητα να περιορίζουν τα σήματα του πόνου, γεγονός που σημαίνει ότι αισθήματα που συνήθως είναι ανώδυνα μπορεί να τους προκαλέσουν σημαντική δυσφορία.

Βιβλιογραφία: Karolinska Institutet

Φωτογραφία: Jason Snyder (CC BY 2.0)

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα