Φυσική Άσκηση: Πώς Περιορίζει τα Συμπτώματα της Νόσου του Parkinson;

Μία νέα μεγάλη μελέτη από την Ιταλία αναφέρει ότι η έντονη φυσική άσκηση μπορεί να επιβραδύνει την πορεία της νόσου του Parkinson. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances, ανακάλυψε ένα νέο μηχανισμό που μπορεί να εξηγήσει τις θετικές επιδράσεις της άσκησης στην πλαστικότητα του εγκεφάλου, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για νέες μη φαρμακευτικές θεραπείες στην αντιμετώπιση της νόσου.

Η επιστημονική ομάδα της μελέτης επικεντρώθηκε στον παράγοντα BDNF (brain-derived neurotrophic factor), ένα σημαντικό αυξητικό παράγοντα του εγκεφάλου, τα επίπεδα του οποίου επηρεάζονται από την άσκηση.

Προκειμένου να εξετάσουν το ρόλο του παραπάνω παράγοντα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο πειραματοζώων (ποντικών) με νόσο του Parkinson σε πρώιμα στάδια. Τα ποντίκια αυτά έκαναν ένα πρόγραμμα 4 εβδομάδων έντονης άσκησης.

Όπως διαπίστωσε η ομάδα, τα οφέλη της άσκησης στον εγκέφαλο συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τον παράγοντα BDNF.

Από την ανάλυση των δεδομένων, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η καθημερινή άσκηση μείωσε τον αριθμό των παθολογικών πλακών α-συνουκλεΐνης σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τον έλεγχο των κινήσεων. Η φυσική άσκηση προστάτευσε επίσης τους νευρώνες που παράγουν ντοπαμίνη και διατήρησε την πλαστικότητά τους, η οποία γενικά φθίνει στους ασθενείς με νόσο του Parkinson.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι ο παράγοντας BDNF, τα επίπεδα του οποίου αυξάνονται με την άσκηση, αλληλεπιδρά με τον υποδοχέα NMDA του γλουταμινικού οξέος, προσφέροντας μία σειρά οφέλη τα οποία διατηρούνται μακροπρόθεσμα.

Η επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης έχει ήδη ξεκινήσει μία νέα κλινική δοκιμή η οποία έχει ως στόχο να ανιχνεύσει νέους δείκτες για την παρακολούθηση της πορείας της νόσου του Parkinson οι οποίοι σχετίζονται με την έντονη άσκηση. Καθώς η νόσος γνωρίζουμε σήμερα ότι συνδέεται με νευροφλεγμονή, η επιστημονική ομάδα θα επικεντρωθεί περισσότερο στο ρόλο των γλοιακών κυττάρων, τα οποία συνδέονται με τη λειτουργία των νευρώνων. Ο στόχος της νέας κλινικής δοκιμής είναι να αποκαλύψει μοριακούς και κυτταρικούς μηχανισμούς που θα εξηγούν καλύτερα τα οφέλη που προσφέρει η άσκηση.

Καταλήγοντας, η επιστημονική ομάδα της μελέτης υποστήριξε ότι, στο μέλλον, τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της νόσου του Parkinson θα πρέπει να περιλαμβάνουν και φυσική άσκηση για τους ασθενείς.

Φωτογραφία: Justyna Serafin

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα