Εντερικό Μικροβίωμα: Μπορεί να Επηρεάσει την Πρόγνωση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης;

Μία νέα έρευνα από την ιατρική σχολή Rutgers Robert Wood Johnson των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Immunology διαπίστωσε σύνδεση ανάμεσα στους μικροσκοπικούς οργανισμούς που βρίσκονται στο έντερο και την πρόγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Η έρευνα αυτή χρησιμοποίησε γενετικά τροποποιημένα πειραματόζωα, καθώς και ανθρώπους εθελοντές και έδειξε ότι συγκεκριμένες αλλαγές στη διατροφή, όπως για παράδειγμα η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών, μπορεί να επιβραδύνουν την πορεία της νόσου.

«Η ανθυγιεινή διατροφή, η οποία χαρακτηρίζεται τυπικά από περιορισμένη κατανάλωση φυτικών ινών και υψηλή κατανάλωση λιπών, πιθανώς ενοχοποιείται για την αύξηση των περιστατικών πολλαπλής σκλήρυνσης στις ΗΠΑ. Σε χώρες όπου η κατανάλωση φυτικών ινών είναι υψηλότερη, τα ποσοστά της πολλαπλής σκλήρυνσης είναι πολύ χαμηλά», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μία εκφυλιστική νόσος κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού στοχεύει και καταστρέφει την προστατευτική στιβάδα της μυελίνης που καλύπτει τα νεύρα του εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού και των οφθαλμών.

Ορισμένες προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο εντερικό μικροβίωμα των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση σε σχέση με το μικροβίωμα υγιών εθελοντών, ωστόσο κάθε έρευνα είχε διαπιστώσει διαφορετικές ανωμαλίες, επομένως δεν ήταν σαφές να απαντηθεί ποια είναι τα βακτήρια που συνδέονται με χειρότερη πρόγνωση.

Η νέα έρευνα χρησιμοποίησε πειραματόζωα στα οποία είχαν προστεθεί γονίδια που προκαλούν πολλαπλή σκλήρυνση και συνέκρινε το μικροβίωμά τους με αυτό άλλων φυσιολογικών ποντικών που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Από σχετικά μικρή ηλικία, τα ποντίκια της πρώτης ομάδας παρουσίασαν συμπτώματα πολλαπλής σκλήρυνσης, καθώς και μία φλεγμονώδη νόσο του εντέρου που λέγεται κολίτιδα. Ακόμη, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι αύξηση των ουδετεροφίλων στο έντερο καθώς και αύξηση παραγωγής της λιποκαλίνης 2, μίας αντιμικροβιακής πρωτεΐνης.

Στη συνέχεια, η επιστημονική ομάδα εξερεύνησε αν το ίδιο συμβαίνει και στους ανθρώπους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση και διαπίστωσε ότι και αυτοί είχαν αυξημένα επίπεδα της λιποκαλίνης 2 στο έντερο. Ο δείκτης αυτός συνδέεται με μειωμένη ποικολομορφία του εντερικού μικροβιώματος, καθώς και αυξημένους δείκτες εντερικής φλεγμονής. Επιπλέον, τα βακτήρια που περιορίζουν τα συμπτώματα των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου ήταν μειωμένα στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα λιποκαλίνης 2.

Με βάση τις παρατηρήσεις της μελέτης φαίνεται ότι τα επίπεδα της λιποκαλίνης 2 στο έντερο των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση αποτελούν ένα καλό δείκτη της υγείας του εντερικού μικροβιώματος. Από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται επίσης ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες περιορίζουν τη φλεγμονή του εντέρου, έχουν χρησιμότητα στην αντιμετώπιση της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Η επιστημονική ομάδα έχει ξεκινήσει ήδη μία νέα μελέτη στην οποία θα εξετάσει αν ένα συμπλήρωμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες μπορεί να προσφέρει οφέλη στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση.

Φωτογραφία: Marianna OLE

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα