Άνοια: Αυξάνονται τα Ποσοστά στις Ηλικίες Κάτω των 65 Ετών

Η παγκόσμια συχνότητα της «άνοιας πρώιμης έναρξης», δηλαδή της άνοιας που ξεκινά από μικρότερες ηλικίας, είναι πολύ υψηλότερη απ’ όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία μεγάλη μετα-ανάλυση που έδειξε ότι σήμερα, πάνω από 3.9 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από την παραπάνω νόσο. Στους ασθενείς αυτούς, τα συμπτώματα που σχετίζονται με απώλεια μνήμης ξεκινούν πριν την ηλικία των 65 ετών.

Σύμφωνα με τις παρούσες εκτιμήσεις, η συχνότητα της νόσου είναι σήμερα περίπου 42.3-54 ανά 100.000 άτομα, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες της μελέτης. Ωστόσο, στη νέα τους μετα-ανάλυση η οποία εξέτασε 74 έρευνες με 2.7 εκατομμύρια εθελοντές, έδειξαν ότι η πραγματική συχνότητα είναι 119 ανά 100.000 άτομα ηλικίας 30-64 ετών. Παρατήρησαν επίσης ότι δεν υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση της συχνότητας ανάμεσα στα δύο φύλα.

Αν και τα δεδομένα της νέας μελέτης δείχνουν ότι η συχνότητα είναι υψηλότερη απ’ όσο πιστεύαμε, οι επιστήμονες τόνισαν ότι ελάχιστα από τα δεδομένα που χρησιμοποίησαν είναι υψηλής ποιότητας, επομένως κατά πάσα πιθανότητα τα πραγματικά ποσοστά είναι ακόμα μεγαλύτερα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Neurology.

«Σημαντικά» Δεδομένα

Η άνοια πρώιμης έναρξης είναι σχετικά σπάνια στις ηλικίες 30-63 ετών (1.1 ανά 100.000), ωστόσο στις ηλικίες 60-64 η συχνότητα αυξάνεται κατακόρυφα (77.4 ανά 100.000), αναφέρουν οι επιστήμονες.

«Οι παρατηρήσεις μας συμφωνούν με την αντίληψη ότι η συχνότητα της άνοιας αυξάνεται εκθετικά μετά τα 60», αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους.

Η συχνότητα της άνοιας πρώιμης έναρξης, όπως διαπιστώθηκε στην ανάλυση, ήταν παρόμοια στα δύο φύλα, ήταν χαμηλότερη στις ΗΠΑ συγκριτικά με την Ευρώπη και υψηλότερη στις ανεπτυγμένες χώρες. Η συχνότερη μορφή άνοιας ήταν η νόσος Alzheimer και ακολούθησαν η αγγειακή άνοια και η μετωποκροταφική άνοια.

Όπως τόνισαν οι επιστήμονες, είναι σημαντικό να παρακολουθούμε πως μεταβάλλεται η συχνότητα της άνοιας, έτσι ώστε να μπορούμε να εφαρμόσουμε τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης.

Επιπλέον, προκειμένου να έχουμε πιο καλή εικόνα σχετικά με τα πραγματικά ποσοστά άνοιας στον πληθυσμό, θα πρέπει να γίνουν πιο λεπτομερείς μελέτες οι οποίες θα εξετάσουν και νεαρότερες ηλικίες.

Νέες Πληροφορίες

Σε ένα άρθρο που συνόδευσε τη μελέτη, ο David Knopman, από το Τμήμα Νευρολογίας της Mayo Clinic αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας αναδεικνύουν ένα υποτιμημένο πρόβλημα.

Η διάγνωση της άνοιας πρώιμης έναρξης είναι συχνά καταστροφική για τους ασθενείς, καθώς οι περισσότεροι βρίσκονται περίπου στο μέσον της καριέρας τους ή στο στάδιο που έχουν αρχίσει να φτιάχνουν οικογένεια, αναφέρει ο Knopman.

«Οι περισσότερες θεραπείες για την άνοια σήμερα έχουν αναπτυχθεί με πρότυπο τους ηλικιωμένους ασθενείς, επομένως πιθανώς δεν είναι εξίσου αποτελεσματικές σε άτομα κάτω των 60 ετών. Η παρούσα μελέτη μάς προσφέρει δεδομένα σχετικά με τη συχνότητα της νόσου και πρακτικά αποτελεί το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση της νόσου», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα