Ποιες Δίαιτες Ωφελούν Περισσότερο την Υγεία της Καρδιάς; Τι Έδειξε Νέα Μελέτη του AHA

Το American Heart Association (AHA) έκανε προσφάτως μία ανάλυση στην οποία εξέτασε τις επιδράσεις που έχουν 10 γνωστές δίαιτες στην υγεία της καρδιάς. Η ανάλυση αυτή, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation, έχει ως στόχο να καθοδηγήσει τόσο τους γιατρούς όσο και τους ασθενείς που προσπαθούν να κάνουν αλλαγές στη διατροφή τους. Ακόμη, στην ανάλυση υπάρχουν απαντήσεις για αρκετά κοινά ερωτήματα των ασθενών σχετικέ με τη σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή και την υγεία του καρδιαγγειακού.

Ένας Οδηγός για την Καρδιακή Υγεία

Οι επιστήμονες της ανάλυσης εξέτασαν ξεχωριστά κάθε δίαιτα ως προς τον τρόπο που επηρεάζει την καρδιομεταβολική υγεία.

Την πρώτη θέση στη λίστα κατέλαβε η δίαιτα DASH, η οποία περιλαμβάνει χαμηλή κατανάλωση αλατιού, ζάχαρης, αλκοόλ και επεξεργασμένων τροφίμων και υψηλή κατανάλωσης οσπρίων, φρούτων, λαχανικών και τροφίμων ολικής αλέσεως. Η δίαιτα επιτρέπει την κατανάλωση κρέατος, ωστόσο συνιστά το κρέας να αντικαθίσταται από θαλασσινά.

Η Μεσογειακή δίαιτα βρέθηκε επίσης πολύ ψηλά στη λίστα, ωστόσο δεν κατέλαβε την πρώτη θέση καθώς επιτρέπει το αλκοόλ, αλλά και ορισμένα κορεσμένα λίπη.

«Παρά το γεγονός ότι η Μεσογειακή δίαιτα περιλαμβάνει αρκετά ακόρεστα λίπη, όπως το ελαιόλαδο, η δίαιτα περιέχει επίσης και κορεσμένα λίπη τα οποία είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την LDL χοληστερόλη», αναφέρει η ανάλυση του AHA.

Στη μέση της λίστας βρέθηκαν ορισμένες δίαιτες με χαμηλά λιπαρά και χαμηλές θερμίδες, ενώ δίαιτες όπως η κετωνική, η δίαιτα paleo και η δίαιτα με πολύ χαμηλές θερμίδες βρέθηκαν στις τελευταίες θέσεις καθώς δεν περιλαμβάνουν φρούτα και λαχανικά, ενώ σε ορισμένες γίνεται εξαιρετικά υψηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπών.

«Το αλάτι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο υπέρτασης και η κετωνική δίαιτα περιλαμβάνει υψηλές ποσότητες αλατιού. Οι δύο χειρότερες δίαιτες για την καρδιακή υγεία στην ανάλυση που κάναμε ήταν η κετωνική και η δίαιτα paleo», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Πλάνο Διατροφής ή Δίαιτα για Ταχεία Απώλεια Βάρους;

Όταν θέλουμε να αποφασίσουμε ποιο θα είναι το πλάνο διατροφής που θα ακολουθήσουμε, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσουμε ακριβώς μία δίαιτα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότερες δίαιτες που βελτιώνουν την καρδιακή υγεία έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά.

«Η κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως, φρούτων και λαχανικών, καθώς και ο περιορισμός των επεξεργασμένων σιτηρών είναι παράγοντες που στο σύνολό τους βελτιώνουν την καρδιακή υγεία. Στη Δυτική δίαιτα γίνεται εξαιρετικά υψηλή κατανάλωση επεξεργασμένων σιτηρών και σακχάρων και ο περιορισμός τους θα πρέπει να είναι ο πρώτος στόχος σε κάθε νέα δίαιτα», τονίζουν οι συγγραφείς.

Η ομάδα υποστήριξε επίσης ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε τις δίαιτες για ταχεία απώλεια βάρους και να προτιμούμε πλάνα διατροφής τα οποία μπορεί να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα.

«Συχνά, όταν κάνουμε πολλές αλλαγές στη διατροφή μας ταυτόχρονα, ο οργανισμός δεν μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα και επομένως αυξάνεται η πιθανότητα να εγκαταλείψουμε τη δίαιτα. Ιδανικά θα πρέπει να κάνουμε κάθε φορά 2-4 αλλαγές στη διατροφή», εξήγησαν οι συγγραφείς.

Καταλήγοντας, η ομάδα τόνισε ότι κάθε αλλαγή που κάνουμε στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μας θα πρέπει δυνητικά να μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα.

Φωτογραφία: Tranmautritan

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα