COVID-19: Πώς Επηρεάζει την Ψυχική Υγεία των Ασθενών Μακροπρόθεσμα;

Τα συμπτώματα της COVID-19 μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τόσο την ψυχική υγεία όσο και την ποιότητα ζωής, όπως υποστηρίζει μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Psychiatry. Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από το King’s College London, το University College London και ορισμένα ακόμα πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας, εξέτασε τις επιδράσεις της COVID-19 λοίμωξης στην ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Για την ανάλυσή τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από 11 μελέτες που δημοσιεύτηκαν από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι τον Απρίλιο του 2021, στις οποίες συμμετείχαν 54.442 ασθενείς με COVID-19.

Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, η αύξηση στα συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης ή απογοήτευσης συνδεόταν ισχυρά με το ιστορικό διάγνωσης COVID-19. Μάλιστα, η σύνδεση αυτή παρέμενε ισχυρή ακόμα και αρκετά εβδομάδες μετά την ανάρρωση από τη λοίμωξη, γεγονός που σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα υπογραμμίζει τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις της COVID-19 στην ψυχική υγεία των ασθενών.

Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση της έρευνας είναι ότι ακόμα και οι ασθενείς που πίστευαν ότι έχουν μολυνθεί με τον ιό SARS-CoV-2 (χωρίς να επιβεβαιώσουν το γεγονός αυτό με κάποια εξέταση), είχαν επίσης χειρότερη ψυχική υγεία ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, κοινωνικής ή οικονομικής κατάστασης.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας διαπιστώθηκε επίσης ότι η COVID-19 επηρεάζει περισσότερο την ψυχική υγεία ασθενών της τρίτης ηλικίας καθώς σε αυτή την ηλικιακή ομάδα παρατηρήθηκε ισχυρότερη σύνδεση. Η παραπάνω παρατήρηση συνδέεται πιθανώς με τα σοβαρότερα συμπτώματα που παρουσιάζουν συνήθως οι ηλικιωμένοι από τη νόσο, καθώς και με την ανησυχία τους για την πρόγνωση της τελευταίας. Επιπλέον, σε αρκετούς ηλικιωμένους η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει μικροαγγειακές βλάβες ή αλλαγές στον εγκέφαλο, παράγοντες που στο σύνολό τους μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική υγεία.

Οι παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης έρχονται σε αντίθεση με τα αποτελέσματα προηγουμένων ερευνών που είχαν δείξει ότι οι ηλικίες 25-44 ετών ήταν αυτές που παρουσίασαν τις μεγαλύτερες διαταραχές της ψυχικής υγείας εξ’ αιτίας της πανδημίας.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας έδειξαν ότι η ψυχική υγεία αρκετών ασθενών επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό εξ’ αιτίας της COVID-19 λοίμωξης. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που ενοχοποιούνται για το παραπάνω φαινόμενο καθώς έτσι θα μπορούμε να αποτρέψουμε αντίστοιχες επιπτώσεις σε μελλοντικά κύματα κρουσμάτων», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Οι περισσότερες μελέτες μέχρι σήμερα είχαν ασχοληθεί αποκλειστικά με τις επιδράσεις της COVID-19 λοίμωξης στην ψυχική υγεία ασθενών που νοσηλεύτηκαν για τον ιό. Ωστόσο, η μελέτη μας εξέτασε και άτομα που δεν είχαν νοσηλευτεί επομένως δίνει μία πιο σαφή εικόνα για τις επιπτώσεις της COVID-19 στην ψυχική υγεία του πληθυσμού», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: JESSICA TICOZZELLI

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα