Η κοιλιοκάκη συνδέεται με πολλές παθήσεις

Μία πρόσφατη έρευνα με πάνω από 35 εκατομμύρια άτομα συνέδεσε την κοιλιοκάκη με μία σειρά παθήσεων, όπως η ηπατική νόσος, η γλωσσίτιδα, η παγκρεατίτιδα, το σύνδρομο Down και ο αυτισμός. Στον τελευταίο, για παράδειγμα, τα ποσοστά κοιλιοκάκης ήταν 20 φορές υψηλότερα μεταξύ των ασθενών που έπασχαν από αυτισμό σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Το εύρημα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς πλέον αποδεικνύεται και πρακτικά ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των δύο αυτών παθήσεων. Στο παρελθόν γνωρίζαμε ότι η κοιλιοκάκη μπορεί να περιλαμβάνει και άλλες εκδληλώσεις εκτός από την κλασική συμπτωματολογία της (δυσαπορρόφηση, στεατόρροια, υποσιτισμός, κοιλιακό άλγος) ωστόσο η έρευνα αυτή μάς προσανατολίζει ποιες μπορεί να είναι αυτές.

Τα στοιχεία της έρευνας λήφθηκαν από βάσεις δεδομένων του συστήματος υγείας των ΗΠΑ. Από τους 35.854.260 ασθενείς που εξετάστηκαν, οι 83.090 είχαν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη. Το ποσοστό αυτό (0.22%) είναι μικρότερο από το το ποσοστό της κοιλιοκάκης στον γενικό πληθυσμό (1-2%). Το γεγονός αυτό, ωστόσο, αποδίδεται στα υψηλά ποσοστά αδιάγνωσης κοιλιοκάκης στους ασθενείς της έρευνας.

Καθώς, όπως φαίνεται, η κοιλιοκάκη μπορεί να παρουσιάσει αρκετά συχνά συμπτωματολογία που διαφέρει από την τυπική, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αρκετά περιστατικά παραμένουν αδιάγνωστα.

Από τα δεδομένα της έρευνας η κοιλιοκάκη συνδέθηκε με 13 αυτοάνοσες παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 1, η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα. Επομένως, όταν σε έναν ασθενή δεν υπάρχει βελτίωση των συμπτωμάτων τα οποία έχουν αποδοθεί σε άλλες παθήσεις, ίσως είναι σκόπιμο να γίνεται μία εξέταση ορού για κοιλιοκάκη. Ωστόσο, μία θετική ορολογική εξέταση για κοιλιοκάκη συνήθως συνεπάγεται γαστροσκόπηση και ιστολογικές εξετάσεις.

Γενικότερα, ο υπερβολικός αριθμός εξετάσεων, ειδικά οι επεμβατικές βιοψίες, πρέπει να αποφεύγονται σε ασυμπτωματικούς ασθενείς, επομένως τα αποτελέσματα της έρευνας δεν αρκούν για να αλλάξουν οι παρούσες οδηγίες για τη διάγνωση της κοιλιοκάκης. Η έρευνα θέτει ωστόσο την υπόνοια κοιλιοκάκης σε περιπτώσεις που στο παρελθόν δεν θα είχε μπει στη διαφορική διάγνωση. Ιδιαίτερα σε παθήσεις με ενδεχομένως δύσκολη αντιμετώπιση όπως η παγκρεατίτιδα και η ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα, η συσχέτιση με την κοιλιοκάκη δίνει νέες θεραπευτικές επιλογές.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα