Τα βακτήρια του εντέρου προάγουν αυτοάνοσα νοσήματα

Τα βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο μπορούν να «ταξιδέψουν» σε άλλα όργανα και να προκαλέσουν αυτοάνοση αντίδραση. Αυτό έδειξε μία νέα έρευνα, που παρατήρησε επίσης ότι η αυτοάνοση αυτή αντίδραση, μπορεί να κατασταλεί με αντιβιοτικά ή εμβόλια, ειδικά κατασκευασμένα να στοχεύουν τα συγκεκριμένα βακτήρια.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, προσφέρει νέες προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση των χρονίων αυτοανόσων παθήσεων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και η αυτοάνοση ηπατίτιδα.

Τα βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο έχουν σχετιστεί στο παρελθόν με διάφορα νοσήματα, μεταξύ των οποίων αυτοάνοσες παθήσεις που χαρακτηρίζονται από επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος σε υγιείς ιστούς. Για να διαπιστώσει τους μηχανισμούς που βρίσκονται πίσω από το συσχετισμό αυτό, μία ομάδα ερευνητών από το Yale εξέτασε το Enterococcus gallinarum, ένα βακτήριο που μπορεί να μεταφερθεί από το έντερο στους λεμφαδένες, τη ήπαρ και τον σπλήνα.

Εξετάζοντας γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι σε ιστούς εκτός του εντέρου, το E. Gallinatum προκαλούσε φλεγμονή και έκκριση αυτοαντισωμάτων. Στη συνέχεια επιβεβαίωσαν τον ίδιο μηχανισμό φλεγμονής στο εργαστήριο, σε ηπατικά κύτταρα υγιών ατόμων. Επιβεβαιώθηκε επίσης η παρουσία του βακτηρίου στο ήπαρ ασθενών με αυτοάνοσες παθήσεις.

Στη συνέχεια, διαπίστωσαν ότι η αυτοανοσία μπορεί να κατασταλεί στα ποντίκια με τη χορήγηση αντιβιοτικών ή εμβολίου που στοχεύει το βακτήριο E. Gallinarum. Με τις προηγούμενες προσεγγίσεις, οι ερευνητές κατάφεραν να περιορίσουν τον πολλαπλασιασμό του βακτηρίου στους ιστούς και να αναστείλουν τη δράση του στο ανοσοποιητικό σύστημα.

«Όταν περιορίσαμε τον μηχανισμό που οδηγεί στη φλεγμονή, ανατρέψαμε τη δράση του βακτηρίου στην αυτοανοσία», είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Martin Kriegel.

«Το εμβόλιο κατά του E. gallinarum ήταν μία ειδική προσέγγιση, καθώς τα εμβόλια που χορηγήσαμε για τα υπόλοιπα βακτήρια που εξετάσαμε, δεν ήταν αποτελεσματικά στην πρόληψη της θνησιμότητας και της αυτοανοσίας», συμπλήρωσε. Το εμβόλιο χορηγήθηκε ενδομυϊκώς για να μην επηρεάσει άλλα βακτήρια που βρίσκονται φυσιολογικά στο έντερο.

Σίγουρα χρειάζεται να γίνουν περισσότερες έρευνες για το βακτήριο E. Gallinarum και τους μηχανισμούς που συνδέονται με αυτό, ωστόσο η παρούσα έρευνα έχει ιδιαίτερη σημασία για τη θεραπεία του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου και της αυτοάνοσης ηπατίτιδας.

Η θεραπεία με αντιβιοτικά αλλά και ο εμβολιασμός αποτελούν πολλά υποσχόμενες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των αυτοανόσων παθήσεων στο μέλλον.

Βιβλιογραφία: ScienceDaily

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα