Συμπληρώματα Ταυρίνης: Μία Νέα Προσέγγιση για την Αντιμετώπιση της Γήρανσης;

Μία νέα έρευνα από το Columbia University των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η ανεπάρκεια ταυρίνης μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση σε αρκετά είδη ζώων. Στην έρευνα, στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες από αρκετά πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, παρατηρήθηκε επίσης ότι τα συμπληρώματα ταυρίνης μπορεί να επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης και να παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής στα ποντίκια και τους πιθήκους. Μάλιστα, ειδικά στα ποντίκια, η χορήγηση συμπληρωμάτων ταυρίνης κατάφερε να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής των ποντικών κατά 12%.

Στα αρχικά τους πειράματα οι επιστήμονες εξέτασαν τα επίπεδα της ταυρίνης στο αίμα ποντικών, πιθήκων και ανθρώπων και παρατήρησαν ότι περιορίζονται σημαντικά με την ηλικία. Για παράδειγμα, τα επίπεδα της ταυρίνης στο αίμα ενός ανθρώπου 60 ετών ήταν περίπου το 1/3 σε σχέση με αυτά που παρατηρούνται σε ένα παιδί 5 ετών.

Προκειμένου να εκτιμήσουν τις επιδράσεις της ταυρίνης στη διαδικασία της γήρανσης, οι επιστήμονες έκαναν στη συνέχεια ορισμένα πειράματα με ποντίκια. Όπως παρατήρησαν, η ταυρίνη παρέτεινε το προσδόκιμο ζωής των θηλυκών ποντικών κατά 12% και των αρσενικών ποντικών κατά 10%, κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου 3-4 επιπλέον μήνες ζωής για τα ποντίκια.

Η έρευνα εξέτασε επίσης αν η χορήγηση συμπληρωμάτων ταυρίνης μπορεί να προσφέρει και άλλα οφέλη στην υγεία των ποντικών. Από τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε ότι τα ποντίκια που πήραν τα παραπάνω συμπληρώματα είχαν καλύτερους δείκτες σχεδόν σε όλους τους δείκτες γενικότερης υγείας σε σχέση με τα ποντίκια που δεν είχαν πάρει ταυρίνη.

Όπως παρατήρησε η ομάδα, τα συμπληρώματα αυτά κατάφεραν να περιορίσουν την αύξηση του βάρους εξ’ αιτίας της ηλικίας, αύξησαν την κατανάλωση ενέργειας των ποντικών, βελτίωσαν την οστική μάζα και τη μυϊκή δύναμη, περιόρισαν τα συμπτώματα άγχους, μείωσαν την αντίσταση στην ινσουλίνη και ενίσχυσαν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η ταυρίνη είχε αρκετές επιδράσεις και σε κυτταρικό επίπεδο, καθώς βελτίωσε αρκετές λειτουργίες που τυπικά φθίνουν με την ηλικία, όπως για παράδειγμα η δραστηριότητα των μιτοχονδρίων.

Αντίστοιχες επιδράσεις στην υγεία παρατηρήθηκαν επίσης και σε πιθήκους που έλαβαν τα παραπάνω συμπληρώματα για 6 μήνες. Οι πίθηκοι αυτοί δεν αύξησαν το σωματικό τους βάρος, μείωσαν τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας, βελτίωσαν τους δείκτες ηπατικής λειτουργίας και αύξησαν την οστική πυκνότητα στη σπονδυλική στήλη και στα κάτω άκρα.

Αν και προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ακόμα αν τα συμπληρώματα ταυρίνης μπορεί να προσφέρουν αντίστοιχα οφέλη και στον άνθρωπο, τα δεδομένα από τα πειραματόζωα είναι σίγουρα ενθαρρυντικά.

Μία έρευνα από την ίδια ομάδα που είχε εξετάσει 12.000 εθελοντές ηλικίας άνω των 60 ετών από την Ευρώπη είχε διαπιστώσει ότι τα υψηλότερα επίπεδα ταυρίνης στο αίμα συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας και υπέρτασης, καθώς και με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής.

Σε μία άλλη μελέτη, πάλι από την ίδια ομάδα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η φυσική άσκηση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ταυρίνης, γεγονός που δείχνει ότι ορισμένα από τα οφέλη της άσκησης μπορεί να συνδέονται με αυτή την ουσία.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνουν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές με ανθρώπους εθελοντές αν θέλουμε να επιβεβαιώσουμε τα οφέλη της ταυρίνης σε μορφή συμπληρωμάτων. Η επαναφορά των επιπέδων της ταυρίνης σε αυτά ενός νεαρού ατόμου, πιθανώς θα μπορούσε να αποτελέσει μία προσέγγιση για την επιβράδυνση της γήρανσης, υποστήριξαν οι συγγραφείς.

Φωτογραφία: Nataliya Vaitkevich

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα