Βιταμίνη Κ: Έχει Χρησιμότητα στην Πρόληψη της Άνοιας;

Μία νέα έρευνα σε πειραματόζωα έδειξε ότι η βιταμίνη Κ μπορεί να προστατεύσει από την έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών στην τρίτη ηλικία, καθώς και από τη νόσο Alzheimer ή άλλες μορφές άνοιας.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της μελέτης, η βιταμίνη Κ2 ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική στην επιβράδυνση των λειτουργικών, συμπεριφορικών, βιοχημικών και ιστοπαθολογικών αλλαγών που προκαλεί η διαδικασία της γήρανσης στον εγκέφαλο. Οι συγγραφείς υποστήριξαν επίσης ότι τα συμπληρώματα της συγκεκριμένης βιταμίνης θα μπορούσαν ίσως να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη της άνοιας στην τρίτη ηλικία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του American Association for Anatomy που διεξήχθη στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ στις 2-5 Απριλίου.

Η άνοια αποτελεί μία σοβαρή μορφή έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών και μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα των ασθενών σε μεγάλο βαθμό. Επίσης, διαφέρει από τη φυσιολογική έκπτωση της μνήμης που συνοδεύει τη διαδικασία της γήρανσης. Η νόσος Alzheimer αποτελεί μία από τις συχνότερες μορφές άνοιας.

Ο όρος «βιταμίνη Κ» περιλαμβάνει διάφορες μορφές της βιταμίνης, όπως για παράδειγμα τη βιταμίνη Κ1 που βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, και τη βιταμίνη Κ2 που βρίσκεται στο κρέας, το αυγό και το τυρί. Προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει τη βιταμίνη Κ με διάφορες λειτουργίες του εγκέφαλου, ενώ ορισμένες έρευνες είχαν υποστηρίξει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Κ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας και νόσου Alzheimer.

Η νέα μελέτη κατάφερε να αποτυπώσει ορισμένους βιολογικούς μηχανισμούς μέσω των οποίων η βιταμίνη Κ βοηθά στη διατήρηση των γνωστικών λειτουργιών. Οι συγγραφείς εξέτασαν τις επιδράσεις της MK-7, μίας μορφής της βιταμίνης Κ2, σε ποντίκια 3 μηνών. Στην ηλικία αυτή τα ποντίκια θεωρούνται πλέον ενήλικα. Οι επιστήμονες χώρισαν τα ποντίκια σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η πρώτη έλαβε συμπληρώματα ΜΚ-7 για 17 μήνες.

Ακολούθως οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν διάφορες εξετάσεις προκειμένου να εκτιμήσουν τις γνωστικές λειτουργίες των ποντικών. Όπως διαπίστωσαν, τα ποντίκια που είχαν πάρει ΜΚ-7 είχαν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τα ποντίκια που δεν έλαβαν την παραπάνω βιταμίνη. Τα συμπληρώματα βιταμίνης Κ συνδέθηκαν επίσης με μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών και καλύτερη ικανότητα μάθησης.

Στο τέλος της μελέτης, οι επιστήμονες εξέτασαν τους εγκεφαλικούς ιστούς των ποντικών προκειμένου να εξερευνήσουν καλύτερα τους βιολογικούς μηχανισμούς που επηρεάζονται από τη βιταμίνη Κ. Από τις εξετάσεις αυτές διαπιστώθηκε ότι η βιταμίνη μπορεί να επηρεάσει τις πρωτεΐνες NLRP3, κασπάση-1 και Nrf-2, οι οποίες επηρεάζουν τη φλεγμονή. Όπως παρατήρησαν, η βιταμίνη Κ αυξάνει επίσης την έκφραση της τυροσίνης, ενός αμινοξέος που βοηθά στη διατήρηση των γνωστικών λειτουργιών.

Εκτός από τις διάφορες μορφές της βιταμίνης Κ που βρίσκονται φυσιολογικά στα τρόφιμα, συμπληρώματα της βιταμίνης πωλούνται και στα φαρμακεία. Ωστόσο, οι επιστήμονες της μελέτης προειδοποίησαν ότι θα πρέπει να γίνουν και νέες μελέτες για να επιβεβαιώσουμε ότι οι παρατηρήσεις τους αφορούν και τον άνθρωπο. Οι ασθενείς που παίρνουν αντιπηκτικά ή άλλες συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων θα πρέπει να αποφύγουν τα συμπληρώματα της βιταμίνης Κ, όπως υποστήριξαν.

«Είναι απαραίτητο να γίνουν και νέες μελέτες οι οποίες θα εξετάσουν την ιδανική δοσολογία της βιταμίνης Κ για την πρόληψη της νόσου Alzheimer, ιδιαίτερα στους ασθενείς που λαμβάνουν ανταγωνιστές της βιταμίνης», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Yaroslav Shuraev

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα