Τι Πρέπει να Περιλαμβάνει η Διατροφή για την Απώλεια Βάρους στην Τρίτη Ηλικία;

Μία νέα έρευνα έδειξε ότι η διατροφή με χαμηλές θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες βοηθά τους ηλικιωμένους που επιθυμούν να χάσουν κιλά, διατηρώντας τη μυϊκή τους μάζα και βελτιώνοντας την οστική πυκνότητα.

Οι δύο παραπάνω συνέπειες αποτελούν συχνό φαινόμενο κατά την απώλεια βάρους στην τρίτη ηλικία. Ως συνέπεια τους, μπορεί να μειωθεί η κινητικότητα και να αυξηθεί ο κίνδυνος τραυματισμών.

Μία νέα έρευνα από το Wake Forest University έδειξε ότι μία διατροφή με υψηλές πρωτεΐνες και χαμηλές θερμίδες μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των παραπάνω επιδράσεων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιευτούν στο Journals of Gerontology: Medical Sciences και το American Journal of Clinical Nutrition.

Οι ερευνητές επέλεξαν τυχαία 96 ενήλικες άνω των 65 ετών και τους χώρισαν σε 2 ομάδες. Η πρώτη ομάδα έκανε διατροφή με χαμηλές θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (πάνω από 1γρ πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους) για 6 μήνες. Η δεύτερη ομάδα έκανε μία διατροφή διατήρησης του βάρους που περιελάμβανε 0.8γρ πρωτεϊνών ανά κιλό σωματικού βάρους.

Υψηλές πρωτεΐνες, χαμηλές θερμίδες

Οι εθελοντές της ομάδας που έκανε υψηλή κατανάλωση πρωτεϊνών με χαμηλές θερμίδες είχε τη μεγαλύτερη απώλεια βάρους. Ωστόσο, η παρατήρηση που είχε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν ότι κατάφεραν να διατηρήσουν τη μυϊκή τους μάζα. Έχασαν επίσης βάρος στην κοιλιακή χώρα, το ισχίο, τους μηρούς και τους γλουτούς, γεγονός που συνοδεύεται από μείωση του κινδύνου ορισμένων παθήσεων, όπως ο διαβήτης και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές στην ίδια ομάδα βελτίωσαν την οστική τους πυκνότητα και κέρδισαν 0.75 βαθμούς στο σκορ “Health Aging Index”, το οποίο περιλαμβάνει βιοδείκτες για τη μακροβιότητα και τη θνησιμότητα.

Η Κρίστεν Μπίβερς, επικεφαλής της έρευνας, είχε ασχοληθεί στο παρελθόν με άλλες μελέτες που είχαν εξετάσει την ιδανική διατροφή για την τρίτη ηλικία εξετάζοντας λεπτομερώς διάφορους συνδυασμούς γευμάτων. Στην παρούσα μελέτη, ωστόσο, καθώς ο αριθμός των εθελοντών ήταν μεγάλος, ήθελε να βρει μία πιο απλή μέθοδο.

Επομένως, ζήτησε από τους εθελοντές της έρευνας που έκαναν απώλεια βάρους να τρώνε 4 έτοιμα γεύματα και να ετοιμάζουν μόνοι τους 2 γεύματα με πρωτεΐνες και λαχανικά κάθε μέρα. Οι εθελοντές μπορούσαν επίσης να τρώνε ένα υγιεινό σνακ κάθε μέρα, συμπληρώνοντας έτσι ένα πλάνο διατροφής με χαμηλές θερμίδες και υψηλές πρωτεΐνες. Οι εθελοντές στην άλλη ομάδα συνέχισαν την κανονική τους διατροφή και τις άλλες δραστηριότητες.

Ηλικιωμένοι και διατροφή

Οι ηλικιωμένοι έχουν μοναδικές διατροφικές ανάγκες και μπορεί να χρειάζονται αλλαγές στη διατροφή τους καθώς περνούν τα χρόνια. Η μυϊκή μάζα μειώνεται φυσιολογικά με την ηλικία και ο οργανισμός δεν καίει θερμίδες με τον ίδιο ρυθμό όπως στο παρελθόν.

Η κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε θρεπτικές ουσίες είναι απαραίτητη για τους ηλικιωμένους. Εξίσου σημαντικό είναι να αποφεύγονται τα τρόφιμα με υψηλές θερμίδες και χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικές ουσίες.

Τα επιθυμητά τρόφιμα περιλαμβάνουν τα φρούτα, τα λαχανικά, τα προϊόντα ολικής αλέσεως, το άπαχο κρέας, τα θαλασσινά, τα πουλερικά, τα αυγά, τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Ο έλεγχος των μερίδων έχει επίσης σημασία, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους, καθώς αρκετοί καταναλώνουν μεγαλύτερες μερίδες από αυτές που χρειάζονται.

Για αρκετούς ηλικιωμένους, η μαγειρική μπορεί να μην είναι το ίδιο εύκολη όσο στο παρελθόν, επομένως αρκετοί ειδικοί συνιστούν να μαγειρεύονται μεγάλες ποσότητες φαγητού και να καταψύχονται για κατανάλωση αργότερα.

Οι παρατηρήσεις της έρευνας φαίνεται ότι ταυτίζονται με την ιδανική διατροφή για τους ηλικιωμένους. Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι η αύξηση στην κατανάλωση πρωτεϊνών αποτελεί κλειδί για την αποφυγή των αρνητικών επιδράσεων από την απώλεια βάρους.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλές θερμίδες βοηθά στην απώλεια βάρους, διατηρώντας παράλληλα τη μυϊκή μάζα και την οστική πυκνότητα που είναι απαραίτητες για την καλή ποιότητα ζωής στην τρίτη ηλικία», κατέληξε η Μπίβερς.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα