Πολυφαρμακία: Μπορεί να Αυξήσει τον Κίνδυνο Άνοιας;

Οι ασθενείς με άνοια συνήθως έχουν λάβει τουλάχιστον 3 διαφορετικά φάρμακα για την αντιμετώπιση άλλων χρονίων νόσων στο διάστημα των 5 ετών πριν τη διάγνωσή της άνοιας, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες.

Η έρευνα είναι η πρώτη που εξερευνά εις βάθος τη σύνδεση ανάμεσα στην πολυφαρμακία (δηλαδή τη λήψη περισσοτέρων του ενός φαρμάκου για μία συγκεκριμένη χρονική διάρκεια) και τον κίνδυνο διάγνωσης με άνοια.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Aging and Disease εξέτασε δεδομένα για περισσότερους από 33.000 ασθενείς που διαγνώστηκαν με άνοια στην Ουαλία από το 1990 μέχρι το 2015.

Οι επιστήμονες της μελέτης χρησιμοποίησαν τεχνικές μηχανικής μάθησης με σκοπό να εξετάσουν τις επιδράσεις συγκεκριμένων φαρμάκων στον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Όπως διαπίστωσαν, στο διάστημα των 20 ετών πριν τη διάγνωση της άνοιας, το ποσοστό των ασθενών που έπαιρναν 3 ή περισσότερα φάρμακα αυξήθηκε προοδευτικά. Συγκεκριμένα, στο διάστημα των 16-20 ετών πριν τη διάγνωση της νόσου, το ποσοστό αυτό ήταν 5.5% και έφτασε το 82.16% στα 0-5 χρόνια πριν τη διάγνωση.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκου συνδέονται ισχυρότερα με τον κίνδυνο άνοιας σε σχέση με άλλες. Όπως εξήγησαν, τα τελευταία χρόνια πριν τη διάγνωση της άνοιας, σχεδόν τα 2/3 των ασθενών (66.55%) άρχισαν να παίρνουν αρκετά διαφορετικά φάρμακα για την αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων ή λοιμώξεων του αναπνευστικού, της καρδιαγγειακής νόσου, της αρθρίτιδας ή άλλων ρευματικών παθήσεων. Επιπλέον, το 22% των ασθενών είχε ξεκινήσει θεραπεία με τουλάχιστον 1 φάρμακο για την αντιμετώπιση κάποιας λοίμωξης, αρθροπάθειας ή της κατάθλιψης.

«Είναι γεγονός ότι τα ποσοστά της άνοιας παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως. Κατά συνέπεια, καταλαβαίνουμε ότι είναι σημαντικό να εξερευνήσουμε τις επιδράσεις των διαφόρων φαρμάκων στον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, έτσι ώστε να μπορούμε να χορηγήσουμε τις κατάλληλες θεραπείες στους ασθενείς. Ο στόχος της έρευνας ήταν να βοηθήσει τους γιατρούς να επιλέξουν τα κατάλληλα φάρμακα για κάθε ασθενή, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο άνοιας. Τα μοντέλα της μηχανικής μάθησης είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την επίτευξη του παραπάνω στόχου και μας έχουν επιτρέψει να διακρίνουμε καλύτερα ποια είναι τα φάρμακα που αυξάνουν περισσότερο τον κίνδυνο», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Στο παρελθόν ορισμένες μελέτες είχαν δείξει ότι όταν χορηγούνται αρκετά διαφορετικά φάρμακα σε έναν ασθενή, η αποτελεσματικότητά τους μειώνεται, ενώ αυξάνεται και ο κίνδυνος αλληλεπιδράσεων.

Καθώς ο αριθμός των ασθενών με άνοια αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα 20 χρόνια, οι επιστήμονες της μελέτης ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς τους θα βοηθήσουν τους γιατρούς να επιλέξουν τα κατάλληλα φάρμακα για κάθε ασθενή, τα οποία θα προστατεύσουν την υγεία του εγκεφάλου.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα