Οστική Πυκνότητα: Μπορεί να Συνδέεται με τον Κίνδυνο Άνοιας;

Οι ασθενείς με χαμηλή οστική πυκνότητα έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν άνοια σε σχέση με αυτούς που έχουν υψηλότερη οστική πυκνότητα, όπως υποστηρίζει μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο επιστημονικό περιοδικό Neurology. Αν και η έρευνα, λόγω του σχεδιασμού της, δεν μπορεί να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στις δύο παραπάνω νόσους, έδειξε ότι αυτές συνδέονται με κάποιο τρόπο.

Η χαμηλή οστική πυκνότητα και η άνοια είναι δύο παθήσεις που συχνά εμφανίζονται ταυτόχρονα στους ασθενείς στην τρίτη ηλικία, ιδιαίτερα καθώς η απώλεια οστικής μάζας αυξάνεται λόγω της μειωμένης άσκησης και της κακής διατροφής.

«Σήμερα, γνωρίζουμε ελάχιστα σχετικά με την οστική πυκνότητα πριν την εμφάνιση της άνοιας στους ασθενείς. Στη μελέτη μας παρατηρήσαμε ότι πράγματι οι ασθενείς με χαμηλή οστική πυκνότητα έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν άνοια αργότερα», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Στις αναλύσεις που έκαναν, οι επιστήμονες εξέτασαν ένα δείγμα 3.651 εθελοντών από την Ολλανδία. Η μέση ηλικία του δείγματος ήταν τα 72 χρόνια και κανένας από αυτούς δεν είχε άνοια στην αρχή της μελέτης.

Στο διάστημα των 11 ετών που εξετάστηκε, 688 εθελοντές (19%) διαγνώστηκαν τελικά με άνοια.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τις ακτινογραφίες των εθελοντών με σκοπό να εκτιμήσουν την οστική πυκνότητα. Κάθε 4-5 χρόνια, οι εθελοντές έδιναν επίσης συνεντεύξεις και έκαναν εξετάσεις για την εκτίμηση των γνωστικών λειτουργιών.

Από τους 1.211 εθελοντές με τα χαμηλότερα επίπεδα οστικής πυκνότητας, οι 90 παρουσίασαν τελικά συμπτώματα άνοιας εντός 10 ετών, ενώ στους 1.211 εθελοντές με τα υψηλότερα επίπεδα οστικής πυκνότητας ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 57.

Μετά την προσαρμογή για διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το επίπεδο εκπαίδευσης, το ιστορικό φαρμάκων και το οικογενειακό ιστορικό άνοιας, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι εθελοντές με τα χαμηλότερα επίπεδα οστικής πυκνότητας είχαν 42% αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν άνοια.

«Προηγούμενες μελέτες είχαν παρατηρήσει ότι παράγοντες όπως η διατροφή και η φυσική άσκηση μπορεί να επηρεάσουν διαφορετικά τόσο την υγεία των οστών όσο και τον κίνδυνο άνοιας», ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Στην έρευνά μας παρατηρήσαμε σύνδεση ανάμεσα στην οστική πυκνότητα και την άνοια, ωστόσο θα χρειαστεί να γίνουν και νέες έρευνες προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα την παραπάνω σύνδεση. Δεν αποκλείεται η μείωση της οστικής μάζας να συμβαίνει ήδη από τα πρώιμα στάδια της άνοιας, αρκετά χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα της νόσου. Αν η θεωρία αυτή επαληθευτεί, τότε πιθανώς η μείωση της οστικής πυκνότητας θα μπορεί να θεωρηθεί προγνωστικός παράγοντας για την εμφάνιση άνοιας», κατέληξε η ομάδα.

Ένας περιορισμός της μελέτης ήταν ότι εξέτασε μόνο εθελοντές Ευρωπαϊκής καταγωγής και ηλικίας άνω των 70 ετών, επομένως οι παρατηρήσεις της πιθανώς δεν αφορούν άλλους πληθυσμούς.

Φωτογραφία: Thirdman

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα