Περιοδοντίτιδα: Μπορεί να Αυξάνει τον Κίνδυνο Νόσου Alzheimer και Εγκεφαλικού Επεισοδίου;

Τη σύνδεση ανάμεσα στην περιοδοντίτιδα και διάφορες νευρολογικές παθήσεις αναδεικνύει για ακόμα μία φορά μία νέα έρευνα από την Ισπανία. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurologia, ανέλυσε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα για τη σύνδεση της περιοδοντίτιδας με παθήσεις όπως η νόσος Alzheimer και το εγκεφαλικό επεισόδιο με σκοπό να προσφέρει σαφείς οδηγίες σε γιατρούς και ασθενείς.

Η ανάλυση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας έδειξε ότι οι ασθενείς με περιοδοντίτιδα έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν νόσο Alzheimer και τριπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τους εθελοντές χωρίς περιοδοντίτιδα.

Ορισμένες μελέτες παρατήρησης είχαν δείξει επίσης ότι οι ασθενείς με επιβεβαιωμένη διάγνωση περιοδοντίτιδας και ιστορικό ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν νέα καρδιαγγειακά συμβάματα, νευρολογικά ελλείμματα και κατάθλιψη.

Μία άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση από την ανάλυση της βιβλιογραφίας ήταν ότι η σοβαρότητα της περιοδοντίτιδας επηρεάζει την ισχύ της σύνδεσης με τον κίνδυνο νόσου Alzheimer. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς με ήπια περιοδοντίτιδα είχαν 1.7 φορές αυξημένο κίνδυνο, ενώ αυτοί που είχαν σοβαρή περιοδοντίτιδα είχαν 3 φορές αυξημένο κίνδυνο.

Τέλος, η επιστημονική ομάδα της ανάλυσης παρατήρησε ότι οι ασθενείς με άνοια ή έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών παρουσιάζουν περιοδοντίτιδα σε υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, γεγονός που δείχνει ότι πιθανώς υπάρχει σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στις δύο νόσους.

Αναφορικά με τους μηχανισμούς της παραπάνω σύνδεσης, η ομάδα της έρευνας υποστήριξε ότι πιθανώς συνδέονται με τη χρόνια φλεγμονή που προκαλεί η περιοδοντίτιδα. Συγκεκριμένα, η φλεγμονή που προκαλεί η νόσος δεν περιορίζεται στη στοματική κοιλότητα και μπορεί να φτάσει σε άλλα σημεία του οργανισμού, μεταξύ των οποίων και ο εγκέφαλος, όπου αυξάνει τον κίνδυνο νευρολογικών νόσων.

Η ομάδα της μελέτης υποστήριξε ότι σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να γίνουν και νέες έρευνες οι οποίες θα εξετάσουν περισσότερο τη σύνδεση ανάμεσα στην περιοδοντίτιδα και τις νευρολογικές παθήσεις. Οι έρευνες αυτές θα πρέπει να εξερευνήσουν επίσης αν η αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας πιθανώς έχει χρησιμότητα ως μέτρο πρόληψης για την άνοια.

Καταλήγοντας, η ομάδα τόνισε ότι οι νευρολόγοι θα πρέπει να συνιστούν στους ασθενείς τους να προσέχουν τη στοματική τους υγιεινή και να τονίζουν τη σύνδεση ανάμεσα στην περιοδοντική νόσο και τις νευρολογικές παθήσεις.

Φωτογραφία: Cedric Fauntleroy

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα