Ουλίτιδα: Μπορεί να Συνδέεται με τον Κίνδυνο Νόσου Alzheimer;

Η διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής συνδέεται με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου, όπως υποστηρίζει μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο επιστημονικό περιοδικό Neurology. Η έρευνα αυτή διαπίστωσε ότι τόσο η ουλίτιδα όσο και η απώλεια των οδόντων συνδέονται με συρρίκνωση του εγκεφάλου στον ιππόκαμπο, μία περιοχή που επηρεάζει τη μνήμη αλλά και τον κίνδυνο νόσου Alzheimer.

«Η ουλίτιδα, μέσω της φλεγμονής που τη χαρακτηρίζει, αποδυναμώνει τους ιστούς που συγκρατούν τα δόντια με αποτέλεσμα τα τελευταία να αποπίπτουν. Καθώς σήμερα η ουλίτιδα είναι εξαιρετικά συχνή νόσος, θελήσαμε να εξερευνήσουμε αν συνδέεται με τον κίνδυνο άνοιας. Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι τόσο η ουλίτιδα όσο και η απώλεια των οδόντων είναι παράγοντες που συνδέονται με το μέγεθος της περιοχής του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη, παρατήρηση ιδιαίτερα σημαντική αν αναλογιστούμε τη συχνότητα της ουλίτιδας στον πληθυσμό», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 172 εθελοντές (μέση ηλικία 67) που δεν είχαν διαταραχές της μνήμης στην αρχή της μελέτης.

Όλοι οι εθελοντές εξετάστηκαν από οδοντιάτρους κατά την εγγραφή τους στη μελέτη, ενώ έκαναν και απεικονιστικές εξετάσεις στις οποίες εκτιμήθηκε ο όγκος του ιππόκαμπου τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της μελέτης (4 χρόνια αργότερα).

Από την ανάλυση των δεδομένων για τους παραπάνω εθελοντές διαπιστώθηκε ότι τόσο η σοβαρότητα της ουλίτιδας, όσο και ο αριθμός των οδόντων συνδέονται με συγκεκριμένες αλλαγές στο μέγεθος του ιππόκαμπου.

Μετά την προσαρμογή των δεδομένων για την ηλικία, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι στους ασθενείς με ήπια ουλίτιδα, η απώλεια ενός δοντιού αντιστοιχούσε με έναν επιπλέον χρόνο εγκεφαλικής γήρανσης. Για τους ασθενείς με σοβαρή ουλίτιδα, η απώλεια ενός δοντιού αντιστοιχούσε σε 1.3 επιπλέον χρόνια εγκεφαλικής γήρανσης.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας υπογραμμίζουν για άλλη μία φορά πόσο σημαντικό είναι να προσέχουμε τη στοματική μας υγιεινή. Η έρευνά μας παρατήρησε ότι στους ασθενείς με σοβαρή ουλίτιδα, ακόμα και αν δεν έχουν χάσει τα δόντια τους, μπορεί να εμφανιστεί και πάλι ατροφία στον εγκέφαλο. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε άμεσα την ουλίτιδα με τη βοήθεια του οδοντιάτρου μας, αφαιρώντας παράλληλα τα δόντια στις περιοχές που υπάρχει σοβαρή ουλίτιδα», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Η ομάδα υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσα και νέες μελέτες οι οποίες θα εξετάσουν μεγαλύτερο αριθμό ασθενών. Ένας άλλος περιορισμός της έρευνας ήταν ότι εξέτασε μόνο ασθενείς από την Ιαπωνία, επομένως τα αποτελέσματά της πιθανώς δεν αφορούν άλλους πληθυσμούς.

Φωτογραφία: Cedric Fauntleroy

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα