Νόσος Alzheimer Όψιμης Έναρξης: Ποια είναι τα Πρώτα Συμπτώματα της Νόσου;

Αρκετοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η νόσος Alzheimer επηρεάζει μόνο ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας. Αν και η πλειοψηφία των περιστατικών εντοπίζεται στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, η νόσος μπορεί να επηρεάσει και άτομα μικρότερης ηλικίας. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή περίπου 4 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 30-64 ετών έχουν διαγνωστεί με νόσο Alzheimer όψιμης έναρξης.

Στα άτομα νεαρής ηλικίας, εκτός από την έκπτωση της μνήμης, συχνά η νόσος μπορεί να προκαλέσει και άλλα συμπτώματα, όπως για παράδειγμα διαταραχές της προσοχής, περιορισμό της ικανότητας του ασθενούς να μιμείται κινήσεις και χειρότερη αντίληψη του χώρου.

Ένα άλλο σύμπτωμα που εμφανίζεται συχνά στους ασθενείς με νόσο Alzheimer όψιμης έναρξης, ιδιαίτερα στους πολύ νέους, είναι το αίσθημα άγχους. Το σύμπτωμα αυτό, το οποίο εμφανίζεται συνήθως πριν τη διάγνωση της νόσου πιθανώς αποδίδεται στο γεγονός ότι ο ασθενής αντιλαμβάνεται αλλαγές στον οργανισμό του χωρίς ωστόσο να γνωρίζει που αποδίδονται.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις το σύμπτωμα αυτό μπορεί να αποδοθεί σε άλλα αίτια, γεγονός που καθυστερεί τόσο τη διάγνωση της νόσου όσο και τη χορήγηση θεραπείας.

Δεδομένα έχουν δείξει επίσης ότι η πορεία της νόσου στις νεαρότερες ηλικίες είναι ταχύτερη σε σχέση με τη μορφή της νόσου Alzheimer στις μεγαλύτερες. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς που πάσχουν από νόσο Alzheimer όψιμης έναρξης έχουν περίπου 2 χρόνια μειωμένο προσδόκιμο ζωής σε σχέση με αυτούς που νοσούν σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Σήμερα, γνωρίζουμε επίσης ότι οι ασθενείς με νόσο Alzheimer στις νεαρές ηλικίες έχουν καλύτερη αντίληψη της κατάστασής τους, με αποτέλεσμα να αυξάνονται σημαντικά τα ποσοστά παθήσεων όπως η κατάθλιψη.

Ποιοι είναι οι Παράγοντες Κινδύνου για τη Νόσο Alzheimer Όψιμης Έναρξης;

Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου στις νεαρότερες ηλικίες δεν διαφοροποιούνται σημαντικά συγκριτικά με αυτούς που γνωρίζουμε για τους ηλικιωμένους ασθενείς.

Για παράδειγμα, τόσο η κακή φυσική κατάσταση όσο και το χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο στις μικρές ηλικίες συνδέονται με σχεδόν 8 φορές αυξημένο κίνδυνο νόσου Alzheimer όψιμης έναρξης. Βέβαια, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε όλους τους παράγοντες κινδύνου για τη νόσο.

Προφανώς ένας άλλος μεγάλος παράγοντας κινδύνου είναι η κληρονομικότητα. Περίπου 1 στα 10 περιστατικά της νόσου συνδέονται με 3 γονίδια και συγκεκριμένα τα APP, PSEN1 και PSEN2.

Τα γονίδια αυτά συνδέονται στο σύνολό τους με το β αμυλοειδές, μία πρωτεΐνη που ενοχοποιείται για την παθολογία της νόσου Alzheimer.

Υπάρχουν Μέτρα Πρόληψης για τη Νόσο Alzheimer Όψιμης Έναρξης;

Σήμερα, δεν υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να θεραπεύσουν εντελώς τη νόσο Alzheimer ανεξαρτήτως ηλικίας που εμφανίζεται. Όλες οι θεραπείες έχουν ως στόχο να επιβραδύνουν την πορεία της νόσου.

Καταλαβαίνουμε, επομένως, ότι ιδιαίτερα αν έχουμε κληρονομικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου, θα πρέπει να ακολουθήσουμε περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο όλους τους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου.

Μία έρευνα διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με γενετική επιβάρυνση για τη νόσο Alzheimer όψιμης έναρξης μπορεί να περιορίσουν τον κίνδυνο της νόσου αυξάνοντας τη φυσική άσκηση κατά 2.5 ώρες την εβδομάδα.

Τέλος, αλλαγές στη διατροφή μπορεί επίσης να προσφέρουν οφέλη. Συγκεκριμένα, μία μελέτη από την Ιταλία έδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, ξηρών φρούτων και σοκολάτας, είναι παράγοντες που περιορίζουν τον κίνδυνο της νόσου.

Φωτογραφία: Andrea Piacquadio

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα