Νέοι Παράγοντες Κινδύνου για τη Νόσο Alzheimer

Ποιοι παράγοντες κινδύνου συνδέονται με τη νόσο Alzheimer μέχρι και 15 χρόνια πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου; Το παραπάνω ερώτημα έχει απασχολήσει αρκετούς επιστήμονες που ασχολούνται με τη νευροεκφυλιστική νόσο, καθώς η απάντησή του μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους για την πρόληψή της, ιδιαίτερα σε ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Μία επιστημονική ομάδα από τη Γαλλία εξέτασε διάφορους παράγοντες κινδύνου σε ένα δείγμα 80.000 ασθενών με σκοπό να διαπιστώσει ποιες παθολογίες εμφανίζονται συχνότερα στους ασθενείς που παρουσιάζουν νόσο Alzheimer. Η έρευνα κατέληξε τελικά σε 10 παράγοντες κινδύνου οι οποίοι συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου στα επόμενα 15 χρόνια. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Digital Health.

Παρά το μεγάλο όγκο δεδομένων για τη νόσο Alzheimer, οι γνώσεις μας σχετικά με τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου είναι πολύ περιορισμένες και έχουν βασιστεί σε συγκεκριμένες προσεγγίσεις. Μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει επίσης κάποια έρευνα που εξέτασε ειδικά τους παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με την εμφάνιση της νόσου Alzheimer στη μετέπειτα ζωή των ασθενών.

Η επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης εξέτασε ιατρικά αρχεία σχεδόν 40.000 ασθενών με νόσο Alzheimer, τα οποία και συνέκρινε με αυτά μίας ομάδας ελέγχου ίδιου μεγέθους που δεν εμφάνισαν τη νόσο στο διάστημα που εξετάστηκε. Η βάση δεδομένων που χρησιμοποιήθηκε ήταν η THIN® (The Health Improvement Network).

Το μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε στην ανάλυση των δεδομένων επέτρεψε στους επιστήμονες να εξετάσουν σχεδόν 123 παράγοντες κινδύνου για τη νόσο Alzheimer. Από τα αποτελέσματα της ανάλυσης, η ομάδα κατέληξε τελικά σε 10 παράγοντες οι οποίοι συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης με νόσο Alzheimer τα επόμενα 15 χρόνια. Στην κορυφή της λίστας των παραπάνω παραγόντων ήταν η κατάθλιψη και ακολούθησαν οι διαταραχές του άγχους, η έκθεση σε έντονο στρες, η απώλεια της ακοής, η δυσκοιλιότητα, η σποδυλοαρθρίτιδα, η απώλεια μνήμης, το αίσθημα κόπωσης, οι πτώσεις και τέλος η αιφνίδια απώλεια βάρους. «Από τα αποτελέσματά μας επιβεβαιώσαμε διάφορους γνωστούς παράγοντες κινδύνου, όπως η κατάθλιψη και οι διαταραχές της ακοής, ενώ ανακαλύψαμε και ορισμένους νέους παράγοντες όπως η σπονδυλοαρθρίτιδα και η δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, η έρευνά μας παρατήρησε απλά στατιστική σύνδεση. Προκειμένου αυτή να επιβεβαιωθεί θα πρέπει να γίνουν νέες μελέτες οι οποίες θα εξετάσουν και τους μηχανισμούς της σύνδεσης. Οι έρευνες αυτές θα πρέπει επίσης να απαντήσουν αν οι παραπάνω παράγοντες αποτελούν παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα ή προειδοποιητικά σημεία της νόσου», αναφέρει η μελέτη.

Αν και, όπως προαναφέρθηκε, τα αποτελέσματα της μελέτης θα πρέπει να επιβεβαιωθούν, προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για τους γιατρούς καθώς καθοδηγούν τις ενέργειες που θα πρέπει να συνιστούν για την πρόληψη της νόσου.

Καταλήγοντας, οι συγγραφείς τόνισαν ότι σύντομα θα ξεκινήσουν αντίστοιχες μελέτες και για άλλες νόσους όπως η νόσος του Parkinson, η νόσος Charcot και η πολλαπλή σκλήρυνση.

Φωτογραφία: Brett Sayles / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα