Εντερικό Μικροβίωμα και Νόσος Alzheimer: Ποια Βακτήρια Αυξάνουν τον Κίνδυνο;

Μπορούμε να περιορίσουμε τον κίνδυνο άνοιας ή ακόμα και να αποτρέψουμε την εμφάνιση της νόσου μέσω αλλαγών στη διατροφή μας; Μία νέα έρευνα από τις ΗΠΑ η οποία εξερεύνησε τη σύνδεση ανάμεσα στην υγεία του εντέρου και τη νόσο Alzheimer μάς φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην απάντηση του παραπάνω ερωτήματος.

Η ανάλυση αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports και εξέτασε δεδομένα από δεκάδες προηγούμενες μελέτες που είχαν ασχοληθεί με την αλληλεπίδραση του εντέρου και του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της ανάλυσης πράγματι συγκεκριμένα βακτήρια του εντέρου συνδέονται με τον κίνδυνο νόσου Alzheimer.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι περίπου 500-1000 διαφορετικά είδη βακτηρίων βρίσκονται στο έντερο του ανθρώπου και η ποικιλομορφία των βακτηρίων αυτών εξαρτάται τόσο από τη διατροφή όσο και από τα γονίδια του κάθε ανθρώπου.

Η επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης παρατήρησε ότι υπάρχει ισχυρή σύνδεση ανάμεσα σε 10 συγκεκριμένα είδη βακτηρίων και τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου Alzheimer. Συγκεκριμένα, τα βακτήρια Adlercreutzia, Eubacterium nodatum, Eisenbergiella, Eubacterium fissicatena, Gordonibacter και Prevotella9 συνδέθηκαν με μειωμένο κίνδυνο, ενώ τα είδη Collinsella, Bacteroides, Lachnospira και Veillonella συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο.

Ορισμένα βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο του ανθρώπου εκκρίνουν οξέα ή τοξίνες τα οποία μπορεί να διαπεράσουν το εντερικό τοίχωμα και να αλληλεπιδράσουν με το γονίδιο APOE (το οποίο έχει συνδεθεί με τη νόσο Alzheimer) προκαλώντας έτσι μία νευροφλεγμονώδη απόκριση η οποία μπορεί να επηρεάσει τόσο τη λειτουργία του εγκεφάλου, αυξάνοντας έτσι πιθανώς τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών νόσων.

Σύμφωνα με την ομάδα της μελέτης, η ανακάλυψή τους προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για τη σύνδεση ανάμεσα στο εντερικό μικροβίωμα και τη συχνότερη μορφή άνοιας. Οι παρατηρήσεις των επιστημόνων μάς φέρουν επίσης ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση των μηχανισμών που συνδέουν τους παραπάνω δύο παράγοντες.

«Οι περισσότεροι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στο έντερο του ανθρώπου θεωρούνται ωφέλιμοι για την υγεία. Ωστόσο, όταν η ισορροπία του μικροβιώματος διαταράσσεται μπορεί να εμφανιστούν διάφορες παθήσεις, μεταξύ των οποίων η κατάθλιψη, η καρδιαγγειακή νόσο, ο καρκίνος και η νόσος Alzheimer. Από τις παρατηρήσεις μας φαίνεται ότι η αλληλεπίδραση ανάμεσα στο εντερικό μικροβίωμα και τα γονίδια είναι αυτή που επηρεάζει τελικά αν θα παρουσιάσουμε διάφορα χρόνια νοσήματα», υποστήριξαν οι συγγραφείς.

Καταλήγοντας, η ομάδα τόνισε ότι κατάλληλες προσεγγίσεις για την τροποποίηση του μικροβιώματος, όπως για παράδειγμα η χρήση προβιοτικών, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για την πρόληψη διαφόρων νόσων.

Φωτογραφία: Juan Pablo Serrano Arenas

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα