Εμβόλιο Έρπητα Ζωστήρα: Μειώνει τον Κίνδυνο Άνοιας Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Το εμβόλιο του έρπητα ζωστήρα μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο άνοιας μέχρι και κατά 20%, όπως υποστηρίζει μία νέα έρευνα που εξέτασε δεδομένα για περισσότερους από 250.000 εθελοντές. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η χορήγηση του εμβολίου μείωνε τον απόλυτο κίνδυνο διάγνωσης με άνοια κατά 3.5% τα επόμενα 7 χρόνια και το σχετικό κίνδυνο κατά 19.9%, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα medRvix.

«Ο σχεδιασμός της παρούσας μελέτης διαφέρει σημαντικά σε σχέση με προηγούμενες έρευνες που είχαν εξετάσει τη σύνδεση ανάμεσα στο εμβόλιο του έρπητα ζωστήρα και την άνοια», υποστηρίξαν οι συγγραφείς.

Η ομάδα εξέτασε δεδομένα από τη χορήγηση του εμβολίου στην Ουαλία όπου εφαρμόστηκε ένα μάλλον ασυνήθιστο σύστημα. Συγκεκριμένα, όσοι είχαν γεννηθεί πριν τις 2 Σεπτεμβρίου του 1933 δεν επιτρεπόταν να κάνουν το εμβόλιο. Όλοι οι υπόλοιποι μπορούσαν να κάνουν το εμβόλιο εφόσον το επιθυμούσαν.

Το γεγονός αυτό δημιούργησε ένα ιδανικό περιβάλλον για την εξέταση των επιδράσεων του εμβολίου στον κίνδυνο άλλων νόσων.

«Από τα αποτελέσματα της ανάλυσης φαίνεται ότι το ιστορικό λοιμώξεων αποτελεί σημαντικό παράγοντα στον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και διάφορα εμβόλια ενδεχομένως θα μπορούσαν να προσφέρουν οφέλη στην πρόληψη της νόσου», υποστήριξαν οι συγγραφείς.

«Μία σημαντική διαφορά της παρούσας μελέτης σε σχέση με τις προηγούμενες είναι ότι καταφέραμε να εξαλείψουμε ένα μεγάλο παράγοντα που επηρεάζει τα αποτελέσματα, δηλαδή την επιθυμία κάποιου να εμβολιαστεί. Γενικότερα, αυτοί που επιλέγουν να εμβολιαστούν έχουν καλύτερο προφίλ υγείας σε σχέση με τους ανεμβολίαστους», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει διάφορους ιούς με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας ή άλλων νευροεκφυλιστικών νόσων. Τόσο ο ανθρώπινος ερπητοϊός 6Α (HHV-6A) όσο και ο ανθρώπινος ερπητοϊός 7 (HHV-7) έχουν ανιχνευθεί σε δείγματα από ασθενείς που κατέληξαν με νόσο Alzheimer. Μάλιστα, τα επίπεδα των ιών στους ασθενείς αυτούς ήταν σχεδόν διπλάσια σε σχέση με αυτά που παρατηρούνται σε ασθενείς που δεν είχαν νόσο Alzheimer.

Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι στους ασθενείς με το παθολογικό γονίδιο APOE4, μία λοίμωξη με τον ιό HSV-1 μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο νόσου Alzheimer.

Η ομάδα της έρευνας εξέτασε δεδομένα για 282.541 εθελοντές από την Ουαλία που είχαν γεννηθεί από την 1η Σεπτεμβρίου του 1925 μέχρι την 31η Αυγούστου του 1942. Όσοι εθελοντές διαγνώστηκαν με άνοια πριν την κυκλοφορία του εμβολίου για τον έρπητα ζωστήρα στην Ουαλία (1 Σεπτεμβρίου του 2013) εξαιρέθηκαν από τη μελέτη.

Από την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση του εμβολίου για τον έρπητα ζωστήρα μείωνε τον απόλυτο κίνδυνο νέας διάγνωσης άνοιας κατά 3.5%.

Καθώς ο έρπης ζωστήρ είναι συχνότερος στις γυναίκες παρά στους άνδρες, οι επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν αν τα οφέλη από το εμβόλιο διαφοροποιούνται στα δύο φύλα. Όπως διαπίστωσαν, πράγματι το εμβόλιο μείωνε περισσότερο τον κίνδυνο άνοιας στις γυναίκες.

Μάλιστα, τα οφέλη του εμβολίου αναφορικά με τον κίνδυνο άνοιας ήταν πολύ περιορισμένα έως αμελητέα στους άνδρες, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες τόνισαν ότι τα αποτελέσματά τους σίγουρα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες.

Φωτογραφία: Thirdman

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα