Μπορεί η Άνοια να Διαγνωστεί Μέσω των Οφθαλμών;

Ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης που αναπτύχθηκε από επιστήμονες στο Duke Health μπορεί να διαγνώσει την ήπια έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών εξετάζοντας απεικονίσεις του αμφιβληστροειδούς χιτώνα των οφθαλμών. Το μοντέλο αυτό πρακτικά ανιχνεύει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στους οφθαλμούς τα οποία εμφανίζονται μόνο στους ασθενείς που πάσχουν από την παραπάνω νόσο, όπως αναφέρει η επιστημονική ομάδα στο περιοδικό Ophthalmology Science.

«Αυτή είναι μία μεγάλη επιτυχία της ομάδας μας καθώς στο παρελθόν κανένα μοντέλο δεν είχε καταφέρει να διαχωρίσει με τόσο μεγάλη επιτυχία την ήπια έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών από τις φυσιολογικές γνωστικές λειτουργίες. Πρακτικά, χρησιμοποιώντας το μοντέλο που αναπτύξαμε θα μπορούμε να διαγνώσουμε την έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών σε αρχικά στάδια, πριν εξελιχθεί σε νόσο Alzheimer», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης είχε αναπτύξει στο παρελθόν ένα άλλο μοντέλο που μπορούσε να ανιχνεύσει τη νόσο Alzheimer. Το μοντέλο αυτό ήταν ικανό να ανιχνεύσει συγκεκριμένες δομικές αλλαγές στα αγγεία και τα νεύρα των οφθαλμών που εμφανίζονται μόνο στους ασθενείς με τη νόσο.

Η νέα μελέτη κάνει ένα ακόμα βήμα και χρησιμοποιεί τεχνικές μηχανικής μάθησης για να ανιχνεύσει την ήπια έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών, δηλαδή την κατάσταση που προηγείται της νόσου Alzheimer.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσίευσαν οι επιστήμονες της μελέτης, το μοντέλο ήταν ικανό να διαχωρίσει την ήπια έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών από τις φυσιολογικές γνωστικές λειτουργίες με ευαισθησία 79% και ειδικότητα 83%.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που καταφέρνει να ανιχνεύσει τις ενδείξεις της ήπιας έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών χρησιμοποιώντας αποκλειστικά απεικονιστικές εξετάσεις των οφθαλμών. Όπως καταλαβαίνουμε είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε μία μη επεμβατική εξέταση που μπορεί να ανιχνεύσει την έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών στα πρώιμα στάδια, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε πόσο σημαντικό είναι να χορηγηθούν θεραπείες εγκαίρως σε αυτούς τους ασθενείς», υποστήριξαν οι συγγραφείς.

«Ο αμφιβληστροειδής είναι ένα παράθυρο προς τον εγκέφαλο και οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης μάς επιτρέπουν να εκτιμήσουμε τη νευρολογική υγεία των ασθενών σε μεγάλη κλίμακα και με χαμηλό κόστος», καταλήγει η ομάδα.

Φωτογραφία: Noelle Otto

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα