Νέα Μελέτη: Η Κοινωνική Ζωή Αυξάνει το Προσδόκιμο Ζωής στην Τρίτη Ηλικία

Οι τακτικές κοινωνικές συναναστροφές μπορεί να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μεγάλης μελέτης από την Κίνα που εξέτασε περισσότερους από 28.000 εθελοντές.

Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of Epidemiology & Community Health, οι ηλικιωμένοι που είχαν τουλάχιστον μία κοινωνική επαφή καθημερινά είχαν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν κοινωνικές συναναστροφές.

Το 2017, 962 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως ήταν άνω των 60 ετών και ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050. Κατά συνέπεια, αρκετές έρευνες ασχολούνται πλέον με τη γήρανση και τον τρόπο να διατηρηθεί ο πληθυσμός αυτός υγιής καθώς η ηλικία αυξάνεται.

Προκειμένου να εξερευνήσουν αν η κοινωνικότητα είναι ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την υγεία στην τρίτη ηλικία, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης αποφάσισαν να εξετάσουν τα δεδομένα για ένα μεγάλο δείγμα ηλικιωμένων από την Κίνα.

Όλοι οι εθελοντές που εξετάστηκαν στη μελέτη είχαν λάβει μέρος στη βάση Chinese Longitudinal Health Longevity Survey (CLHLS), η οποία ξεκίνησε το 1998.

Η βάση αυτή ξεκίνησε τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τις κοινωνικές επαφές των εθελοντών μετά το 2002.

Από τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι εθελοντές, οι επιστήμονες εξέτασαν τη συχνότητα των κοινωνικών συναναστροφών ταξινομώντας παράλληλα τους εθελοντές σε ομάδες:

  • Καθημερινά
  • Τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα
  • Τουλάχιστον 1 φορά το μήνα
  • Σπανιότερα
  • Ποτέ

Οι επιστήμονες είχαν επίσης δεδομένα και για άλλα χαρακτηριστικά των εθελοντών, όπως για παράδειγμα το φύλο, το επίπεδο εκπαίδευσης, η οικογενειακή κατάσταση, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ο τρόπος ζωής και η γενικότερη υγεία.

Στο σύνολο του δείγματος που εξετάστηκε, 25.406 εθελοντές ανέφεραν ότι δεν είχαν καθόλου κοινωνικές επαφές, 1.379 είχαν σχετικά σπάνια, 693 μία φορά το μήνα, 553 μία φορά την εβδομάδα και 532 καθημερινά.

Στο διάστημα που εξέτασε η μελέτη συνολικά 21.161 εθελοντές κατέληξαν (74%), εκ των οποίων οι 15.728 κατέληξαν εντός 5 ετών από την αρχή της μελέτης.

Από την ανάλυση των δεδομένων οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι συχνότερες κοινωνικές συναναστροφές συνδέονται με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Μάλιστα, όσο συχνότερες ήταν οι κοινωνικές συναναστροφές τόσο αυξανόταν το προσδόκιμο ζωής.

Συγκεκριμένα, συγκριτικά με αυτούς που δεν είχαν καθόλου κοινωνικές επαφές, σε αυτούς που είχαν σπάνια επαφές ο κίνδυνος θανάτου ήταν μειωμένος κατά:

  • 42% σε αυτούς που είχαν σπάνια κοινωνικές επαφές
  • 48% σε αυτούς που είχαν μηνιαίως
  • 110% σε αυτούς που είχαν εβδομαδιαίως
  • 87% σε αυτούς που είχαν καθημερινά

Ορισμένοι παράγοντες που συνδέθηκαν με μεγαλύτερη συχνότητα κοινωνικοποίησης ήταν το ανδρικό φύλο, η νεαρότερη ηλικία, το υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, ο γάμος, η κατοικία κοντά σε συγγενικά πρόσωπα και η καλύτερη υγεία.

Αναλύοντας πιο λεπτομερώς τα δεδομένα οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η κοινωνική ζωή προσφέρει περισσότερα οφέλη αναφορικά με το προσδόκιμο ζωής στις μεγαλύτερες ηλικίες, γεγονός που δείχνει ότι είναι σημαντικό να αυξήσουμε τις κοινωνικές μας συναναστροφές ακόμα και στην τρίτη ηλικία.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι ως μελέτη παρατήρησης, η έρευνά τους δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Ωστόσο, δείχνει ότι ειδικά για τους ηλικιωμένους οι κοινωνικές επαφές μπορεί να ενισχύσουν την υγεία και να παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής.

Φωτογραφία: Andrea Piacquadio

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα