Νέα Μελέτη: Η Κατάθλιψη και η Ανθυγιεινή Διατροφή Αυξάνουν τον Κίνδυνο Αδυναμίας στην Τρίτη Ηλικία

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Gerontology: Medical Sciences παρατήρησε σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή, την κατάθλιψη και την εμφάνιση αδυναμίας. Η αδυναμία είναι μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έκπτωση στη λειτουργία αρκετών οργανικών συστημάτων και επηρεάζει το 10-15% περίπου των ηλικιωμένων, ενώ συχνά συνυπάρχει με άλλες νόσους, όπως για παράδειγμα η κατάθλιψη. Ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση αδυναμίας είναι η κακή διατροφή. Αν και προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι μία φλεγμονώδης δίαιτα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αδυναμίας, η παρούσα έρευνα παρουσιάζει δεδομένα που δείχνουν ότι η κατάθλιψη είναι ένας ακόμα παράγοντας που επηρεάζει την παραπάνω σύνδεση.

Ο στόχος της έρευνας ήταν να εξετάσει αν οι ηλικιωμένοι με κατάθλιψη έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν αδυναμία όταν κάνουν ανθυγιεινή διατροφή που επάγει τη φλεγμονή. Οι πληροφορίες που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη προέρχονται από τη βάση δεδομένων Framingham Heart Study Offspring.

Οι 1.701 εθελοντές που συμμετείχαν στην παρούσα μελέτη δεν είχαν αδυναμία στην αρχή του διαστήματος που εξετάστηκε και οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία τους για 11 χρόνια. Η έρευνα διαπίστωσε σύνδεση ανάμεσα στη φλεγμονώδη δίαιτα και τον κίνδυνο αδυναμίας. Η σύνδεση αυτή ήταν μάλιστα ισχυρότερη στους ασθενείς με συμπτώματα κατάθλιψης. Η θεωρία της επιστημονικής ομάδας ήταν ότι η φλεγμονή της κατάθλιψης σε συνδυασμό με τη φλεγμονή από μία ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να αυξήσει αθροιστικά τον κίνδυνο αδυναμίας.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι τα συμπτώματα της κατάθλιψης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, ιδιαίτερα σε ασθενείς που κάνουν ανθυγιεινή διατροφή. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι θα πρέπει να προτιμούμε τρόφιμα που περιορίζουν τη φλεγμονή αν θέλουμε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον κίνδυνο άνοιας, ιδιαίτερα στην τρίτη ηλικία», αναφέρει η επιστημονική ομάδα.

«Τα δεδομένα μας έδειξαν ότι όταν οι ασθενείς μέσης ή τρίτης ηλικίας καταναλώνουν τρόφιμα που ενισχύουν τη φλεγμονή, τότε έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν τόσο κατάθλιψη όσο και αδυναμία», πρόσθεσαν.

Η έρευνα αυτή ουσιαστικά επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα δύο μελετών που είχαν δημοσιευτεί πριν από μερικούς μήνες. Η πρώτη από αυτές δημοσιεύτηκε το Μάιο στο American Journal of Clinical Nutrition και έδειξε ότι η Μεσογειακή δίαιτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αδυναμίας, ενώ η δεύτερη δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition και έδειξε ότι οι φλεγμονώδεις δίαιτες αυξάνουν τον κίνδυνο αδυναμίας.

«Η έρευνά μας προσφέρει σημαντικά δεδομένα σχετικά με τη σύνδεση ανάμεσα στη φλεγμονή, την κατάθλιψη και την αδυναμία. Ιδιαίτερα για τους ασθενείς με κατάθλιψη, είναι σημαντικό να αυξήσουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, καθώς και φλαβονοειδών ή άλλων αντιοξειδωτικών», καταλήγει η ομάδα.

Φωτογραφία: James Frid

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα