Νέα Έρευνα: Το Μήκος των Τελομερών Συνδέεται με τον Κίνδυνο Νόσου Alzheimer

Οι αλλαγές που προκαλεί η νόσος Alzheimer στον εγκέφαλο συνδέονται με το μήκος των τελομερών, δηλαδή των αλληλουχιών που βρίσκονται στο τέλος των χρωμοσωμάτων μας, όπως υποστηρίζει μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE.

Τα τελομερή, όπως προαναφέρθηκε, είναι τμήματα DNA που βρίσκονται στο τέλος των χρωμοσωμάτων και προστατεύουν το γονιδίωμα του ανθρώπου. Ωστόσο, κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται, το μήκος των τελομερών μειώνεται. Το μικρότερο μήκος των τελομερών αποτελεί σημείο κυτταρικής γήρανσης, ενώ έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για διάφορα νευρολογικά και ψυχιατρικά νοσήματα.

Σήμερα, γνωρίζουμε ελάχιστα σχετικά με τη σύνδεση ανάμεσα στο μήκος των τελομερών και τις αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο των ασθενών με νευρολογικές παθήσεις. Αν κατανοήσουμε την παραπάνω σύνδεση, τότε πιθανώς θα μπορέσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε και τους βιολογικούς μηχανισμούς που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση των νευροεκφυλιστικών νόσων.

Στη νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE, οι επιστήμονες εξέτασαν τη σύνδεση ανάμεσα στο μήκος των τελομερών στα λευκά αιμοσφαίρια και τα αποτελέσματα των MRI σε ένα δείγμα περίπου 31.000 εθελοντών από τη βάση UK Biobank, μία μεγάλη βάση δεδομένων από τη Μεγάλη Βρετανία.

Από την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι οι εθελοντές με το μεγαλύτερο μήκος τελομερών είχαν επίσης καλύτερη εγκεφαλική υγεία. Συγκεκριμένα, σε αυτούς τους εθελοντές ο όγκος της φαιάς ουσίας ήταν μεγαλύτερος, ενώ και ο ιππόκαμπος είχε μεγαλύτερο μέγεθος. Τυπικά, οι παραπάνω δομές συρρικνώνονται στους ασθενείς με νόσο Alzheimer. Το μεγαλύτερο μήκος των τελομερών συνδέθηκε επίσης θετικά με το πάχος του εγκεφαλικού φλοιού, μίας δομής η οποία επίσης επηρεάζεται στους ασθενείς με νόσο Alzheimer. Με βάση τις παραπάνω παρατηρήσεις, η επιστημονική ομάδα υποστήριξε ότι το μήκος των τελομερών αποτελεί προγνωστικό παράγοντα για την εμφάνιση άνοιας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι από τις αναλύσεις που έκαναν οι συγγραφείς της μελέτης δεν διαπιστώθηκε σύνδεση ανάμεσα στο μήκος των τελομερών και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή νόσου του Parkinson.

Συνολικά, οι παρατηρήσεις της ομάδας δείχνουν ότι το μικρό μήκος των τελομερών συνδέεται με διάφορες αλλαγές στον εγκέφαλο που χαρακτηρίζουν τη νόσο Alzheimer. Κατά συνέπεια, φαίνεται ότι ο περιορισμός του μήκους των τελομερών αποτελεί πιθανώς προγνωστικό παράγοντα για την εμφάνιση νευροεκφυλιστικών παθήσεων.

Φωτογραφία: Kindel Media

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα