Νέα Έρευνα: Το Γλαύκωμα Αυξάνει τον Κίνδυνο Νόσου Alzheimer

Οι ασθενείς με γλαύκωμα φυσιολογικής πίεσης είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν νόσο Alzheimer, ανεξαρτήτως αν έπαιρναν φάρμακα για την αντιμετώπιση της νόστο, όπως διαπίστωσε μία νέα μελέτη από την Ταϊβάν.

Συγκεκριμένα, μετά την προσαρμογή για διάφορες συννοσηρότητες, το γλαύκωμα φυσιολογικής πίεσης συνδέθηκε με 52% αυξημένο κίνδυνο νόσου Alzheimer, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες της μελέτης στο συνέδριο του American Academy of Ophthalmology.

Η έρευνα πρακτικά ενισχύει τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα που δείχνουν ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο γλαύκωμα και τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου Alzheimer. Δύο προηγούμενες μελέτες από τη Γερμανία και την Ιαπωνία είχαν δείξει ότι τα ποσοστά του γλαυκώματος είναι 25.9% και 23.9% αντίστοιχα στους ασθενείς με νόσο Alzheimer, ενώ στις αντίστοιχες ομάδες ελέγχου των παραπάνω ερευνών ήταν μόλις 6.5% και 9%. Τα παραπάνω αποτελέσματα συμφωνούν επίσης με τις παρατηρήσεις μίας πρόσφατης μελέτης που είχε διαπιστώσει ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στο χειρουργείο για καταρράχτη και τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά περίπου 15.317 ασθενείς που διαγνώστηκαν με γλαύκωμα φυσιολογικής πίεσης από τον Ιανουάριο του 2001 μέχρι το Δεκέμβριο του 2013. Στην ομάδα ελέγχου εξετάστηκαν και 61.268 εθελοντές χωρίς ιστορικό γλαυκώματος. Οι επιστήμονες άντλησαν τα δεδομένα τους από μία ασφαλιστική εταιρεία της Ταϊβάν.

Ο αυξημένος κίνδυνος νόσου Alzheimer διατηρήθηκε ακόμα και μετά την προσαρμογή για παράγοντες όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, η στεφανιαία νόσος και το ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, παράγοντες οι οποίοι στο σύνολό τους έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση της νόσου.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν και διάφορα είδη φαρμάκων για το γλαύκωμα, ωστόσο κανένα από αυτά δεν συνδέθηκε με αυξημένο ή μειωμένο κίνδυνο νόσου Alzheimer.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κοινή συνιστώσα ανάμεσα στις δύο νόσους είναι ο νευροεκφυλισμός. Συγκεκριμένα, το γλαύκωμα αποδίδεται σε νευροεκφυλισμό των γαγγλιακών κυττάρων του οπτικού νεύρου, ενώ η νόσος Alzheimer συνδέεται με εκφυλισμό των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο.

«Οι ασθενείς με γλαύκωμα φυσιολογικής πίεσης διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν νόσο Alzheimer συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό, επομένως θα πρέπει ίσως να κάνουν συχνότερα εξετάσεις για την εκτίμηση των γνωστικών λειτουργιών», κατέληξαν οι επιστήμονες της μελέτης.

Φωτογραφία: João Jesus

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα